Volkswagen Türkiye

Volkswagen => Polo ve Lupo => Polo 6N => Konuyu başlatan: ThE_Unforgiven - 24 Mart 2014, 20:43:26

Başlık: Debriyaj sorunu.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 24 Mart 2014, 20:43:26
Arkadaşlar aracı aldığımda komple bir bakıma soktum.

Ozamnalar debriyajım normaldi ve aşağıda kavrıyorudu. Viteslerdeki boşluk nedeniyle şanzıman indi kontrol edildi. Vites levyesi vs.vs. bir dünya parça değişti. Değiştirirken baskı balatayıda değiştirelim dedik.

Şimdi sorunum şu. Yeni debriyaj eskisine göre epey yukarıda kavrıyor.

Diğer bir sıkıntı ise aracı kaldıracağım zaman debriyajı yavaşça bırakıyorum belli bir yere kadar kavramıyor sonra tak diye birden kavrıyor.

Sorum şu bu sıkıntının nedeni nedir ? Bizim debriyajlarda ayar var mı? Yada başka bir önerisi olan varmı ? Sıfır debriyaj neredeyse pedalın orta konumunda kavrıyor.
Başlık: Ynt: Debriyaj sorunu.
Gönderen: bluerose1 - 24 Mart 2014, 20:58:21
Debriyaj telinde sıkıntı olabilir mi bana öyle geldi şanzıman sıfır yapıldıysa baskı balata da yeni ise... debriyaj ayarı kendisi yapıyormuş eski tip kurmalı olanlardan değilmiş.
edit:vw ustası!!!
Gönderen: ThE_Unforgiven - 24 Mart 2014, 21:00:22
Eğer öyleyse yarı ömrünü tamamlamış bir debriyaj balatam vardı ve aşağıda kavrıyordu bu sıfır olanı ise epey yukarıda. Ben bu ayar mevzusuna pek inanmıyorum otomatik vs. Avans ayarı içinde öyle diyorlar çünkü bunlarda avans ayarı olmaz :d
Gönderen: kerem0537 - 24 Mart 2014, 22:41:24
baskı balatayı bende yeni değiştim sayılır. ilk günden beri ortada kavrıyor. otomatik ayar falan yalan bencede :)
Gönderen: ThE_Unforgiven - 25 Mart 2014, 07:34:57
Acaba debriyaj telindemi sorun var ? Çünkü bir yerden sonra tak diye kavrıyıp ileri atıyo arabayı. Sanki ilk defa araba süren biriymiş gibi oluyor yani öyle anlatayım.
Gönderen: 35EZ349 - 25 Mart 2014, 07:51:13
ben 20.000 km once ilk aldigimda degistirmistim hala altta kavriyor semih biraderim dedigi gibi telden olabilir diye dusunuyorum bende

6N 99 AEE 1.6
Gönderen: speedystop - 25 Mart 2014, 11:30:33
Debriyajın ayarı yoktur evet. Ama orjinal tel alırsanız yoktur. Ayar yapılabilen tellerde mevcuttur. Eğer bu tellerden takarsanız debriyajı en dipten kavramasını sağlayabilirsiniz. Bknz:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjf2gMTNc2634lufSyHxmvjV2t2zlZU63tfGIyygnTSCyJJLoh

Konuyu açan arkadaşın sorununa gelir isek. 2 ihtimal var. Debriyaj teliniz ayarlı yani yan sanayi. Baskı balata değiştiğinden kavrama noktasıda değiştiğinden yeniden ayar yapılması gerekli. Bu yan sanayi teller sert olduğu için pedalı bıraktığınızda biranda boşalır bu dediğiniz küt diye vurma olayı hadise eder.Diğer bir ihtimal yan sanayi kalitesiz baskı balata takmışsınız.Baskınız balatadan önce nalları dikmiş. Yan sanayi tellerin göbek kısmı beyaz orjinallerin ise siyah olur motor bölümünden bir resim koyabilirseniz daha net yorum yapabilirim.
Gönderen: speedystop - 25 Mart 2014, 11:33:49
Bir ihtimal baskı balatayı merkezleyememeişte olabilirler.

