Volkswagen Türkiye
Volkswagen => Golf => Golf IV => Konuyu başlatan: tugaysaban - 03 Ocak 2013, 11:50:13
-
arkadaşlar merhabalar öncelıkle golf 4 2000 comf aracımın sağ ön kapısını açtığımda iç aydınlatma ve kapı aydınlatması yanmıyor. kiliidin oraya hafiften bir elimle tık die vurduğumda çalışıyor bir kaç kapama açma yapıyorum tekrar eskı halini alıyor sanki switch bozuk deilde temas etmiyor gibi. bu switch tam nerdedir? söküp temizleyen yada değiştiren varmıdır? yardımcı olursannız sevinirim kazasız belasız sürüşler.
-
tugay hocam aynısı benım polo da da oldu bütün sigortaları çıkarıp taktım halettim ama golf farklımı bilemem orasını
-
hemşerim, öncelikle geçmiş olsun. Yaklşık bi ay önce kapı ile ilgili sıkıntım vardı, formda da belirttim. Abdullah hocamın da söylediği gibi bütün sigortaları açıp-temizleyip yerine katarsan sanırım sorunun hallolabilir. Araç daha önceden kapı ile ilgili bir tadilat gördü ise kabloların çok zayıf, bundan dolayı da bu arızayı veriyo olabilir. Tadilatını yapamaz isen güvendiğin bir ustaya götür, sigorta-araç kapı iç kablolar ve beyin kısmına baktırmanda fayda olabilir. Ayrıca kış ayındayız, çok defa da duyduk, golf biraz iç kısma su/nem alabiliyor bunun da araca dezavantajı olmuş ya da olma ihtimali olabilir.
-
o değilde golf 4 polodan da üstün ama nasıl içeriye su alıyor arkadaş yaa anlamış değilim ben kapıyı hanıma kızınca sert kapatmıştım kapıyı ondan oldu bide
-
sigorta tablasındaki sigortalardnmı bahsediyosunuz? onları sokup gerimi takayım:S ama ordaki sigortalardan olsa kılıdın oraya vurdugumda tekrar çalışmaz öyle değilmi? sanki switchn duyarlılığı az gibime geliyor ustune toz moz bulasmıs gibi:S anlamadım gitti ama
-
Dostum bende golf 4 tek kapı var sağ kapımda aynı sıkıntı vardı kafasına göre iç ışık yanıyo kafasına göre yanmıyodu bende senin gibi tıklatıyordum yanıyordu kapı ışığı yanmadığı zaman araç kapıyı açık görmüyordu yanı tepe lambalarıda yanmıyordu ilk önce kapının iç ışığımı arızalı yoksa kilidinin switchimi arızalı onun tespitini yap eğer kapını açtığında aracının tepe lambaları yanıyosa kapının iç ışığı arızalıdır sıkntı büyük değildir ama kapının açıldığını görmüyorsa ozman sıkıntı büyük kilidin bozuk bendeki sıkıntıda buydu kompla kapı döşemesi ve içerdeki çelik panel sökülüp kapı kilidi çıkartıldı kilidin içindeki kıl kadar ince olan elektronik devre koptuğu için elektrik devresini değiştirmek zorunda kaldık hatta çok iddalı bişey söyliyeyim hiç bir yetkili servis bu işlemi yapmıyor komple kilidinin bozuk oldunu söyleyip kilit aldırıyor bunu yapacak çok iyi bir elektrikçi bul istersen yönlendiredebilir inş yardımcı olmuşumdur
-
arkadaşlar merhabalar öncelıkle golf 4 2000 comf aracımın sağ ön kapısını açtığımda iç aydınlatma ve kapı aydınlatması yanmıyor. kiliidin oraya hafiften bir elimle tık die vurduğumda çalışıyor bir kaç kapama açma yapıyorum tekrar eskı halini alıyor sanki switch bozuk deilde temas etmiyor gibi. bu switch tam nerdedir? söküp temizleyen yada değiştiren varmıdır? yardımcı olursannız sevinirim kazasız belasız sürüşler.
benim sol kapı içi ışık ve tavan lamabasında tık yoktu. acity yanındaki erciyes iş merkezi girişinde erkaya bosh car service de elektrikçi kazım usta 50 lira karşılığında sorunu çözdü. kapı içi komple sökildi bahsi geçen devreler temizlendi yeniden lehim falan yaptı.
-
tekrar sölüyorum kapı ışığının mı yoksa kilidininmi arızalı olduğunu tespit et gerisi kolay kapıyı açtığımda araç iç ıışıkların yanıyosa korkulacak bişey yok demektir
-
benim sol kapı içi ışık ve tavan lamabasında tık yoktu. acity yanındaki erciyes iş merkezi girişinde erkaya bosh car service de elektrikçi kazım usta 50 lira karşılığında sorunu çözdü. kapı içi komple sökildi bahsi geçen devreler temizlendi yeniden lehim falan yaptı.
evet aynı sıkıntı elektronik devre yenidenonraılmış benim işlemdeki gibi
-
eren tıpkı söylediğin gibi aynı problem o kırmızı beyaz olan kapı ışığını değiştirdim ama aynen devam iç ısıkları yakmıo alarmla açıyım kapıyı o kapı açık olsada arac kendını kılıtlıyo yanı açılıp kapandığı okunmuyor. gökhan abi erciyes e gideyim bende o zaman 50 lira uygun bir fiyat gibi gözüküyor:)
-
eren tıpkı söylediğin gibi aynı problem o kırmızı beyaz olan kapı ışığını değiştirdim ama aynen devam iç ısıkları yakmıo alarmla açıyım kapıyı o kapı açık olsada arac kendını kılıtlıyo yanı açılıp kapandığı okunmuyor. gökhan abi erciyes e gideyim bende o zaman 50 lira uygun bir fiyat gibi gözüküyor:)
bence de cünkü kilite ulaşmak öle basit bişey değil.tavsiye ederim kazım ustanın işçiliği güzeldir.
-
ozman sıkıntılı bızımle aynı kaderi paylaşıyosun :) kapı kilidindeki elektronik devre belli bir zamandan sonra haliyle kopuyo oda kapının kapanıp açıldığını beyine iletmiyo yapılacak işlem komple kapının sökülüp kilidinin dışarı alınması bun yapan usta belki switch bozuktur diye switchi onarma yoluna gidebilir ona bu konudan bahset ve kıl inceliğinde olan elektronik devrenin kopmasından oldunu hatırlat ordan kabloyla elektriği başka bi devreden alıcak boşuna switchini onarmaya çalışmasın ;) 50 tl de çok iyi bı rakam bu arada inş halettrirsin dostum
-
[/quote ozman sıkıntılı bızımle aynı kaderi paylaşıyosun :) kapı kilidindeki elektronik devre belli bir zamandan sonra haliyle kopuyo oda kapının kapanıp açıldığını beyine iletmiyo yapılacak işlem komple kapının sökülüp kilidinin dışarı alınması bun yapan usta belki switch
bozuktur diye switchi onarma yoluna gidebilir ona bu konudan bahset ve kıl inceliğinde olan elektronik devrenin kopmasından oldunu hatırlat ordan kabloyla elektriği başka bi devreden alıcak boşuna switchini onarmaya çalışmasın ;) 50 tl de çok iyi bı rakam bu arada inş halettrirsin dostum
gökhan abinin dediği yere gidersem sanırım anlatmama gerek kalmıcak bakalım artık
-
aynı sorun benim kapı switchimdede var sorun ise şu elektronik devrede değilde kapı kilidinde sorun ortada inen şeyi parmağımla kaldırdığımda ışık yanıyor sanırsam ya klit içinden bi yay çıktı yada ufak bi parça kırıldı yaza doğru komple kapıyı söküp parçalıyıcam kilit onarılırsa onarım onarılmaz ise yenisi ile değiştiricem
-
Maalesef aynı sorun bende de var .
Golf 4 lerdeki kronik arızalardan biri olsa gerek.
-
Maalesef aynı sorun bende de var .
Golf 4 lerdeki kronik arızalardan biri olsa gerek.
abi belki çok önemli birşey değil ama kafam takılıyor artık kararan dıkız aynasına alıştım pahada yuksek olduğu için ama basit birşey gibi görünüyor bunu bari yaptırıyım:)
-
eren týpký söylediðin gibi ayný problem o kýrmýzý beyaz olan kapý ýþýðýný deðiþtirdim ama aynen devam iç ýsýklarý yakmýo alarmla açýyým kapýyý o kapý açýk olsada arac kendýný kýlýtlýyo yaný açýlýp kapandýðý okunmuyor. gökhan abi erciyes e gideyim bende o zaman 50 lira uygun bir fiyat gibi gözüküyor:)
Bana da hsyli uygun geldi.Zira sol kapim icin Izmirde 100 lira fiyat verrdiler >:(
-
Bana da hsyli uygun geldi.Zira sol kapim icin Izmirde 100 lira fiyat verrdiler >:(
aynen fadıl abi banada 100 lıra dediler söküp onarmaya.
-
Aslinda cok onemli bir sorun degil ama yuz lira cok forumda elliden daha uygun yaptiran gormustum
-
ben ustam tanıdık olmasına rağmen 70 tl verdim extradan bişey takmıyolar sadece işçilik parasına göre iyi bi kazanç :)
-
sorun çözüldü arkadaşlar 60 tl verdim kapı söküldü switch yerinden çıkarıldı yenisiyle değiştirildi sunroof würth sıprey yağ ile yağlandı 4 kapı kilit ve menteşeler yağlandı cam fitilleri soğuk spreyle yumuşatıldı(camlar azcık zorlanıyordu bazen sona kadar çıkıp geri aşağı iniyordu) şimdi herşey tıkır tıkır allah daha büyük problemlerle karşılaştırmaz inşallah.
-
asker donusu aracimin kapi isiklarindaki sorun icin bende bu servise gideyim ..
-
durup dururken alarm çalıyordu benimkinde . ayrıca iç lambaları yakmıyordu kapıyı açınca . kapı kilitleri arızalıymış . tamir edildi ön iki kapının kilitleri 90 liraya . şimdi sorun yok .
-
Bu sigortaları nasıl temizliyorsunuz çıkartırken direkt çıkartıyoruz mu ?? Yoksa çıkartmadan önce yapılması gereken var mı ?
-
sigorta ile bi alakası yoksorun swichtde.bende de aynı sorun var havalar ısınınca sökmeyi düşünüyom.sağ ön kapı.genelde sağda herhalde arızalar.
-
sigorta ile bi alakası yoksorun swichtde.bende de aynı sorun var havalar ısınınca sökmeyi düşünüyom.sağ ön kapı.genelde sağda herhalde arızalar.
:D :D benim de geçen sene sağ ön kapı, bu yıl sürücü kapısı sorun yaptı. geçen yıl kaportacıya söktürüp temizlettim. sürücü kapısına ise sorun yeni başlamış olduğundan dıştan kontakt temizleyici sıktım. kiri pisi kemikleşmeden önce çözdürüp açtı. şu an sorun yok.
-
bu swicmi anahtarları nerde arkadaslar benmkinde de temassızlık var sanırım bazen tam yakmıyor
-
bende de arka kapıları açınca, kumandadan aracı açınca ve kontak anahtarını çıkartınca yanıyor ama ön kapıyı açınca yanmıyor
-
bende de arka kapıları açınca, kumandadan aracı açınca ve kontak anahtarını çıkartınca yanıyor ama ön kapıyı açınca yanmıyor
aynen bende o sorun var
-
tipik switch arızası işte bu belirtiler. demek tavan lambası veya konfor beyninde sorun yok. sorun ön kapı switchlerinde
-
Benim arızalar; sol ön ve arka kapıları açınca yanmıyori sağ kapılarda yanıyor, kumandadan açınca kontağı çıkarınca yanıyor.
bi de merak ettiğim şey; kumandadan açıp kapatınca sadece sağ ön sağ arka sinyal yanıp sönüyor sollar yanmıyo, bu neden acaba, normalde sol sinyaller çalışıyo aracın.
-
kumandadan açıp kapatınca kısmına kadar switch diyrdum da o kısımda kitlendim. bende geçen yaz yaşadığım ufak bir sorundan sonra hiç yanmıyor. ama kapılar sorunsuz çalışıyor.
yaşadığım sorun dörtlü soketi ile ilgiliydi. acaba diyorum yeniden soket değiştirecek olsak sorun çözülür mü? kumandadan aıp kapatıldığında sinyal yakıp söndürmede dörtlüün hükmü var mıdır diye düşünüyordum. aynı şey sizin sorun için de geliyor aklıma.
