Volkswagen Türkiye

Volkswagen => Jetta, Vento ve Bora => Bora => Konuyu başlatan: ahmetkan - 24 Temmuz 2012, 13:49:55

Başlık: Bora Yere Sürtme Problemi - Jant Çapı ilişkisi
Gönderen: ahmetkan - 24 Temmuz 2012, 13:49:55
arkadaşlar 2000 trendline bora var ve jant ebatları 195/65/15. aracım bozuk yollarda ufak bir çıkıntı, bombe, kamyon lastiği izi bile görse sürtüyor ve araba sürerken koltuktan kalkacak gibi oluyorum bozuk yollara denk gelince. çok sıkıldım bu durumdan arabayı değiştirecek kadar oldum.
acaba 16 inç yaparsam sorunum gider mi? 15 ile 16 inç arası 2,54 cm fark var ama bu fark tüm lastiği düşünürsek biraz daha artacaktır diye umut ediyorum.
tecrübe sahibi olanlardan bu sürtme problemi ile ilgili yorumlarını bekliyorum.
amortisörler süspansiyon hepsi kontrol edildi ve sorun yok deniliyor.
çözümüm jant çapı değişikliği olabilir mi?
Başlık: Ynt: Bora Yere Sürtme Problemi - Jant Çapı ilişkisi
Gönderen: nizam - 24 Temmuz 2012, 13:59:29
yaylar ne durumda acaba 12 senede kendini salma ihtimali olabilir benim sizinle aynı model dizel aracım var üstünde 205 55 16 jant lastik takımı var ve hiç sürtme yaşamdım
Gönderen: ahmetkan - 24 Temmuz 2012, 14:05:39
2 farklı servise gösterdim çok sürtüyor dedim baktırdım sorun bulamadılar takımlarda.
geçen bilader dedi senin jant küçük diye 16 yaparsan biter sorunun.
emin olmak istedim...
Gönderen: barut - 24 Temmuz 2012, 14:13:28
Nizamında dediği gibi helezon yaylar ve amortisörler kontrol edilmeli.
Gönderen: nizam - 24 Temmuz 2012, 14:14:07
2 farklı servise gösterdim çok sürtüyor dedim baktırdım sorun bulamadılar takımlarda.
geçen bilader dedi senin jant küçük diye 16 yaparsan biter sorunun.
emin olmak istedim...

16 jant alacaksan kendi orjinal jantını bul onları tak hem daha güzel hem daha ergonomik olur, eger suan imkanım yok para yetiştiremem dersen sanayide arabanın alt tarafına  karter muhafaza yaptır işi çözmüş olursun
Gönderen: ahmetkan - 24 Temmuz 2012, 14:24:19
karter koruma mevcut allahtan yoksa 1-2 defa motoru koyacaktık yol ortasında.
15 inç lastikli araç ile 16 inç lastikli aracın yerden yükseklikleri 3-5 cm bile artsa sanırsam bu sürtme problemi ortadan kalkar. 1 inç yaklaşık 2,54 olduğuna göre otomatikman aracım 2,5 cm yukarı kalkmış olmaz mı? bunu merak ediyorum.
merakımın diğer tarafı da bu araçtaki lastikleri değiştirmesem de önümüzdeki sene 2005 model Boraya terfi etmek istemem. o araçta sürtme sorunu yaşayacaksam VW den Opel ya da Toyotaya yani attan inip eşşeğe binmeyi göze alacağım.
Gönderen: nizam - 24 Temmuz 2012, 14:30:59
karter koruma mevcut allahtan yoksa 1-2 defa motoru koyacaktık yol ortasında.
15 inç lastikli araç ile 16 inç lastikli aracın yerden yükseklikleri 3-5 cm bile artsa sanırsam bu sürtme problemi ortadan kalkar. 1 inç yaklaşık 2,54 olduğuna göre otomatikman aracım 2,5 cm yukarı kalkmış olmaz mı? bunu merak ediyorum.
merakımın diğer tarafı da bu araçtaki lastikleri değiştirmesem de önümüzdeki sene 2005 model Boraya terfi etmek istemem. o araçta sürtme sorunu yaşayacaksam VW den Opel ya da Toyotaya yani attan inip eşşeğe binmeyi göze alacağım.