http://www.skodam.com/download/file.php?id=1122
Gönderen: ThE_Unforgiven - 25 Mart 2014, 18:46:14
Sevgili speedystop sach marka debriyaj seti takıldı. Ama tele bakmadım dediğin gibi yan sanayi olabilir. Çünkü birden küt diye vurma sorunum var. Sadece 1 de aracı kaldırırken yaşıyorum bunu 2-3-4 geçişlerinde araç zaten gider durumda olduğundan sıkıntı olmuyor. Akşam eve gittiğimde kaputu açıp bakacağım. Resim çekmeye çalışırım.
Gönderen: bluerose1 - 25 Mart 2014, 20:07:44
Sevgili speedystop sach marka debriyaj seti takıldı. Ama tele bakmadım dediğin gibi yan sanayi olabilir. Çünkü birden küt diye vurma sorunum var. Sadece 1 de aracı kaldırırken yaşıyorum bunu 2-3-4 geçişlerinde araç zaten gider durumda olduğundan sıkıntı olmuyor. Akşam eve gittiğimde kaputu açıp bakacağım. Resim çekmeye çalışırım.
Eğer debriyaj telini de alacaksan yine sachs almanı tavsiye ederim.
Gönderen: speedystop - 25 Mart 2014, 20:11:05
Eğer debriyaj telini de alacaksan yine sachs almanı tavsiye ederim.
:tamamdir Evet bende aldım sach tel MaşaAllah gayet güzel. teli takmadanda ince yağ ile yağlarsanız pamuk olur.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 25 Mart 2014, 20:32:16
Şimdi inip baktım araca telimde flaş olmadığında resim çekemedim ama komple siyah üzerinde made in france yazıyor . Tel üzerinde ise parça numarası vw amblemi ve DURA marka sanırım bu yazıyor . Beyaz hiç bir yeri yok komple uçu her yeri siyah. Orta körük yeri siyah.

Aklıma şu geliyor şimdi araca bindim çalıştırdım. El freni çekik ve 1nci vteste yavaşça debriyajı bırakıyorum araba gitmek istiyor ama vuruntu veya birden kavrama yok ??? Aklıma şu geldi hemen geçen forumda okumuştum yokuş aşağı gazdan ayağımı çekip kompresyona bıraktığımda araç kerkiniyor . Orda yorum yazan arkadaşlar şanzıman takozu olabilir yorumunu yapmışlar. acaba bendede aynı sorun olabilir mi ?
Gönderen: azap5555 - 25 Mart 2014, 20:50:38
manifold basınç sensörü var, hava filtresi sökülünce boğaz kelebeğinin solunda manifold üzerinde düdük gibi bir parça, fişten ayırırken dikkat edin tırnağını ince bir tornavida ile boşa çıkarın, balata spreyiyle temizleyin, sonra bayır aşağı kerkinme yapıyor mu bakın, ben öyle yaptım bu sorun çoğunlukla geçti, yağ buharı hortumunu da arabanın altına saldım tekrar bu sensörü yağlamasın diye.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 25 Mart 2014, 20:53:49
cumartesi gireşecem bi kaç bişey var onuda aradan çıkartırım. Sağol azap5555
Gönderen: ThE_Unforgiven - 25 Mart 2014, 21:23:51
İşaretli parçadan mı bahsediyosun azap5555

(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/Hjq5g.jpg)
Gönderen: bluerose1 - 25 Mart 2014, 22:19:28
Aynen ondan bahsediyor Süleyman.Hava akışmetre sensörü(debimetre diye de geçer) onu temizlemende fayda var ben emme manifoldunu söküp temizlediğimde onu da temizlemiştim.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 25 Mart 2014, 22:30:07
tamam cumartesiye işler birikiyor :D Şu debriyaj işini bir çözsem olmadı şanzıman takozunu değiştireyim cumartesi birde.
Gönderen: azap5555 - 26 Mart 2014, 17:25:47
önce sensörü temizle, sonra dene bir müddet, sorun kalmazsa tekrar temizle, yağ buharı hortumuna da ek yapıp aşağıdan sallamak lazım tekrar yağlamasın diye, ondan sonra öbür parçalara bakarsın, temizlik bedava, diğerleri para :)
Gönderen: speedystop - 26 Mart 2014, 18:41:41
önce sensörü temizle, sonra dene bir müddet, sorun kalmazsa tekrar temizle, yağ buharı hortumuna da ek yapıp aşağıdan sallamak lazım tekrar yağlamasın diye, ondan sonra öbür parçalara bakarsın, temizlik bedava, diğerleri para :)