-
kumandadan açıp kapatınca kısmına kadar switch diyrdum da o kısımda kitlendim. bende geçen yaz yaşadığım ufak bir sorundan sonra hiç yanmıyor. ama kapılar sorunsuz çalışıyor.
yaşadığım sorun dörtlü soketi ile ilgiliydi. acaba diyorum yeniden soket değiştirecek olsak sorun çözülür mü? kumandadan aıp kapatıldığında sinyal yakıp söndürmede dörtlüün hükmü var mıdır diye düşünüyordum. aynı şey sizin sorun için de geliyor aklıma.
Aracın dörtlüleri çalışıyor, sağ sol sinyaller çalışıyor, ilgiçtir ki kumandadan açıp kapatmada sadece sağ sinyaller çalışıyor, pek anlamamakla birlikte yazılımla alakalı bişey diye düşünüyorum.
-
Aracın dörtlüleri çalışıyor, sağ sol sinyaller çalışıyor, ilgiçtir ki kumandadan açıp kapatmada sadece sağ sinyaller çalışıyor, pek anlamamakla birlikte yazılımla alakalı bişey diye düşünüyorum.
anlıyorum. benim de dörtlüler çalışıyor. sinyaller çalışıyor. normal kullanım ile ilgili sıkıntı yok. ama yaşadığım sıkıntıdan itibaren uzaktan kumandada kilitleyip açarken eskiden yanıp sönen 4 lü sinyal artık yanmıyor.
-
switchçi olsam köşeyi dönecekmişim yani
-
siwiçlerin yerini bilen söylesin :) kim sakladıysa onları
-
Yaa kim bozuyo bu arabaların siviçini miviçini :)
-
siwiçlerin yerini bilen söylesin :) kim sakladıysa onları
kilisin icinde. :)
-
Bende de bu sorundan var maalesef :( kapıları açınca tavan aydınlatmalar yanıyor ama kapılardaki o kırmızı beyaz lambalar yanmıyor ayrıca bagaj kapısı dışındaki kapılar açılsa bile ekranda göstermiyor bu neden olabilir acaba ???
-
bu işte bir yanlışlık var. bir kez daha test edin. anahtarı kontaktan çıkartınca zaten tavan lambası yanar. üstüne kapıyı açsanız dahi tavan lambası zaten yanık oldugundan yanıltıyor olabilir. anahtarı konatkatn çekin. 30 saniye bekleyin tavan lambası sönsün. sonra kapıları açın. öyle sanıyorum ki tavan lambası yanmayacaktır. sizin switchlerin hepsi bozuk sanırım.
-
Akşam onu bi deniyeyim peki bu kapıların açıldığını göstermeyişi de bunla mı alakalıdır sizce
-
Tolga Abi kapıyarda ki kırmızı ışıklarda mı switchten kaynaklanıyor
-
Şimdi normalde kapı kapalıyken o ışıklar yanıyor. Sen kapıyı alıyorsun. Switch diyor ki kapı açıldı. Kapı içi ışıklar ve tavan lambası yanıyor. Ama switch arızalı olduğundan kapı açık olmasına rağmen algılamıyor.
Yani kısaca evet o da switch. :)
-
Anladım...çünkü geçenlerde Mobil 1 0-40 koydum tam sentetik;acaba dedim ondan mı... ;D :D :bekleriz:
-
Anladım...çünkü geçenlerde Mobil 1 0-40 koydum tam sentetik;acaba dedim ondan mı... ;D :D :bekleriz:
ya müdür sen de mi? bana yağ demeyin artık.
-
şaka yaptım abi ya...
-
şaka yaptım abi ya...
biliyorum. :)
-
benm sadece ön kapıları acınca tavan yanmıyor gerisi full faal :)
-
mobil değil sea oil 20/50 koy swich düzeliyor kesin denedim bizzat ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
:tamamdir :tamamdir :tamamdir :tamamdir
-
Benimki bugün çalışmaya başladı ya...arabadan inerken farları kapatmadan kapıyı açtım bir ses çıktı dııııttttt diye,ödüm koptu araba yanıyor sandım :o .Kapının altındaki ışıkta yanmaya başladı.araç 2 senedir bende ilk defa çalıştı.
-
o zaman 1 günde bitmeyecek ama parti parti aklına geldikçe wd40 sıkılacak kilide. kir kemikleşmemiş besbelli.