dediğim gibi jant ebatınızı 16 inç e çıkarın sorun olmaz , araba satma fikriniz için birşey diyemem bu arabalar bozuk satıhlı yolllar veya mıcırlı yollar için yapılmamıs sorun yaşamanız normal
Gönderen: nakres - 24 Temmuz 2012, 14:36:13
16 kurtarıyor daha az sürtüyor .ayretten .bahsi gecen kont.yapılması gerekir.
Gönderen: ahmetkan - 24 Temmuz 2012, 15:07:22
teşekkürler yorumlar için.
ya arabayı değiştireceğim ya da en kısa sürede jantları.

bahsi geçen kontrolleri her servis yapamıyor sanırsam. gözüyle bakıp geçiyorlar hepsinde böyle olu, problem yok deyip.
konya da ya da kütahyada bildiğin bir yer varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.
Gönderen: KOÇ:) - 25 Temmuz 2012, 06:16:40
Aracını nasıl yollarda kullanıyorsunuz ?
Gönderen: nizam - 25 Temmuz 2012, 09:31:20
Aracını nasıl yollarda kullanıyorsunuz ?

kütahyadan yazıyor arkadaş ana caddelerden sonrasını tahmin et, i
Gönderen: vw_2005 - 25 Temmuz 2012, 14:44:48
aracınızın tekerlerini veya jantlarını degiştirmenize gerek yok.Sadece arabayı kullanarak alışacaksınız.Ve bobonbeli vs. bozuk yollardan geçereken direksiyonu saga sola kırarak yan bir şekilde sorunsuz olarak geçebilirsiniz. ;)
Gönderen: inan-92 - 25 Temmuz 2012, 15:21:15
benim aracımın orjinal jantı 16 ama bu hiçbirşeyi değiştirmez boralarda genel  problemdir altını vurma ve kartel muahfazası olunca dahada yere yakın oluyor.tek yapmanız gereken daha kıvrak kullanmak  :)
Gönderen: nesquik - 25 Temmuz 2012, 16:12:57
16'' janta geçeceksin ama 65 olan lastik yanağıda 55'e düşecek. hiç bişey farketmeyecek
Gönderen: ahmetkan - 26 Temmuz 2012, 03:06:09
arkadaşlar balık sırtı yollar vardır bilirsiniz bombeli, orada bile sürtüyor.
hani kamyon lastikleri asfaltı ezer de çıkıntı oluşur ya. o çıkıntılara da aynen sürtüyor. anlayacağınız hiç beklemediğim şeylere afedersiniz ama ota boka sürtüyor.
bu dediğim şeyler hep anayollarda. tali yollarda olan şeyler değil. hani bilmem kaç km duble yol yapılmış yaa yapılan yollar bu şekilde işte.
diken üstünde araba kullanıyorum. kütahya-afyon arası 100-120 giderken bir bakmışsın cart sürttü neye sürttüğünü bile anlayamıyorum bazen duble yolda :(
eskiden toyota kullanırdım öyle balık sırtıydı çıkıntıydı ortalar geçerdim. şimdi bi tekeri o çıkıntıya denk getirmeye çalışıyorum ama hızla yol alırken biraz zor oluyor.
sırf bu yüzden değiştireceğim sanırsam arabamı...
Gönderen: KOÇ:) - 26 Temmuz 2012, 03:22:53
kütahyadan yazıyor arkadaş ana caddelerden sonrasını tahmin et, i
Söylenecek bişey kalmadı zaten. :)
Gönderen: ALPER. - 26 Temmuz 2012, 09:38:38
boranın süspansiyon sistemi çok yumuşak ve önü yere çok yakındır, genelde sürtmeden şikayetçidir kullanıcılar, ama sizinkisi biraz fazla gibi anlattığınıza göre, süspansiyon sistemine normal demişler ama bana anormal bir durum var gibi geliyor
Gönderen: nakres - 26 Temmuz 2012, 11:14:39
16'' janta geçeceksin ama 65 olan lastik yanağıda 55'e düşecek. hiç bişey farketmeyecek