Yağ buhar hortumunu aşağı salarsanız.

1- Kelebeğiniz 1 sene içinde bozulur
2- Üst kapakta bu hortum vasıtası ile yağlanan bilimum sibop ve aksesuarlar sıkıntı çıkarır.

Yanlış anlamayın ama o hortumu kıbleye değil vw e çevirip takacaksınız  Adamlar boşuna o hortumu oraya koymamışlar. :D
Gönderen: ThE_Unforgiven - 26 Mart 2014, 18:52:00
Viteste iken kerkinme işini neye bağlamalıyız peki ?
Gönderen: ilbey666 - 26 Mart 2014, 19:29:09
Benzer bir sorun bende de var abiler.

Debriyaj ortanın üstünde kavrıyor. Bir de kendini tık-tık şeklinde normalden %10-15 civarı daha kademeli bırakıyor. Yolüstünde bi ustaya sormuştum debriyaj teli mi diye bunların otomatik demişti. Şimdi ayarlı teli görünce şaşırdım.

Bir de kerkinme nedir ? Viteste giderken gazdan ayağı çekince aracın silkelemesi mi ?
Gönderen: ThE_Unforgiven - 26 Mart 2014, 19:33:18
aynen o iley özellikle yokuş aşağı aracı saldığında çok belli oluyor.
Gönderen: ilbey666 - 26 Mart 2014, 19:52:12
aynen o iley özellikle yokuş aşağı aracı saldığında çok belli oluyor.

Abi o bi sorun mu ki ? Benim palio'da da vardı bunda da var :) 2.viteste daha çok yapıyor
Gönderen: kerem0537 - 26 Mart 2014, 19:57:54

2- Üst kapakta bu hortum vasıtası ile yağlanan bilimum sibop ve aksesuarlar sıkıntı çıkarır.

Yanlış anlamayın ama o hortumu kıbleye değil vw e çevirip takacaksınız  Adamlar boşuna o hortumu oraya koymamışlar. :D

usta ben 1.5 senedir bahsettiğiniz hortum boşta kullanıyorum aracı açık hava filtresi ile bi sıkıntı olmadı. bugün de aşağı saldım heryeri yağ yapmış diye. ne yapayım bu hortumu bi tavsiyeniz varmı ?
Gönderen: ThE_Unforgiven - 26 Mart 2014, 20:02:21
İlbey benim palio da yok bunda var :D
Gönderen: bluerose1 - 26 Mart 2014, 20:09:17

Yanlış anlamayın ama o hortumu kıbleye değil vw e çevirip takacaksınız  Adamlar boşuna o hortumu oraya koymamışlar. :D
Ben buna aynen katılıyorum benim sapasağlam gaz kelebeğim hortumu aşağı saldıktan yaklaşık 8 ay sonra arızalandı.Mutlak suretle hortum hava filtre kutusuna takılmalı ve kullanılmalı.Zaten yağdan etkilenen bi hava akışmetre sensörü var bir de kelebek.İkisi de söküp temizlenebiliyor.Şimdi hangisi mantıklı kelebeği bozmak mı yoksa zahmet edip parçaları her 10000 de temizlemek mi?
Gönderen: ilbey666 - 26 Mart 2014, 20:45:44
İlbey benim palio da yok bunda var :D

