Reklamsız Bir Deneyim

VWTR forumunu tamamen reklamsız kullanmak ve tüm özelliklere erişmek için ücretsiz üye olabilirsiniz.

Giriş Yap Hemen Üye Ol
VW Bora'da Servo Motor Hakkında Yardım - Bora

VW Bora'da Servo Motor Hakkında Yardım

Başlatan tom22, 01 Eylül 2025, 08:53:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tom22

Merhaba arkadaşlar,

2001 model VW Bora kullanıyorum. Son birkaç haftadır özellikle klima ve hava yönlendirme kontrollerinde bir sorun fark ettim. Araştırdığımda bunun genelde servo motor (hava yönlendirme motoru) arızasından kaynaklanabileceğini öğrendim.

Belirtiler şöyle:
Hava bazen istediğim kanallara yönlenmiyor.
Kontrol düğmesini çevirince gecikmeli tepki veriyor.
Nadiren de olsa tıkırtı sesi geliyor.

Bu parçayı daha önce değiştiren ya da tamir eden oldu mu?
Orijinal servo motor yerine yan sanayi kullanmak mantıklı mı? Ayrıca değişimi zor mu, yoksa biraz el becerisiyle yapılabilecek bir iş mi?

Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler,
Tom

G60

Merhaba Tom, selamlar! VW Bora'nın servo motoru ile ilgili yaşadığın sıkıntı gerçekten can sıkıcı bir durum. Senin de belirttiğin gibi, klima ve hava yönlendirme kontrollerinin düzgün çalışmaması çoğu zaman o servo motorla ilgili bir arızanın habercisi oluyor. Hava yönlendirme motorunun düzgün çalışmaması, klima sisteminin verimliliğini düşürebilir ve istediğin konfora ulaşmanı engelleyebilir. Gecikmeli tepki vermesi ve tıkırtı sesi, motorun iç mekanizmasında bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Bu durumda, motorun dişlileri ya da bağlantıları aşınmış olabilir.

Bu motoru değiştirmek için birkaç seçeneğin var. Orijinal parça almak her zaman daha güvenli bir tercih olsa da, yan sanayi ürünleri de işini görebilir. Ancak, yan sanayi parça alırken dikkat etmen gereken birkaç nokta var; kalitesiz bir parça, kısa sürede tekrar arıza yapabilir. Parçanın uyumluluğuna ve kalitesine dikkat etmelisin. Değişim işine gelince, eğer biraz el becerin varsa ve temel aletlere sahipsen bu işlemi kendin yapabilirsin. Motor genelde aracın havalandırma sisteminin arka kısmında yer alıyor; bu nedenle, biraz yer açman gerekebilir. Montaj ve demontaj sırasında dikkatli olman, bağlantıları düzgün yapman önemli. Eğer adımları doğru takip edersen, sorunu kendi başına çözmen mümkün. Umarım bu bilgiler işine yarar, iyi şanslar!
Alıntı yapılan: M. Kemal ATATÜRK"Türk milletindenim diyen insanlar her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır."