Volkswagen Türkiye
Volkswagen => Polo ve Lupo => Polo 6N => Konuyu başlatan: kerem0537 - 16 Mart 2014, 10:01:24
-
selam arkadaşlar. dün çok büyük bi kaza atlattım. sağolsun sürücü adayı otoyolda virajda sağ şeritte stop etmiş arabayı. 80-90 civarı sağ şeritte virajı alırken solumda da tır vardı görüş açımı kapatıyordu göremedim, kaçamadım mecbur frene asıldım. lastikler kaymıyor ama araba da durmuyor. sağ şeritte duran araba ile kaldırım arasından geçtim santimlerle. bu frenleri nasıl kuvvetlendirebiliriz. balatalarımın hepsi yeni. başka hangi aracın fren sistemi bizim arabalara uyar. sağlıklı olurmu ? bilen yardımcı olursa çok sevinirim.
Teşekkürler...
-
Kerem abi oncelikle gecmis olsun. Bende senin gibi bu konuda magdurum.
Benim sikayetim aracta 4 kisi ve bagaj dolu olunca daha iyi durmasi, aracta sadece ben olunca durmamasi. Biraz arastirdim, arka frenlerin yuk durumuna gore frenleme yapmasini saglayan limitor varmis. Belki bir cikis yolu gosterir. Konuyu takipteyim
GT-S5830i cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
-
gecçmiş olsu abs olmadığı için drek kitleyip kızaklar aslında kızaklamaması ilginç bece
-
Abi fren sisteminde hava olmasin?
-
Bronz disk ve balata tavsiye ederim hatta kavramana bile alabilirsin.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
gecçmiş olsu abs olmadığı için drek kitleyip kızaklar aslında kızaklamaması ilginç bece
evet kızaklamadı sanki frene az basmışım gibiydi. ilk bastığımda iyice bi yavaşladı ondan sonra saldı sanki.
-
Abi fren sisteminde hava olmasin?
valla hiçbir bilgim yok. frencimi anlar onu ?
-
Bronz disk ve balata tavsiye ederim hatta kavramana bile alabilirsin.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
arayıştayım... :tamamdir
-
Geçmş olsun Kerem... o adaylara ben bir söverdim şimdi ama hadi neyse.Benimde başıma geldi adaya sararken kervansarayın o virajda sağdan gidiyordum yukarı doğru soldaki tali yoldan girdi soldan gideceğine aynı hızda sağa bi atladı frene bastım salak o da frene basıyor rampa yukarı gideceğine.4 parmakla arkasına yanaştım.sonra yanına yanaştım hem durmuyor hemde bana bakmıyor açtım camı direksiyonda bayan yanındaki bayan hoca ne çiğ yemişler ne karınları ağarmış.
-
Geçmş olsun Kerem... o adaylara ben bir söverdim şimdi ama hadi neyse.Benimde başıma geldi adaya sararken kervansarayın o virajda sağdan gidiyordum yukarı doğru soldaki tali yoldan girdi soldan gideceğine aynı hızda sağa bi atladı frene bastım salak o da frene basıyor rampa yukarı gideceğine.4 parmakla arkasına yanaştım.sonra yanına yanaştım hem durmuyor hemde bana bakmıyor açtım camı direksiyonda bayan yanındaki bayan hoca ne çiğ yemişler ne karınları ağarmış.
sağolasın. benimde kerimağa rampasını çıkınca başıma geldi. askeriyenin kapısına doğru giderkenki virajda. sürücü adaylarını neden trafiğe çıkarmaya başladılar onuda anlamadım. adı üstüne aday yani :)
-
bronzların fiyatını öğrendiğinde burayada yazıver başkan :)
-
Panik frende vites kuculterek motor frenine almayi refleks haline getirmeye çalışın. Acil durumda 1 elim vitese gidiyor artik.
-
Panik frende vites kuculterek motor frenine almayi refleks haline getirmeye çalışın. Acil durumda 1 elim vitese gidiyor artik.
+1 çok olsa şanzumanı indirirsiniz. bence birkaç hayat kurtarmaya değer
-
Yanlis anlaşılmasın tekerleri kilitleyecek sekilde 2 vites aşağıya almak değil kastım. Frenlere destek olacak sekilde 1 vites kucultmek dahi ciddi fren gucu sağlıyor. Hele motor kompresyonu iyiyse zınk diye kilitliyor arabayı oldugu yere
-
Fren disklerini tornalatıp kullandığınız durumda da inceldiği için fren etkisi azalabilir.
Örneğin sıfır bir disk 30 mm ise ve tornalanmış ve kullanılmış bir disk de 25mm ise, her frene bastığınızda balataların 5mm daha fazla mesafe kat etmesi gerekir.
Sıfır disk-balata ile kullanılmış balata-disk arasındaki boşluk frenin kavrama noktasını değiştirip bu da frenlemeyi olumsuz etkileyebilir.
Disklerinizi de kontrol ettirin.
-
o da kurtarmadı. motor freni yapmadan fren yapmam zaten...
-
Fren disklerini tornalatıp kullandığınız durumda da inceldiği için fren etkisi azalabilir.
Örneğin sıfır bir disk 30 mm ise ve tornalanmış ve kullanılmış bir disk de 25mm ise, her frene bastığınızda balataların 5mm daha fazla mesafe kat etmesi gerekir.
Sıfır disk-balata ile kullanılmış balata-disk arasındaki boşluk frenin kavrama noktasını değiştirip bu da frenlemeyi olumsuz etkileyebilir.
Disklerinizi de kontrol ettirin.
balata - disk arasındaki boşluk mesafesi ayarlanıyor zaten. ama benim disklerin değişmesi lazım incelmiş artık. en son ayarlanmıştı 2-3 ay önce belki mesafe açılmıştır. bi baktırayım ben ona. aklıma getirdin sağol...
-
el freni :D benim ani frende drek elim el frenine gidiyo yan duruyorum gerekirse :D
-
balata - disk arasındaki boşluk mesafesi ayarlanıyor zaten. ama benim disklerin değişmesi lazım incelmiş artık. en son ayarlanmıştı 2-3 ay önce belki mesafe açılmıştır. bi baktırayım ben ona. aklıma getirdin sağol...
Bende 1 takım orjinal disckler var torna yaptırdım fazla kullanmadan komple disc balata alıp taktırmıştım kış bakımına girerken.istersen bi ara görüşürüz bakarsın.
-
Bende 1 takım orjinal disckler var torna yaptırdım fazla kullanmadan komple disc balata alıp taktırmıştım kış bakımına girerken.istersen bi ara görüşürüz bakarsın.
olabilir. daha hava filtresine bakacaksın benim :D bizim buluşmamız çok zor oluyor. çok uzağız ya :)
-
olabilir. daha hava filtresine bakacaksın benim :D bizim buluşmamız çok zor oluyor. çok uzağız ya :)
evet çok uzağız 5 dk. şaka bir yana geçen hafta geldim göstergeyi yolladım bu hafta geldim tüm gün alttaki sensör ve soketleri söküp temizledim.egzoz manifoldunu söküp temizledim giriş saplamalarını yeniledim yeni conta taktım akşam oldu.önümüzdeki hafta nasipse göstergeyi takıp deneme yapıcam aklımdasın yanına geleceğim.bizimki bi ayaklansa :D
-
Bildiğim kadarıyla bunlardan kuvvetlisi yok :)
http://www.bremboaftermarket.com/En/Car_Disc_Catalogue/Catalogue_Detail.aspx?ApplicationIDMaster=28282 :tamamdir
-
Para kısıtı nedir bilmem ama girismisken sistemi GTI sistemi ile degistirilebilir. (En azından kağıt üzerinde. Uygulamada satip gti almak daha ucuza gelebilir. Bu tamamen imkan ve cevreyle bagintili bir durum)
-
http://www.bremboaftermarket.com/En/Car_Disc_Catalogue/Catalogue_Detail.aspx?ApplicationIDMaster=28282 :tamamdir
Bak bu discler güzelmiş ama market fiyatını göremedim.gti da alternatif olabilir onuda araştırmak lazım.
