Volkswagen Türkiye

Volkswagen => Polo ve Lupo => Polo 6N => Konuyu başlatan: redbullah - 08 Mayıs 2012, 12:54:22

Başlık: 1.4 sportline'ım yüksek devirde yavaş kalıyor
Gönderen: redbullah - 08 Mayıs 2012, 12:54:22
merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. katılmama da yeni aldığım 1998 model 1.4 16v afh motor 101ps polo sportline sebep oldu :)

başlıktaki konudan mustaribim çünkü maalesef benim aldığım araç 3000 devirde 90 km/h ancak yapıyor. lastik-jant ebadım orijinal, baskı balata ve triger seti yeni değişti. araçtan bir sıkıntım yok aslında zevk alarak sürüyorum ancak bu durum uzun yolda beni rahatsız ediyor.

aklıma gelen ihtimaller göstergelerin ve sayaçların bozuk olması. sorun sadece buysa neyse de, bazı yerlerde şanzımanı vakti zamanında dağılan araçlarda yanlış dişli takılabildiğini yazan arkadaşlar gördüm. böyle bir ihtimal beni korkutuyor çünkü orjinalini taktırmak masrafını göze alamıyorum. ancak aracın vites aralıkları ve hızlanması da çok rahatsız etmiyor beni. ama aracı da yeni aldığım için yabancıyım ve normali nedir hiç bilmiyorum, belki bir anormallik var, o yüzden emin de olamıyorum.

bir de anket yaptım sonuçları toplu halde görebileyim diye. katılırsanız sevinirim. sportline kullanan ya da kullanmış arkadaşların yorumları da benim için çok değerli olacaktır. iletişime geçmek isteyen arkadaşlara telefon numaramı ve msn adresimi verebilirim. şimdiden çok teşekkürler :tamamdir
Başlık: Ynt: 1.4 sportline'ım yüksek devirde yavaş kalıyor
Gönderen: red polo - 08 Mayıs 2012, 23:59:15
90 larda olması gerekiyor yüze cıkmaması lazım 3000 devirde eger cıkarsa sorun vardır ;) sen rahat ol hayırlı olsun  polon  şanzımanın da normal
Gönderen: tech_00 - 09 Mayıs 2012, 00:28:47
Benim arabada 96 falan yapıyor 3000 devirde :)
Gönderen: redbullah - 09 Mayıs 2012, 12:37:16
Benim arabada 96 falan yapıyor 3000 devirde :)

lastik ölçülerini söyleyebilir misin? benimki 185/55/14.

90 larda olması gerekiyor yüze cıkmaması lazım 3000 devirde eger cıkarsa sorun vardır ;) sen rahat ol hayırlı olsun  polon  şanzımanın da normal

teşekkür ederim. ancak tech_00 arkadaşım 96 km/h yaptığını söylüyor ki şayet lastik ölçülerimiz aynı ise bu aslında çok büyük bir fark. benim 5. vites dişli oranım 0,891 iken tech_00'ın 0,85 civarında olması gerekiyor ki bunun için tamamen farklı dişlilerin kullanılmış olması lazım (yani ya şanzımanlarımız farklı, ya da şanzımanın orijinalliği zamanında bozulmuş). benim de anlamaya çalıştığım bu.