-
Tolga Abi merhaba nasılsın,görüşemedik bayadır...nereye sıkacam abi;anahtar giren yere mi,yoksa dıştan mekanizmaya mı?
-
aynı sorun sebebiyle hafta sonu açıp yapmayı deneyeceğim. inşallah sorunu giderebilirim.malesef sanayideki hiç bir ustaya güvenemiyorum. usta sağlam olsada ücreti de sağlam alıyorlar. mesela bir örneğini daha yeni yaşadım.arızalı olan sileceklerimin tamiri için bayram öncesi elektrikçiye gittiğimde 60 tl ücret taleb etti ve ertesi gün sabahtan gel işi uzun dedi. ben ertesi gün geçtim başına sökmesi 15 dk montajıda bi o kadartoplam 30 dk da bitiyor. mekanızma sıkıştığı için tornacıda açtırdım 15 dk da o uğraşıyor. 1 saatin içinde işi bitiyor. 10 tl ye mal oldu. yani elektrikçi bu işten hiç bir şey yapmadığı halde 50 tl alıyor. sök tak 50 tl :)
-
aynı sorun sebebiyle hafta sonu açıp yapmayı deneyeceğim. inşallah sorunu giderebilirim.malesef sanayideki hiç bir ustaya güvenemiyorum. usta sağlam olsada ücreti de sağlam alıyorlar. mesela bir örneğini daha yeni yaşadım.arızalı olan sileceklerimin tamiri için bayram öncesi elektrikçiye gittiğimde 60 tl ücret taleb etti ve ertesi gün sabahtan gel işi uzun dedi. ben ertesi gün geçtim başına sökmesi 15 dk montajıda bi o kadartoplam 30 dk da bitiyor. mekanızma sıkıştığı için tornacıda açtırdım 15 dk da o uğraşıyor. 1 saatin içinde işi bitiyor. 10 tl ye mal oldu. yani elektrikçi bu işten hiç bir şey yapmadığı halde 50 tl alıyor. sök tak 50 tl :)
bende sökecem önleri.en kısa zamanda.
-
ön tapı kilidini söktüm mekanizmayı kople temizledim. swich zaten daha önceden kurcalanmış ben sökünce de kablosunun biri koptu lehimledim falan ama olmadı.3 tl ye yeni swich aldım onu taktık ve düzeldi. yanlız kilidi kapıdan çıkardıktan sonra içini açarken dikkat etmek gerekiyor. parçalar dağılıyor çünkü. ben toplarken ustanın iyisi parça arttırırmış hesabı plastik bir parçası elimde kaldı ;D bir türlü yerini bulamadım. ustadan yardım aldım ve sağolsun gerisini o halletti. swich orjinal olmadığından kesti biçti yatağına göre uyarlayıp japonla yapıştırdı. kilidi kapıya monte işlemini elimde alet takımım olmadığından kaportacıya yaptırayım dedim ama keşke kendim yapsaydım.kapı içindeki kilitleme mandalını yanlış yere takmış oda kapı kilitliyken kapı döşemesine sıfır olması gerekirken deliğin içnide kalıyor. açıkkenden zemine sıfır oluyor. birde bunun için 20 tl istedi. 10 tl verdim beğenmedi. bi ara açıp düzelteceğim.
-
ön tapı kilidini söktüm mekanizmayı kople temizledim. swich zaten daha önceden kurcalanmış ben sökünce de kablosunun biri koptu lehimledim falan ama olmadı.3 tl ye yeni swich aldım onu taktık ve düzeldi. yanlız kilidi kapıdan çıkardıktan sonra içini açarken dikkat etmek gerekiyor. parçalar dağılıyor çünkü. ben toplarken ustanın iyisi parça arttırırmış hesabı plastik bir parçası elimde kaldı ;D bir türlü yerini bulamadım. ustadan yardım aldım ve sağolsun gerisini o halletti. swich orjinal olmadığından kesti biçti yatağına göre uyarlayıp japonla yapıştırdı. kilidi kapıya monte işlemini elimde alet takımım olmadığından kaportacıya yaptırayım dedim ama keşke kendim yapsaydım.kapı içindeki kilitleme mandalını yanlış yere takmış oda kapı kilitliyken kapı döşemesine sıfır olması gerekirken deliğin içnide kalıyor. açıkkenden zemine sıfır oluyor. birde bunun için 20 tl istedi. 10 tl verdim beğenmedi. bi ara açıp düzelteceğim.