bence noktaya kadar olan cümle doğru.   dediğine göre 17 ye 45 te aracı yükseltmez 
Gönderen: nesquik - 26 Temmuz 2012, 12:49:25
tabiki yükseltmez..
bizzat denedim..
17-45 lastik ile 16-55 lastiğin boyları aynı. yan yana koyup denedim lastikçide.
Gönderen: nakres - 26 Temmuz 2012, 16:24:08
tabiki yükseltmez..
bizzat denedim..
17-45 lastik ile 16-55 lastiğin boyları aynı. yan yana koyup denedim lastikçide.
    yanlarına bide 195 koysaydın
Gönderen: nesquik - 26 Temmuz 2012, 16:43:20
195 koysaydın derken kardeş?
Gönderen: asc61 - 01 Ağustos 2012, 15:48:06
Sürtme problemi benim aracımda da var ama bu yollardan kaynaklanıyor arkadaşların da söylediği gibi önü alçak olduğu için herhangi bir frende öne doğru yığılıyor araç bu yüzden sürtme olabilir bozuk yollarda ama düz yollarda dediğiniz sıkıntıları yaşıyorsanız bir problem var demektir.
  Bence işin ehli birine gösterin aracınızı bu yüzden Bora'nın nimetlerinden vazgeçmeyin derim :)
Gönderen: Arsakli - 21 Ağustos 2012, 10:17:34
Arkadaşlar, bende de 2004 primeline var, yeni aldım.
Aynen bu sürtmelerden şikayetçiyim.
Lastiklerden bir çözüm yok, ama helezon yaylardan olabilir.

İnternetteki tartışmnalardan, arabayı alçaltmak için spor yay taktırma furyası var gibi geldi bana... Benim arabaya 205.55.16 jant taktırmış eski sahiplerinden biri... Muhtemelen yayları da değişltirmiştir. Yay değişimi ile 5 cm alçaltmaktan bahsediyorlar. Orijinal yay ile spor yay farkını anlayacak bilgim de yok...
Orijinal yayın ebadını vs bilsem ve değişmiş olduğunu anlasam orijinale döneceğim.
Gönderen: ALPER. - 21 Ağustos 2012, 11:05:18
yayların rengini söyleyin değişip değişmediğini söyleyeyim

ya da fotoğraf ekleyin
Gönderen: stinger - 22 Ağustos 2012, 10:29:17
benim bundan önce doğan vardı jip gibi dağ tepe gez hiç altına vurmadık bişi olmadı. borayı aldığım ilk gün 3 defa altına vurdum. dikkatli kullanacaksın kıvrak olacaksın yapacak bişi yok lastiği jantı değiştirmen bencede fayda etmez lastiğin eni küçülecek bi anlamı yok yani.
yada takoz koydur leylek gibi gezersin o zaman ;D

benim çözümüm doğanı satmadım köye, pikniğe onla gidiyorum asfaltda borayı kullanıyorum. 8)
Gönderen: vp703 - 22 Ağustos 2012, 17:47:25
valla ben hiç sıkıntı cekmedim 2 senedir kullanıyorum. ve bizim burda asfalt diye birsey yok :) artı full bastım arabayı 1 aydır basık biniyorum. tek sıkıntı 5 dk lik yeri 15 dk de gidiyorum :) bence sizin aracınızda sıkıntı olabilir yaylar ve amortisorleri kontrol ettirmenizde fayda var. tamam biraz yere yakın araba ama büyük yollarda falan altının kesinlikle degmemesi lazım. sizden önceki sahibi ufakta olsa yayları kestirmiş olabilir. kontrol edin kesilme vs varsa orjinali ile değiştirin.

(http://a1208.hizliresim.com/10/q/c4hy4.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Gönderen: Arsakli - 22 Ağustos 2012, 21:06:26
Arkadaşlar merhaba,

Aracın yaylarına fotoğraf çekmeyi denedim...
Arka yayların fotoğrafları tamam, onlar resimlerde görünüyor. Ama ön yayları çektiğim resimlerde göremedim.
Zor şartlarda resim çektim, tekerin arkasına elimi sokarak filan. Belki ben onlara denk getiremedim, bilemiyorum
Resimlere bir de siz bakıp görüş belirtirseniz sevinirim.

(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/eQHv2.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/K6OcE.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/14G9D.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/dnrI.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/KtAGY.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/xf1e.jpg)
Gönderen: Arsakli - 22 Ağustos 2012, 21:22:43
Arka yaylarda sorun yoksa, sadece ön yayları değişmeyi düşünüyorum.
Servise gidip ön yayların gerçek durumunu liftte görmek lazım anlaşılan.
Kesik falansa orijinali taktırmak çözüm olacak :)
Gönderen: vp703 - 22 Ağustos 2012, 23:45:12
Parcatreni.com da 50 tl adedi serviste bi sorun sagst pahaliysa ordan tedarik  edebilirsiniz 
Gönderen: ALPER. - 23 Ağustos 2012, 00:45:30
arka yaylar orjinal duruyor

ama ön tarafın fotosunu çekemiyecek kadar bile arada boşluk yoksa sanırım ön tarafta orjinal olmayan bişeyler var