Abi bi abimiz turbo dizel araçlarda olmayıp benzinli araçlarda olmasının normal olduğunu söylemişti. Malum turbo basıncından dolayı falan herhal.
Gönderen: azap5555 - 26 Mart 2014, 21:52:22
araçta tüp varsa yağ buhar hortumu subapları koruyabilir, yağ buharı almazsa boğaz kelebeği nasıl bozulabilir onu anlamadım, yağsız kalıp yuvaları mı aşınıyor acaba?
Gönderen: bluerose1 - 26 Mart 2014, 23:45:34
araçta tüp varsa yağ buhar hortumu subapları koruyabilir, yağ buharı almazsa boğaz kelebeği nasıl bozulabilir onu anlamadım, yağsız kalıp yuvaları mı aşınıyor acaba?
Gaz kelebeğindeki benzin girişinden içeri emme odasına benzin alınıyor yağ buharı olmadığından benzin kuru şekilde emme manifolduna gidiyor. Kelebeğin valfi zamanla kolay açılmıyor kuruluktan her takıldığında gaz teli mekanizmazı içerdeki elektronik kısımdaki swichleri çarkları rahat çeviremiyor.takılma olduğundan içerideki devir ayarını yapan pim doğru orantılı çalışmıyor ve rölantide sapmalar düzensizlikler oluyor bu böyle uzun süre devam ettiğinde gaz kelebeğinin ayarı bozuluyor. Karbon potansların bozulduğunu da söyleyen arkadaşlar vardı. BEn yağ buharı hortumu iptal işlemini yapmadan önce keşke bu bilgileri araştırmış olsaydım.Dünyanın en ileri gelen mühendisleri Almanya ekolü VW firmasının fabrikasında gerekli hesaplamaları yapıp parçaları takmışlar testini yapmışlar bizim gibi cahil kaldırım mühendisleri de o parçaları kafamıza göre devre dışı bırakıyoruz sonra da neden bozuldu diye veryansın ediyoruz.
Gönderen: edincol - 27 Mart 2014, 00:59:23
Polo 6N2 lerde orijinal olarak hem manuel ayarlı hem otomatik ayarlı debriyaj teli var. Benim tel manuel ayarlı ve orijinal. 6N lerde de durum böyle olabilir.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 27 Mart 2014, 06:45:11
Peki ayarlı tel alırsak kendimiz kavrama noktasını ayarlamış olacaz. Bunun debriyaja bir zararı olurmu ? Kimi ustalar ayarı yapamazsan sanki ayağın hep debriyajın üstündeymiş gibi çabuk biter diyorlar ?
Gönderen: speedystop - 27 Mart 2014, 10:44:19
Peki ayarlı tel alırsak kendimiz kavrama noktasını ayarlamış olacaz. Bunun debriyaja bir zararı olurmu ? Kimi ustalar ayarı yapamazsan sanki ayağın hep debriyajın üstündeymiş gibi çabuk biter diyorlar ?
Baskının ömrümden azıcık yersiniz. Zaten bizde baskı balatadan önce bittiği için eninde sonunda lazım olur o ayarlı tel  ;)
Gönderen: salihsefa - 27 Mart 2014, 11:06:04
velhasıl manuel olan telmi makbul yoksa otomatik (kurmalı) denilen telmi  ???
Gönderen: kerem0537 - 27 Mart 2014, 12:28:53
Ben buna aynen katılıyorum benim sapasağlam gaz kelebeğim hortumu aşağı saldıktan yaklaşık 8 ay sonra arızalandı.Mutlak suretle hortum hava filtre kutusuna takılmalı ve kullanılmalı.Zaten yağdan etkilenen bi hava akışmetre sensörü var bir de kelebek.İkisi de söküp temizlenebiliyor.Şimdi hangisi mantıklı kelebeği bozmak mı yoksa zahmet edip parçaları her 10000 de temizlemek mi?

o zaman bana neden aşağı sal dedin hortumu ? böyle bir sorun varsa :) bende aşağı saldım dün. neyse orjinal hava filtresini takayım ben en iyisi. yoksa b.kelebeği elimizde kalacak
Gönderen: edincol - 27 Mart 2014, 13:03:49