-
Bak bu discler güzelmiş ama market fiyatını göremedim.gti da alternatif olabilir onuda araştırmak lazım.
Mevcut sisteme en iyi yükseltme bunlarla olabilir. GTI için herhalde bütün sistemin tadilat görmesi, değişmesi lazım. Zaten Tolga hoca durumu belirtmiş.
-
Bu arada cevap veren her birimiz duzgun çalışan ama yeterli olmadığı düşünülen bir sistem üstüne ekleme üzerinden yorum yazdık. Kanımca herşeyden önce mevcut sistemin ne kadar sağlıklı çalıştığını kontrol ettirmekte fayda var. Önce bir fren testi yaptırıp eksikler belirlenmeli.
-
Gördüğüm kadarıyla fren testi neredeyse kaza ile sonuçlanacakmış :o ;D En iyisi daha fazla test etmeden yenilemek :tamamdir
-
muayenede fren testini bu sekilde uyguladiklarini sanmıyorum. ;)
-
evet çok uzağız 5 dk. şaka bir yana geçen hafta geldim göstergeyi yolladım bu hafta geldim tüm gün alttaki sensör ve soketleri söküp temizledim.egzoz manifoldunu söküp temizledim giriş saplamalarını yeniledim yeni conta taktım akşam oldu.önümüzdeki hafta nasipse göstergeyi takıp deneme yapıcam aklımdasın yanına geleceğim.bizimki bi ayaklansa :D
inşallah bakalım :)
-
iyiymiş bunlar da. fiyatı da çok iyidir gibi :) varmı alabileceğimiz biryer bu disklerden?
-
Bu arada cevap veren her birimiz duzgun çalışan ama yeterli olmadığı düşünülen bir sistem üstüne ekleme üzerinden yorum yazdık. Kanımca herşeyden önce mevcut sistemin ne kadar sağlıklı çalıştığını kontrol ettirmekte fayda var. Önce bir fren testi yaptırıp eksikler belirlenmeli.
duğru diyorsunuz. ama bu ara bobma gibi duruyor araba. en iyisi bi test ettireyim. yoksa başımıza iş açacak.
-
evet. muayene yıl sonunda yapılmıştı. o zaman bi sıkıntı çıkmadı.
-
;D Evet bu şekilde uygulanıyor => http://www.tuvturk.com.tr/images/paylasimlar/pdf/brosurler/fren_brosuru_A4_2_kirimlison.pdf
-
diskleri tornalatmayı ilk defa duyyuyorum, önce kaynakla doldurulup sonra tornalama işlemi gibi birşey mi bu? maliyeti ne kadar ve ne kadar güvenli yapılan kaynak elektrodu çelikmi acaba sonradan disklerde çatlamaya falan yol açara mı? yaptıran varmı arkadaşlar?
-
diskleri tornalatmayı ilk defa duyyuyorum, önce kaynakla doldurulup sonra tornalama işlemi gibi birşey mi bu? maliyeti ne kadar ve ne kadar güvenli yapılan kaynak elektrodu çelikmi acaba sonradan disklerde çatlamaya falan yol açara mı? yaptıran varmı arkadaşlar?
Kaynak yok hocam. Disklerin üstünde, balataların sürtmesinden dolayı, zamanla çizikler oluştuğu için tornaya girmesi veya değişmesi gerekiyor. Nasıl boyadaki çizikleri pasta ile gideriyorsak bunun mantığı da aynı, diskin üstünden bir kat siliniyor ve çiziklerle diğer bölgeler aynı seviyeye gelmiş oluyor. Tabi ki disk inceldiği için işlemin yapılabileceği miktar belirli. Bildiğim kadarıyla disklerin üzerinde min. kalınlık belirtiliyor.