ön lastik ile çamurluk arasına parmak giriyor mu?yani vp adlı kullanıcının eklediği fotodaki gibi mi?
Gönderen: Arsakli - 23 Ağustos 2012, 01:30:14
vp703 adlı arkadaşın koyduğu resme benziyor sanki...
Bir de sondan ikinci resimde yayın alt kısmı görünüyor gibi...
Öndeki yay arkadaki gibi altta ve ortada olmuyor galiba...
Gönderen: Arsakli - 23 Ağustos 2012, 01:34:36
vp703 öneri için teşekkir.
Ama orada (parçatreni) Trow marka yay var, orijinale eşdeğer mi öğrenmek lazım...
Gönderen: ALPER. - 23 Ağustos 2012, 01:37:10
sondan 2. resimdeki yayı göreceğim diye kör oldum :D ama yine de ne rengini seçebildim, ne kaynak izi var mı yok mu görebildim ne de bakla sayabildim

iyisimi siz aracın yandan bir fotosunu koyun karşılaştırma yapalım
Gönderen: vp703 - 23 Ağustos 2012, 10:28:18
vp703 öneri için teşekkir.
Ama orada (parçatreni) Trow marka yay var, orijinale eşdeğer mi öğrenmek lazım...

bende almayı düşünüyorum önler için yedek kalsın diye sitede menşei almanya yazıyor. orjinal oldugunu sanmıyorum fakat alman malıysa sıkıntı yok derim. su sıralar bisürü para verebilecek durumum yok ama sizin maddi durum iyiyse orjinali en iyisi tabiki :)
bi aracın fotosunu koyun daha kolay anlasılır
Gönderen: vp703 - 23 Ağustos 2012, 10:45:21
bu arada dostum eger yay alırsan senin yaylara ben talip olabilriim :D
Gönderen: Arsakli - 23 Ağustos 2012, 20:16:00
Özel servise sordum, Trow marka yaylar çin yapımı kaliteli yaylarmış...
Benim ön yayların kesik olup olmadığını anlamak için söküp bakmak gerekiyormuş.
Fakat lastikle çamurluk arasına 3 parmak sığıyor.
Acemilikten ön yaylara resim çekememişim  :(
Şimdi ise hem ön yayların hem de arabanın resimlerini yüklüyorum.
Yorumlarınızı bekliyorum
Gönderen: Arsakli - 23 Ağustos 2012, 20:18:50
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/p7TEB.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/SgDy.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/J1VTK.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/N23kw.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/a1npu.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/QVunk.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/Bqozh.jpg)
(http://gorsel.vwtr.net/foecarse/tfdtyjm/oUsiO.jpg)
Gönderen: vp703 - 23 Ağustos 2012, 20:47:10
kardesim 2 ve 5. resimlerden anladıgım kadarıyla kesik gibi geldi bana. kendi aracımın resimleriyle karsılastırdım benimki  daha yuksek duruyor.
bu arada aracın cok güzel masallah diyelim 
Gönderen: Arsakli - 23 Ağustos 2012, 20:54:26
Teşekkürler.
Bakalım Boralp ne diyecek...
Olmazsa söktürüp baktıracağım  :)
Gönderen: vp703 - 23 Ağustos 2012, 22:25:37
boralp da onay verirse söktür yenisini taktır, sende onay verirsen onları da bana sat :) aaciil ihtiyacım var jant aldım bekliyor :)
Gönderen: vw_2005 - 23 Ağustos 2012, 22:31:35
Gayet sağlıklı gibi duruyor ama altının yere yakın olması benim tercihimdir. :tamamdir
Gönderen: vp703 - 23 Ağustos 2012, 22:34:45
Gayet sağlıklı gibi duruyor ama altının yere yakın olması benim tercihimdir. :tamamdir
Low&SLoW herzaman güzel görünür ama aile de kullanıyorsa aracı sıkıntı büyük :) benim hanım günde 50 kere telefon acıyor :D babam da daha binmem  o arabya dedi :D
Gönderen: Arsakli - 23 Ağustos 2012, 23:53:42
vp703 senin aracın benimkinden daha yere yakın...
Aracımın görünümü itibariyle bir sorun görünmüyor. Lastikle çamurluk arasında 3 parmak mesafe var, sanırım bu da çok kötü değil... Sanırım benim Accent 1.3 sürüş alışkanlıklarım, Bora'nın alçaklığı sorununu aşırı yaşamama sebep oldu... Bu sebeple yayları kısa sürede değiştirmeyi düşünmüyorum.