Çok kafana takılıyorsa üstten bir milim boşluklu ayarlarsın hiç sorun olmaz.
Gönderen: edincol - 27 Mart 2014, 13:10:04
Gaz kelebeğindeki benzin girişinden içeri emme odasına benzin alınıyor yağ buharı olmadığından benzin kuru şekilde emme manifolduna gidiyor. Kelebeğin valfi zamanla kolay açılmıyor kuruluktan her takıldığında gaz teli mekanizmazı içerdeki elektronik kısımdaki swichleri çarkları rahat çeviremiyor.takılma olduğundan içerideki devir ayarını yapan pim doğru orantılı çalışmıyor ve rölantide sapmalar düzensizlikler oluyor bu böyle uzun süre devam ettiğinde gaz kelebeğinin ayarı bozuluyor. Karbon potansların bozulduğunu da söyleyen arkadaşlar vardı. BEn yağ buharı hortumu iptal işlemini yapmadan önce keşke bu bilgileri araştırmış olsaydım.Dünyanın en ileri gelen mühendisleri Almanya ekolü VW firmasının fabrikasında gerekli hesaplamaları yapıp parçaları takmışlar testini yapmışlar bizim gibi cahil kaldırım mühendisleri de o parçaları kafamıza göre devre dışı bırakıyoruz sonra da neden bozuldu diye veryansın ediyoruz.

Hocam yağ buhar hortumu boğaz kelebeğini yağlamaktan çok çevresel kaygılardan dolayı motora verilmiş olmasın ? :)

Crankase emission control veya positive crankase ventilation diye aratıp daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Gönderen: bluerose1 - 27 Mart 2014, 13:31:01
Hocam yağ buhar hortumu boğaz kelebeğini yağlamaktan çok çevresel kaygılardan dolayı motora verilmiş olmasın ? :)

Crankase emission control veya positive crankase ventilation diye aratıp daha fazla bilgi alabilirsiniz.
o ayrı bir faktör.konumuzda öncelik gaz kelebeği arızası olduğundan işin o boyutunu açıkladım...ben zamanında çevresel boyutundan çok temizlik bakım kısmına öncelik verdiğimden iptal etmiştim ama parçam arızalanınca anladım.üstelik buna ben değil yetkili servisin ustabaşı karar vermişti.En kısa zamanda yerine tak dedi.
Gönderen: bluerose1 - 27 Mart 2014, 13:36:04
o zaman bana neden aşağı sal dedin hortumu ? böyle bir sorun varsa :) bende aşağı saldım dün. neyse orjinal hava filtresini takayım ben en iyisi. yoksa b.kelebeği elimizde kalacak
Sana neden aşağı sal dediğimi söylemiştim oysa.yeniden tekrarlayayım.Sen açık fitre kullanıyorsun üstelik filtreyi yeni aldım eskisi çıkardım dedin.zevk senin orijinal kullansan zaten yerine tak derdim ama boruyu boşta duruyor ağzıda emmenin üstünde çıkan bütün yağ öylece oraya akmış heryeri kaplamış leş gibi olmuş onu aşağıya sal da motorun daha fazla yağlamasın yere aksın bari demiştim sanırım hatırladın dostum. :) ya da şöyle yapabilirsin filtrenin borusuna bi sensör girişi açtır somunlu subap gibi bir şey kaynattır.Sonra bi yağ seperatörü yaptırışın,seperatörden aldığın temiz boruyu filtreye takarsın hem çevre hem motorun kirlenmemiş olur hemde temiz yağ buharı boru içinden kelebeğe girer sağlıklı olur ne dersin.
Gönderen: edincol - 27 Mart 2014, 14:44:10
o ayrı bir faktör.konumuzda öncelik gaz kelebeği arızası olduğundan işin o boyutunu açıkladım...ben zamanında çevresel boyutundan çok temizlik bakım kısmına öncelik verdiğimden iptal etmiştim ama parçam arızalanınca anladım.üstelik buna ben değil yetkili servisin ustabaşı karar vermişti.En kısa zamanda yerine tak dedi.