-
iyiymiş bunlar da. fiyatı da çok iyidir gibi :) varmı alabileceğimiz biryer bu disklerden?
http://bit.ly/NqsccT
-
:D
-
:tamamdir
-
;D ;D ;D
-
Kaynak yok hocam. Disklerin üstünde, balataların sürtmesinden dolayı, zamanla çizikler oluştuğu için tornaya girmesi veya değişmesi gerekiyor. Nasıl boyadaki çizikleri pasta ile gideriyorsak bunun mantığı da aynı, diskin üstünden bir kat siliniyor ve çiziklerle diğer bölgeler aynı seviyeye gelmiş oluyor. Tabi ki disk inceldiği için işlemin yapılabileceği miktar belirli. Bildiğim kadarıyla disklerin üzerinde min. kalınlık belirtiliyor.
eyvallah bilgi için aman benden uzak olsun ağrısız başımıza dert almayalım.
-
6n Sportline'ların fren diskleri 256mm.. 1.6 AEE lerin se 236 mm.. Sportline frenleri biraz daha iyi dolayısıyla fakat yine de zayıf kalıyor.. Biraz ısınmadan sonra iyice gidiyor.. Matkapla havadeliği açan şuursuzlar var, yaptırmayın sakın öyle şeyler.. Farklı markaların modifiye edilmiş disk ve balataları var. Fren performansını oldukça etkiliyor. Eski aracımda delikli, çift hava soğutmalı brembo disk + lucas balata kullanmıştım, tavsiye ederim. Güncel fiyatını bilmiyorum ama fazla pahalı değil..
-
6n Sportline'ların fren diskleri 256mm.. 1.6 AEE lerin se 236 mm.. Sportline frenleri biraz daha iyi dolayısıyla fakat yine de zayıf kalıyor.. Biraz ısınmadan sonra iyice gidiyor.. Matkapla havadeliği açan şuursuzlar var, yaptırmayın sakın öyle şeyler.. Farklı markaların modifiye edilmiş disk ve balataları var. Fren performansını oldukça etkiliyor. Eski aracımda delikli, çift hava soğutmalı brembo disk + lucas balata kullanmıştım, tavsiye ederim. Güncel fiyatını bilmiyorum ama fazla pahalı değil..
tamam kardeşim. bi araştırayım. sağolasın...
-
eyvallah bilgi için aman benden uzak olsun ağrısız başımıza dert almayalım.
işlem yanlış bir işlem değil ki. bu bahsi geçen çizikler 3-5 ay zarfında kendini belli etmeye başlar. 3-5 ayda bir de disk değiştirmeye de cep dayanmaz.
işlemi bilgisayara format atmak olarak düşünün. windows eskiyince bilgisayar yavaşlayınca format mı atarsınız bilgisayarı mı değiştirirsiniz?
-
işlem yanlış bir işlem değil ki. bu bahsi geçen çizikler 3-5 ay zarfında kendini belli etmeye başlar. 3-5 ayda bir de disk değiştirmeye de cep dayanmaz.
işlemi bilgisayara format atmak olarak düşünün. windows eskiyince bilgisayar yavaşlayınca format mı atarsınız bilgisayarı mı değiştirirsiniz?
Hocam 3-5 ayda oluşan çizik için ne disk değiştirmek gerekir ne de torna yapmak. 3 yıllık disk bile torna istemeyebilir.
Bilgisayara format attıkça bilgisayar yıpranmıyor ama diskleri tornalattıkça yıpratıyoruz yani tornalatabileceğimiz miktar belli, bilgisayara, teorik olarak, sonsuz kere format atabiliriz.