bu arada benim şanzımanımın CWX olduğunu tahmin ediyorum ancak motor kapağını açtığımda nereden okuyabileceğimi bilmiyorum. bilen biri varsa özellikle de bir fotoğraf yardımıyla anlatırsa çok memnun olurum :tamamdir
Gönderen: atego - 09 Mayıs 2012, 23:12:35
Benim göstergede de 3bin d/d da tam 90 km/h gösteriyor. Gps ile de ölçtüm aynı, daha önce standart kadran hatası vardı (%5 ile 10 arası olur çoğu arabada ve radar yüzünden sürücüler madur olmasın diye fabrikasyon yapılır). 2 sene önce söktüğümde nasıl yaptığımı anlamadan tam hıza göre ayarladım. Şanzımanınızda problem yok,  Sportline larda şanzıman oranı çok kısadır, uzun yolda kafa şişirir :)
Gönderen: orkan22 - 15 Mayıs 2012, 16:17:14
98 sportline 1.4 var bendede tam olarak net bakmadım ama 3000 devirde 90-100 arası bişey yapıyo.normal olanda bu...100 de 3000 deviri geçiyor ondan eminim ama bi bakıyım
Gönderen: TEYOLOGY - 15 Mayıs 2012, 16:25:21
değişen lastik ebadıyla aynı devirde gösterge hızı değişmez ki.
Gönderen: azap5555 - 16 Mayıs 2012, 17:44:53
benim 1.6 aee motor da da 3000 devir 90 yapıyor. bizim herşeyi bilen  :saskin: muhteşem şanzumancı ve motor ustalarımızın ortak işi.
Gönderen: tech_00 - 16 Mayıs 2012, 20:31:38
Jantlarım 14 inch dün özellikle tekrar baktım arkadaşlar 3000 devirde tam 95 gösteriyor  ::)
Gönderen: kemalsani - 19 Mayıs 2012, 01:50:45
benim arabamda mı bir acayiplik var acaba 98 1.6 polo aee motor 3000 deviri bulduğunda ibre tam 120km/h üzerinde oluyor!
Gönderen: KAAN60 - 19 Mayıs 2012, 03:05:39
benim arabamda mı bir acayiplik var acaba 98 1.6 polo aee motor 3000 deviri bulduğunda ibre tam 120km/h üzerinde oluyor!
benimkide aee 1.6 ve 3000 devirde 120 km yapıyor sorun yok merak etme. "azap" arkadaşın motorcusu ona süpriz yapıp 1.6 olan polosuna sportline sanzumanı takmış.  :)
Gönderen: redbullah - 23 Mayıs 2012, 10:19:02

KAAN60'ın dediğinin yanısıra, lastik ebatınız olması gerekenden küçük de olabilir. buna dikkat ettiniz mi?
Gönderen: TEYOLOGY - 23 Mayıs 2012, 10:20:46
KAAN60'ın dediğinin yanısıra, lastik ebatınız olması gerekenden küçük de olabilir. buna dikkat ettiniz mi?

Gönderen: redbullah - 29 Mayıs 2012, 13:31:57

yanılıyorsun TEYOLOGY. diğer bütün değişkenleri sabit tutup sadece lastik ebadını değiştirirsen gösterge hızın değişir. aracın devir saati motorun devrini ölçer (yani şanzıman ve teker özelliklerinden bağımsızdır). ancak hız göstergesi tekerin dönme sayısından yola çıkarak değer gösterir ve fabrika çıkışında kullanılan lastiğin boyutuna göre ayarlanır. eğer bir aracın şanzımanı ve devir/hız göstergesi fabrika çıkışı ayarında ise, orijinal lastikten daha küçük çapta bir lastik kullandığında gösterge, gerçek hızından daha yüksek bir değer gösterecektir. büyük olursa da tam tersi geçerli. çünkü çapı ve çevresi daha küçük olan lastik, aynı hızı elde etmen için gerekenden daha fazla tur atmak zorunda kalacaktır.
Gönderen: TEYOLOGY - 29 Mayıs 2012, 17:32:34
yanılıyorsun TEYOLOGY. diğer bütün değişkenleri sabit tutup sadece lastik ebadını değiştirirsen gösterge hızın değişir. aracın devir saati motorun devrini ölçer (yani şanzıman ve teker özelliklerinden bağımsızdır). ancak hız göstergesi tekerin dönme sayısından yola çıkarak değer gösterir ve fabrika çıkışında kullanılan lastiğin boyutuna göre ayarlanır. eğer bir aracın şanzımanı ve devir/hız göstergesi fabrika çıkışı ayarında ise, orijinal lastikten daha küçük çapta bir lastik kullandığında gösterge, gerçek hızından daha yüksek bir değer gösterecektir. büyük olursa da tam tersi geçerli. çünkü çapı ve çevresi daha küçük olan lastik, aynı hızı elde etmen için gerekenden daha fazla tur atmak zorunda kalacaktır.

dediklerinin yarısına katılıyorum ama yarısına katılmıyorum. katılmadığım kısmı atmasyon rakamlarla örnekleyerek açıklayayım.