Tmm da bu sistem emisyonları düşürmek için yapılmış. Boğaz kelebeğiyle bir alakası yok. Oradan gelen buhar boğaz kelebeğini yağlar diye bir mantık nasıl kurulmuş anlamadım. Boğaz kelebeği yağlanması gereken bir parça değildir, hatta temizliğini yaparken bile yağlayıcı ile yapmamak gerekiyor. Bunu benden iyi biliyorsun hocam, her yerini söküp kendin temizledin.
Gönderen: speedystop - 27 Mart 2014, 15:57:57

Abi yanlış anlama bilgini sorgulamak gibi olmasın benim bildiğim motora sadece benzin enjektörleri vasıtası ile benzin girişi oluyor. Ordan benzin girse enjektörlere neden gerek olurdu? Karbüratörlü araba gibi olurdu. O hortumun başka bir amacı vardı ama ben şuan hatırlamyıorum. Hata ettiysem affola.
Gönderen: kerem0537 - 27 Mart 2014, 17:10:29
Sana neden aşağı sal dediğimi söylemiştim oysa.yeniden tekrarlayayım.Sen açık fitre kullanıyorsun üstelik filtreyi yeni aldım eskisi çıkardım dedin.zevk senin orijinal kullansan zaten yerine tak derdim ama boruyu boşta duruyor ağzıda emmenin üstünde çıkan bütün yağ öylece oraya akmış heryeri kaplamış leş gibi olmuş onu aşağıya sal da motorun daha fazla yağlamasın yere aksın bari demiştim sanırım hatırladın dostum. :) ya da şöyle yapabilirsin filtrenin borusuna bi sensör girişi açtır somunlu subap gibi bir şey kaynattır.Sonra bi yağ seperatörü yaptırışın,seperatörden aldığın temiz boruyu filtreye takarsın hem çevre hem motorun kirlenmemiş olur hemde temiz yağ buharı boru içinden kelebeğe girer sağlıklı olur ne dersin.

sıkıntı olacaksa orjinal filtreyi takayım ben. hiç uğraşamam o dediklerinle
Gönderen: ThE_Unforgiven - 27 Mart 2014, 17:57:26
Ozaman ayarlı tel alayaım diyorum. Üzerindeki otomatik ayarlı ama nasıl olurda önceki balatada aşağıda kavrarken bunda ortada kavrıyor? Telin mantığını çözemedim bir türlü. Ayarlı yan sanayi alıp deneyecem bakalım.

Takarken bir püf noktası varmı sanırım kendimiz takabiliriz.
Gönderen: salihsefa - 27 Mart 2014, 18:08:59
bi püf noktası var sanırım süleyman, tak kullan değil sanırım, kurmalı vırt zırt terimleriyle anılıyor. kurulumu geliyo yoksa kurmakmı lazım öyle bişeyler  :)
Gönderen: ThE_Unforgiven - 27 Mart 2014, 18:15:03
Dur bakalım araştırıcam bu işi
Gönderen: speedystop - 27 Mart 2014, 18:39:36
Ozaman ayarlı tel alayaım diyorum. Üzerindeki otomatik ayarlı ama nasıl olurda önceki balatada aşağıda kavrarken bunda ortada kavrıyor? Telin mantığını çözemedim bir türlü. Ayarlı yan sanayi alıp deneyecem bakalım.