-
"ağrısız başımıza dert almayalım" derken disklerimde çiziklerden yada disklerimden bir sorunum yok tornalama işlemide zaten çizik giderme amacı ile bir nevi diski inceltme işlemi o açıdan uzak olsun dedim aracımı alalı 4 seneye yaklaştı disklerim aldığımdaki gibi 3-5 ayda disk değiştirenler aracı nasıl kullanıyor acıdım valla o araca ;) şaka bir yana benim tek derdim aracı her hafta peryodik kontrol ettiğimde disklerimede bakarım en uc kısma elimi sürterim yaklaşık 1-1.5 mm yenmiş vaziyette elime tırtık gelmekte hoşuma gitmiyor nede olsa ailemi taşıyorum bu araçta o yüzden zaten yazın yapacağım bakımda komple yenileri ile değişecek... "tornalama işlemi" diyince arkadaşlar bazı aşına parçalar çelik elektrodlarla doldurulup tekrar tornalanabiliyor çalıştığım fabrikadaki bazı parçaları böyle yapıyoruz benzer birşeymi diye merak etmiştim değilmiş... sizede açıklama için ayrıca teşekkür ederim.
-
Hocam 3-5 ayda oluşan çizik için ne disk değiştirmek gerekir ne de torna yapmak. 3 yıllık disk bile torna istemeyebilir.
Bilgisayara format attıkça bilgisayar yıpranmıyor ama diskleri tornalattıkça yıpratıyoruz yani tornalatabileceğimiz miktar belli, bilgisayara, teorik olarak, sonsuz kere format atabiliriz.
Açıkçası fren yerine motor freni kullanan birisi olarak benim zaten ihtiyacım olmuyor tornaya. Uc noktada bir ornek verdim sadece.
Yeni bir diske 2 3 veya 5 torna atilmasi arasinda bir fark yok incelme sınırına yaklasmadigi surece. Pcye 2 3 veya 5 defa format atilmasiyla arasinda bu noktada da bir farki yok. Kisaca verdigim örnekteki iki husis arasinda duz mantikla bor iliski kurmak dogru degil. Sadece benzetme. Bilgisayar derslerine d3 girdigim icin forkatin fiziki bir islem olmadigini zaten biliyorum. :)
-
kampanalara bi ayar çektirdim baya düzeldi aracın duruşu. birkaç güne önleri de ayarlatıcam. sanırım o zaman tamam olacak.
-
kampanalara bi ayar çektirdim baya düzeldi aracın duruşu. birkaç güne önleri de ayarlatıcam. sanırım o zaman tamam olacak.
Kerem abi babam bi ara benim sol arkaya bir fren ayari yapti ki akillara zarar!!! Kampanayi zorla yerine takmistik, cekicle vura vura. Arac duz yolda bile frene basmadan fren yapiyordu. Meger otomatik ayar circirini fazla acmisiz. Tabii ki balatadan duman cikinca fark ettik.
Edit: Babamin yorumu: "Ustalar bunun mekanizmasini bozmuslar. Sen en iyisi yenisini al bunun" ;D
Babama teslim ettim arabami umarim baska yerleri kurcalayip usta her yerini bozmus bunun demez ;D
-
Kerem abi babam bi ara benim sol arkaya bir fren ayari yapti ki akillara zarar!!! Kampanayi zorla yerine takmistik, cekicle vura vura. Arac duz yolda bile frene basmadan fren yapiyordu. Meger otomatik ayar circirini fazla acmisiz. Tabii ki balatadan duman cikinca fark ettik.
Edit: Babamin yorumu: "Ustalar bunun mekanizmasini bozmuslar. Sen en iyisi yenisini al bunun" ;D
Babama teslim ettim arabami umarim baska yerleri kurcalayip usta her yerini bozmus bunun demez ;D
:D gidişinde sıkıntı yok şükür. duruşu daha iyi oldu. önleri ayarlatınca daha iyi olacak inşallah
-
Sorun olursa babama yonlendirebilirim. Zevkle yapmaya calisir ;D
-
Babalar ustaların ustası. ;D
-
Sorun olursa babama yonlendirebilirim. Zevkle yapmaya calisir ;D
tamamdır :) :tamamdir