şimdi aracımızın her şeyi tam çalışıyor. kadran ile gerçek hız aynı, baskı balatada sorun yok her şey muntazam. ve bu aracımız 3000 d/d motor hızında (devir) 100km hızla seyrediyor. bu aracımız 100 km hızla giderken saniyede yaklaşık olarak 28 metre yol alıyor. tekerlek çevresi ise yaklaşık 2 metre kabul edelim. bu da  saniyede 14 tura tekabul ediyor. zaten kilometre göstergesinin çalışma mantığı da bu. saniyede 14 tur döndüğünde biz kadranda 100 km/h okuruz. ama asıl mantık şu. motor 3000 devir döndüğünde lastiklere aktarılan tur sayısı 14.

aracımızın lastik ebatlarını değiştiriyoruz ve küçültüyoruz. lastik çevresi 1.8 metreye düşüyor. yani % 10 luk bir düşüş gerçekleşiyor. bu durumda kilometre 100ü gösterdiğinde aslında biz 100 km hızla seyretmiyor oluruz. 90 km hızla seyrediyor oluruz.

bu durumda 3000 devirde gerçek hızımız 90 km/h olur. 3000 devirde tekerlek yine saniyede 14 tur döner. bu da kadrana 100 km/h olarak yansır. ama gerçek hızımız (gps ile okunacak olursa gördüğümüz hızımız) 14x1,8=25,2 m/s =90,72 km/h olur.

zaten ilk başta belirttiğim üzre kadran hızına etki etmez. gerçek hızın değiştiği noktasında ise zaten hemfikiriz.
Gönderen: BARRACUDAY - 29 Mayıs 2012, 18:23:25
Basitçe şuradan da lastik ebadı değiştiğinde ne kadar hız farkı olduğunu hesaplayabilirsiniz : http://www.lastik24.com/Calculation.aspx
Gönderen: 90khan - 29 Mayıs 2012, 20:04:58

ben de teyology ye katılıyorum lastik ebadı değiştiğinde aracın belli devirde yaptığı hız değişmeyecektir gerçekte değişir fakat göstergede değişmez. çünkü hız göstergesi lastiğin tur sayısına göre ölçüm fakat aracın lastik ebatı değiştiğinde çapı değişeceğinden aynı turda yaptığı yol/hız değişecektir buna rağmen araba atıyorum tekerlek 100 devir yaptığında araç 100 km hızla 3000 d/dk gösteriyorsa bu sabit kalacaktır.
Gönderen: ggtoker - 29 Mayıs 2012, 21:15:06
arkadasım 1.6 larda 105 ile 120 arası

1.4 sportlinede 90 - 100 arası
Gönderen: TEYOLOGY - 01 Haziran 2012, 12:41:44
ben de teyology ye katılıyorum lastik ebadı değiştiğinde aracın belli devirde yaptığı hız değişmeyecektir gerçekte değişir fakat göstergede değişmez. çünkü hız göstergesi lastiğin tur sayısına göre ölçüm fakat aracın lastik ebatı değiştiğinde çapı değişeceğinden aynı turda yaptığı yol/hız değişecektir buna rağmen araba atıyorum tekerlek 100 devir yaptığında araç 100 km hızla 3000 d/dk gösteriyorsa bu sabit kalacaktır.

bu benimkinden çok daha basit bir anlatım olmuş. :)
Gönderen: erhankocatop - 30 Aralık 2012, 03:08:09
iyi geceler form da baya karıstırdım ama net bir cevap alamadm  97 polo 1.4 sportline da vites aralıklarını yazıcam bi tersilik var gibi tüm vitesler 3 bin devirde yaplmıs hızlar  1-25 , 2-40 , 3-65, 4 te 85 -90 arası bişy tam net bakamadm 5 te ise 105 civarı benm şazımanın sporltline deilmi :(:( bien arkadaslardan acil yorum alablirsem cok mutlu olurmm :(
Gönderen: erhankocatop - 30 Aralık 2012, 03:08:45
 lastik ebatlrı 185-60-14
Gönderen: erhankocatop - 01 Ocak 2013, 19:16:22
kimsenin fikri yok sanırım :\
Gönderen: TEYOLOGY - 01 Ocak 2013, 22:12:06
iyi geceler form da baya karıstırdım ama net bir cevap alamadm  97 polo 1.4 sportline da vites aralıklarını yazıcam bi tersilik var gibi tüm vitesler 3 bin devirde yaplmıs hızlar  1-25 , 2-40 , 3-65, 4 te 85 -90 arası bişy tam net bakamadm 5 te ise 105 civarı benm şazımanın sporltline deilmi :(:( bien arkadaslardan acil yorum alablirsem cok mutlu olurmm :(