Takarken bir püf noktası varmı sanırım kendimiz takabiliriz.
Sizin telin birkaç teli içinden kopmuş ve uzamış olabilir. Telin mukaveyeti bi zaman sonra kayboluyor tel uzuyor. Fabrika çıkışlı telse hiç durmayın değiştirin debriyajınız bile yumuşar.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 27 Mart 2014, 18:58:46
Aslında debriyajım yumuşak. Aracı aldığımda diplerde kavrıyordu. Ama komple bakıma filan soktuk baskı gidik çıktı o nedenle takım değiştirdik. Tel ile ilgili araştırıyorum özelliğini yitirmiş olabilir diyor ustalar. Ama tel yumuşak. Sanırım telde takılma var
Gönderen: bluerose1 - 27 Mart 2014, 19:49:34
Tmm da bu sistem emisyonları düşürmek için yapılmış. Boğaz kelebeğiyle bir alakası yok. Oradan gelen buhar boğaz kelebeğini yağlar diye bir mantık nasıl kurulmuş anlamadım. Boğaz kelebeği yağlanması gereken bir parça değildir, hatta temizliğini yaparken bile yağlayıcı ile yapmamak gerekiyor. Bunu benden iyi biliyorsun hocam, her yerini söküp kendin temizledin.
Benim kelebek hortumu çıkardıktan sonra bozuldu öncesinde gayet sağlıklıydı ben başıma gelen olay üzerine hareket ederim bi arızayı tecrübe ederim biraz da sordururum ortak bir karara varıp uygularım.kimse anasının karnından vw ustası olarak doğmuyor servise başlayan usta da orada pratik yapıp iş üzerinde tecrübe kazanıyor.belki de zamanı gelmişte olabilir ama benim arızam peşpeşe geldi ben heryeri herşeyi söktüm temizledim yeni parçalarla orjinalleriyle yeniledim öncesinde aracım saat gibiydi herşeyini gününden önce yapardım sadece yakıt koyar giderdim.O zaman sırf yakıt emisyonu için olmuş olsaydı gaz kelebeğinden hemen sonra takılıp filtreden gelip kelebekten geçen hava emisyonunu buhar ile tamamlayıp emme odasına göndermek için uygulanamazmıydı.neden hava emisyonunun borudan sonra ilk başladığı yere bağlandı yağ buhar hortumu.??
Gönderen: bluerose1 - 27 Mart 2014, 20:03:24
Abi yanlış anlama bilgini sorgulamak gibi olmasın benim bildiğim motora sadece benzin enjektörleri vasıtası ile benzin girişi oluyor. Ordan benzin girse enjektörlere neden gerek olurdu? Karbüratörlü araba gibi olurdu. O hortumun başka bir amacı vardı ama ben şuan hatırlamyıorum. Hata ettiysem affola.
Estağfurullah ben yanlış biliyor olabilirim akıl akıldan üstündür biz deneye deneye öğrendik anamızdan motorcu doğmadık... ;D peki o hortum ne işe yarar Resül??
Gönderen: ThE_Unforgiven - 27 Mart 2014, 20:07:49
en basitinden hortumun işlevi karterdeki yağ buharını tekrar motora geri vermek. Birinci amaç doğaya zarar vermemek ama yağlama işine bişey diyemem tam bilgim yok.
Gönderen: ilbey666 - 27 Mart 2014, 20:39:58
Süleyman abi tecrübelerini bekliyorum :D
Gönderen: ThE_Unforgiven - 27 Mart 2014, 21:01:36
cumartesi girişecem bakalım ne çıkacak
Gönderen: bluerose1 - 27 Mart 2014, 21:53:27
en basitinden hortumun işlevi karterdeki yağ buharını tekrar motora geri vermek. Birinci amaç doğaya zarar vermemek ama yağlama işine bişey diyemem tam bilgim yok.
Bu değil Süleyman gaz kelebeğinin elektrik soketinin yanındaki subapa giren hasırlı hortumdan bahsettim biliyormusun?
Gönderen: edincol - 27 Mart 2014, 23:26:51
Benim kelebek hortumu çıkardıktan sonra bozuldu öncesinde gayet sağlıklıydı ben başıma gelen olay üzerine hareket ederim bi arızayı tecrübe ederim biraz da sordururum ortak bir karara varıp uygularım.kimse anasının karnından vw ustası olarak doğmuyor servise başlayan usta da orada pratik yapıp iş üzerinde tecrübe kazanıyor.belki de zamanı gelmişte olabilir ama benim arızam peşpeşe geldi ben heryeri herşeyi söktüm temizledim yeni parçalarla orjinalleriyle yeniledim öncesinde aracım saat gibiydi herşeyini gününden önce yapardım sadece yakıt koyar giderdim.O zaman sırf yakıt emisyonu için olmuş olsaydı gaz kelebeğinden hemen sonra takılıp filtreden gelip kelebekten geçen hava emisyonunu buhar ile tamamlayıp emme odasına göndermek için uygulanamazmıydı.neden hava emisyonunun borudan sonra ilk başladığı yere bağlandı yağ buhar hortumu.??