İstediğim şey üzerindeki yayların kesilmiş olup olmadığını öğrenmek, orijinal yüksekliği bulmak önemli...
Arabadaki yaylarda dört halka (helezon) var, ama Bora ön yayı diye satılan bazı yaylarda 8 halka var.
Linklerden görebilirsiniz:
http://www.otoyedekparcaburada.com/VOLKSWAGEN-BORA-9905-ON-HELEZON-YAYI-SAGSOL2LI-SET-1819TDI-1225X141X365STDR,PR-4362.html

http://www.parcatreni.com/volkswagen-bora-on-helezon-yayi-sol-1999-2005-23627.html

Bu durum yayların kesik olduğu anlamına gelir mi?
Gönderen: ALPER. - 23 Ağustos 2012, 23:56:42
üstadım aracın önü normal, hatta bana sorarsan yüksek bile :)

ama daha önceki mesajlarımda farklı konularda da söyledim, bora aslında yere yakın bir araç değil, ama süspansiyon sistemi konfora yönelik olduğu için esneme payı çok fazla ve ön tampon+karlığın azizliğine uğruyor, karlık aracın yere olan mesafesini azmış gibi gösteriyor lakin araç da çok zıplayınca böyle bir durum oluşuyor

ama bu haliyle vuruyor uzun yolda falan altını vurman normal değil, aracın amortisörü patlak olabilir belki de.patlak olduğundan şüphelendiğiniz yerin oradan, mesela sağ çamurluğun oradan bastırın, aracın kendini direkt yukarı atması lazım, eğerki yavaş yavaş yukarı bırakıyorsa amortisör patlaktır.aynı şekilde çamurluktan yukarı kaldırın geri bırakın, yine bir anda kendini bırakmıyorsa amortisör patlaktır.ustan bu testleri yapmış olması lazım?
Gönderen: Arsakli - 24 Ağustos 2012, 00:05:09
Uzun yolda asfaltta değil de, şehir içinde hafif engebeli yani dengesiz yola hızlı girince veya esnetince vuruyor.
Amortisörleri Rize VW servisinde testtten geçirttim.
Tekerleri titreten, çukura girmiş gibi esneten bir makineye bağladılar önler 15 arkalar 29 olarak ölçüldü.
30'un üzerinde olursa değişmek gerektiğini söylüyor makine...
Özel servis ise amortisörlerin patlak olduğunu söylüyor.
Bir de sizin dediğiniz testi yapayım  :)

Görüşünüz için teşekkürler.
Gönderen: ALPER. - 24 Ağustos 2012, 00:10:08
rica ederim ne demek

hızlı girince vurması normal, benim a4ümle diğer aracımız a6 ikisi de biraz hızlı geçince vuruyor, hatta geçtiğimiz aylarda ben vurmakla yetinmeyip karteri çatlattım amcam da a6nın radyatörünü deldi, malesef yollarımız çok bozuk, arabada çok da kusur aramamak lazım.ama yine de 30 üst sınır iken 29 çıktıysa testte bu yollarda 2 ay içinde o değeri bulmuş olabilir, şaşırmam

Gönderen: ALPER. - 24 Ağustos 2012, 00:12:03
ama forumdakilere sorsan benim araba leylek :) hatta ilginç olan benim aracın önü normal a4ten daha yüksek, baktık takoz falan da yok, nasıl yapmışlarsa
Gönderen: Arsakli - 24 Ağustos 2012, 00:16:32
Yüksek olması Türkiye'de çözüm bence...
Amortisörlerden 29 çıkanlar arkalar, benim önden sorun olduğu için değerleri 15 diye değiştirmedim...
Benim arabanın da karterin dört bağlantısından biri vurmaktan kırılmış... Yani üç bağlantı ile duruyor ve dördüncüsü bağlanarak idare ediyor.
 Şehir içindeki yollar bile düzgün değil; yükseltiler deniz dalgası gibi inen-çıkan yollar... Bizi zorlayan bunlar.
Gönderen: ALPER. - 24 Ağustos 2012, 00:20:51
benim dün girdiğim sokağın dönüş kısmına bugün çukur açmışlar, göremiyorsun ki, çukur da çukur hani, içine insan düşer

Allahtan çapraz girmiştim de bir yerini vurmadı araba ama kafam tavana değdi

şu anda sol ön lastikte bir çivi (havası iner diye çıkartmıyorum  ;D ) ayrıyetten yanağında bir de balonla geziyorum Allah esirgesin

yollar bu yapacak bişey yok