5. viteste 3000 d/d'da 100 km civarı ise sportline değildir.
Gönderen: erhankocatop - 02 Ocak 2013, 13:31:56
sadece 5. vitesin dişlisinin farklı olma ihtimali varmı peki
Gönderen: TEYOLOGY - 02 Ocak 2013, 16:00:54
yapılabilir mi? evet. ama yapıldığını zannetmiyorum. ilk 4 viteste 3000 d/d'da yapılan hızlar ortada. 4 ile 5 arasında uçurum olurdu.

biz yine de ezbere konuşmayalım. en iyisi şanzımanın kodunu öğrenin oradan ne olduğu zaten ortaya çıkacaktır.
Gönderen: erhankocatop - 02 Ocak 2013, 17:28:15
tesekkürler bilgi için peki ben bu sanjumanı hiç ellemeden gidip bi sportline bulsam bunuda parcacıya braksam cok mu masraflı olur işçilik hariç düşündüğümüzde birni brakıp diğerini alıcam yapanlar varmıdır 
Gönderen: TEYOLOGY - 02 Ocak 2013, 18:08:07
ingilizcede çok sevdiğim bir söz vardır. if it aint broke dont fix it. Türkçesi "bozuk değilse tamir etme." ya da anlam olarak tam karşılığını vermek için biraz çevirirsek, düzgün çalışıyorsa elleşme.  ;D ;D

değişim yapmak istemenizin sebebi nedir? sportline şanzımanı daha kısa aralıklı. daha çabuk hızlanır. ama kullanımı ekonomik değildir. daha sportif tat verir. hani illa performans diyorsanız ama örneğin araçta lpg varsa, benzinde kullanın. şanzıman dğeiştirip lpg de elde edeceğiniz performansı mevcut şanzımanınızla benzinde elde edersiniz. ekonomi de aynı ayara gelir.  ::)
Gönderen: erhankocatop - 02 Ocak 2013, 18:24:40
aracım suan benzinde ve cok ta yakmıyor bence benzin fiyatlarını düşündüğümüzde 30 krs civarı yakıyor mutluyuz lpg de simdilik düşünmüyorum amacım aracın hem orjinalliğine kavusması hemde performans almak  yılda en fazla 2 sefer oda öğrenci oldugum için git gel 700 km yol yaparm geri kalan sehir içi sehir içindede seri bir araba kullanmaktan mutlu olurm sunakinden daha seri olması benm için daha zevkli hale gelicek amacım bu  cok bi masraf acmıycaksa ndn olmasın
Gönderen: zasker - 26 Şubat 2014, 11:24:39
Sanziman bakamindan Sportline ile aee arasında nasıl fark var devir mi hiz mı ne yani

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Gönderen: alper19 - 26 Şubat 2014, 11:56:32
Sanziman bakamindan Sportline ile aee arasında nasıl fark var devir mi hiz mı ne yani

afh ın şanzumanı daha kısa oranlıdır
yani aee 5.vites 3000 devir 120 km hız yaprken
afh aynı vites aynı devirde 90 km hız yapar buda daha çabuk hızlanmasını sağlar
aee şanzumanı daha çok yakıt ekonomisine yöneliktir afh ın ise hızlanmaya
Gönderen: zasker - 27 Şubat 2014, 09:04:53
Son hiz bakımından hangisi iyi bende 1.6 aee comfortline var 170 gördüm afh kac yapar

Gönderen: BuZ - 27 Şubat 2014, 23:43:20
Son hiz bakımından hangisi iyi bende 1.6 aee comfortline var 170 gördüm afh kac yapar

aee motorda comfortline yok o yıllarda tek sportline cıktı.
hız bakımından sahinde hız yapar ama burda denmek istenen hızlanma yani tork bi afh motorla bi aee motorun hızlanmaları farklıdır afh daha atiktir valf farkından.