Hocam öncelikle emisyon, dışarı atmak demektir. Örneğin egzoz emisyonu, yani egzozdan dışarı atılanlar gibi.

Daha önceki mesajımda karter havalandırmasının amacını bildiğim kadarıyla söyledim.

Bu hortumun bağlantısı neden dediğiniz yere yapılmış bir bilgim yok.
Gönderen: azap5555 - 27 Mart 2014, 23:50:08
acaba manifold basınç sensörü ömrünü tamamladığı için mi böyle yapıyor? 15 yaşında araba neticede bu zamana kadar da yağ buharı görüyordu, yağlı olsa da doğru değer okuması lazım,  acaba daha önce de kerkinme yapıyor muydu bilemiyorum,onun da ömrü doldu herhal. bir değişmedik o kaldı, sonunda o da kendini değiştirecek, büyüksün polo :)
Gönderen: ThE_Unforgiven - 28 Mart 2014, 07:15:14
Ben satıp golf mk1 e dönecem :D En azından mekanik araba kırılmadığı sürece sıkıntı yok :D
Gönderen: ThE_Unforgiven - 28 Mart 2014, 07:16:02
bluerose1 ordan benzin gelmiyor ama yarın bakıcam takip edicem nereye gidiyo ne işe yarıyor
Gönderen: bluerose1 - 28 Mart 2014, 13:04:08
bluerose1 ordan benzin gelmiyor ama yarın bakıcam takip edicem nereye gidiyo ne işe yarıyor
Eyw... bu arada mk1 candır. ;)
Gönderen: speedystop - 28 Mart 2014, 20:13:28
Bir forumdan alıntıdır. Aynı aracın sedanı için yazılmıştır.

Problem çözüldü. Tofaþ'tan emekli mak.yük.müh bi abi saðolsun sorunu çözdü. Þanzýmanýn üstünde, debriyaj telini tutan kibrit kutusu büyüklüðünde yaylý bir parça var. Onu elinizle çekip saða doðru 5-6 tur çevirince debriyajýn ayarý düzeliyor. En azýndan benim arabada düzeldi.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 28 Mart 2014, 20:20:34
Resul usta bendeki tel otomatik kurmalıymış. Classic lerde elle kurma sanırım. Birde benim tel orjinal bugün sordum arzum otoya 190 binde araba orjinalse uzamış olabilir dediler :(
Gönderen: speedystop - 29 Mart 2014, 16:53:47
Resul usta bendeki tel otomatik kurmalıymış. Classic lerde elle kurma sanırım. Birde benim tel orjinal bugün sordum arzum otoya 190 binde araba orjinalse uzamış olabilir dediler :(

O zaman uzamıştır. Süleyman abi uğraşma bence bak bende bakı balatayı  ilk taktırdığımda debriyajdan çeker çekmez ayağımı kavrıyordu. (1 ay önce) bak bendede şimdi ortalara geldi. Bu pololar böyle mavi 6n varmı bende ondada öyle oldu. Baskı balata kullandıkça oturuyor. Dİpte bile kavrasa bitti demek değil bu modellerde.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 29 Mart 2014, 16:58:49
ozaman hiç ellemeyelimmi ?
Gönderen: speedystop - 29 Mart 2014, 19:39:28
ozaman hiç ellemeyelimmi ?

Aynen öyle teli değiştir ama abi benim yaşadığım gibi tel koparsa ölece kala kalırsın  :D Hem debriyaj pedalında yumuşar sadece onu değiştir abi.
Gönderen: ThE_Unforgiven - 30 Mart 2014, 14:23:50
Birkaç farklı ustaya gösterdim sistem cillop gibi sakın elleme dediler. Bende bıraktım ortada kavramaya alıştırıyorum kendimi.