Merhaba kolay gelsin nasıl bir switch aldığınızı acaba yazabilirimisiniz rica etsem bende de öyle bir sorun varda
-
aynı sorun benim başımada gelmişti bu işlerden anlayan bir elektirikci arkadaş kapı kilidini söktü soğuk lehim varmış o temazsızlık yaptırıyormuş bu araçların onik sorunlarından biri oldunu söledi
-
havalar ısınsın hemen sökecem inşallah :D
-
anlıyorum. benim de dörtlüler çalışıyor. sinyaller çalışıyor. normal kullanım ile ilgili sıkıntı yok. ama yaşadığım sıkıntıdan itibaren uzaktan kumandada kilitleyip açarken eskiden yanıp sönen 4 lü sinyal artık yanmıyor.
sorununuz hala devam ediyormu bilmiyorum ama o sorunun çözümü şöyle bende dün çözdüm.
Direksiyonun altında rölelerin olduğu bir kısım var. Buraya direksiyonun altında ki kapakları söküp ulaşıyoruz. Bu kısma ulaştıktan sonra en üstte 2 tane mavi 15 amperlik sigorta var bunlardan sağdaki sigorta aracı kitlerken dörtlüleri yakıyor bu sigorta patlamış olabilir bunu kontrol edin sorununuzu çözeceksiniz. Bende aracı kitlerken hiç çalışmıyordu, bu bilgiye yabancı formlardan ulaştım. Birde baktım bu sigorta yok taktım şimdi çalışıyor sorunsuz.
Ama benim sorunumda şu şekilde iç lambalar kapı modunda sürekli yanıyor. Tüm switchleri onardım ama sorunum hala düzelmedi başka birşeyden olabilirmi acaba?
-
Switch arızası demişken, bagaj içindeki lambanın çalışmasını sağlayan switch nerede bilen vardır sanırım ? :-\
-
Switch arızası demişken, bagaj içindeki lambanın çalışmasını sağlayan switch nerede bilen vardır sanırım ? :-\
bagaj kapaginin icinde sanirsam o
-
bagaj kapaginin icinde sanirsam o
Kilitin orada mı yoksa, kaputu kaldırınca sağ üstte su hortumu vs. geçen bir yer var orada mı ?
-
sorununuz hala devam ediyormu bilmiyorum ama o sorunun çözümü şöyle bende dün çözdüm.
Direksiyonun altında rölelerin olduğu bir kısım var. Buraya direksiyonun altında ki kapakları söküp ulaşıyoruz. Bu kısma ulaştıktan sonra en üstte 2 tane mavi 15 amperlik sigorta var bunlardan sağdaki sigorta aracı kitlerken dörtlüleri yakıyor bu sigorta patlamış olabilir bunu kontrol edin sorununuzu çözeceksiniz. Bende aracı kitlerken hiç çalışmıyordu, bu bilgiye yabancı formlardan ulaştım. Birde baktım bu sigorta yok taktım şimdi çalışıyor sorunsuz.
Ama benim sorunumda şu şekilde iç lambalar kapı modunda sürekli yanıyor. Tüm switchleri onardım ama sorunum hala düzelmedi başka birşeyden olabilirmi acaba?
çok teşekkür ederim. ve öyle zamanlı okudum ki malum yarın cumartesi. ben direksiyonun altını komple sökerim yarın. çok mutlu oldum valla. tekrar teşekkürler.
bagaj kapağındaki kilidin içinde. kapı switchlerindne farklı bir çalışma mekanizması var fakat.
-
çok teşekkür ederim. ve öyle zamanlı okudum ki malum yarın cumartesi. ben direksiyonun altını komple sökerim yarın. çok mutlu oldum valla. tekrar teşekkürler.
bagaj kapağındaki kilidin içinde. kapı switchlerindne farklı bir çalışma mekanizması var fakat.
Teşekkür ederim. Bir defa bagaj kaplamasını sökmek istedim ama hiç cıvata kalmamasına rağmen çıkmadı fazlada uğraşamadım, hava güzel olursa yine bir şansımı denerim.