Volkswagen Türkiye

Otomobil Forumu => Genel => Konuyu başlatan: braveheart53 - 12 Mart 2011, 20:00:17

Başlık: tartışma konusu aracı yere bastırırsak mı daha hızlı gider, yükseltirsek mi?
Gönderen: braveheart53 - 12 Mart 2011, 20:00:17
arkadaşlar birçoğumuzun aracı yere yapıştırısak daha hızlı gider fikri doğrumudur?(düz yolda max hız anlamında)  ben kendi fikrimi söylüyorum düz yolda aynı özellikte 2 aracı ele alırsak yere basık olana rüzgar üsten daha fazla etki eder ve sürtünme kuvveti daha çok artar. bu kuvvetten dolayı araçların viraja daha iyi girmesinin sebebi de budur bildiğim kadarı ile. yüksek araçta ise aracın altına giren hava akımı aracı yüksek hızlarda biraz daha havaya kaldırıp ağırlığının azalmasını sağlar daha hafif olan daha hızlı gider diyorum. sizlerinde mantıklı açıklamalı cevaplarınızı bekliyorum. bugün bayağı tartıştık sonuç üretemedik.
Başlık: Ynt: tartışma konusu aracı yere bastırırsak mı daha hızlı gider, yükseltirsek mi?
Gönderen: 90khan - 12 Mart 2011, 20:04:50
benim fikrim altındaki girintili çıkıntılı olduğundan altından geçen hava daha fazla sürtünmeye sebep olacaktır yeni modeller için geçerli olmasa :)
Başlık: Ynt: tartışma konusu aracı yere bastırırsak mı daha hızlı gider, yükseltirsek mi?
Gönderen: braveheart53 - 12 Mart 2011, 20:27:55
benim fikrim altındaki girintili çıkıntılı olduğundan altından geçen hava daha fazla sürtünmeye sebep olacaktır yeni modeller için geçerli olmasa :)
hadi altı açık araçlarda dediğin doğru fakat şöyle de bir olay var 150 km/h hızının üzerinde bir araç ağırlığının 3 te birini yere basar derler...
Gönderen: CoX_BoY - 12 Mart 2011, 21:15:45
aracı yere basmak hız konusunda artırır azaltır bilemiyecem ama hzlandıkca aracın yere basması kontrolu guclendirir. cunkun yere daha baskı olacak ama yuksek olursa hızlandıkca rüzgarın aracın altına girmesi aracın yere olan baskısı azaltacaktır o yüzden yere basmak her zaman iyi :D bu mantıktanda yere basık araba daha rahat hızlanır bence :D
Gönderen: braveheart53 - 12 Mart 2011, 21:22:33
aracı yere basmak hız konusunda artırır azaltır bilemiyecem ama hzlandıkca aracın yere basması kontrolu guclendirir. cunkun yere daha baskı olacak ama yuksek olursa hızlandıkca rüzgarın aracın altına girmesi aracın yere olan baskısı azaltacaktır o yüzden yere basmak her zaman iyi :D bu mantıktanda yere basık araba daha rahat hızlanır bence :D
bak ne güzel dedin yükseldikçe rüzgar aracın yere olan baskısı azalacak yani araç hafifleyecek, sürtünme kuvveti azalacak. araç 1 ton ise 600 kg basacak ve araç basık olana oranla daha hızlı gidebilecek ;)
Gönderen: CoX_BoY - 12 Mart 2011, 22:00:05
ama kontrolun düşecek kontrolsuz güç güç değildir  :D ;D
Gönderen: braveheart53 - 12 Mart 2011, 22:16:32
o konuda sana katılmayan yoktur kesinlikle. ama konu max hız ;) hangisi daha hızlı gider :tamamdir
Gönderen: TEYOLOGY - 12 Mart 2011, 23:21:56
lütfen bu deneyi evde yapın. iki elinize birer A4 kağıt alıp üst üste bir birinden 2-3 cm uzaklıkta yere doğru tutarak arasına üfleyin. arası açılacak mı yoksa kapanacak mı?

aracın altından geçen hava aracı yere mi yapıştırır yoksa yukarı doğru mu iter?

cevabını ben vereyim. fizik kuralları devreye girer. aracın şasi uzunluğu ile yerden yükseklik mesafesi ve hıza bağlı olarak araç yere yaklaşabilir de yerden uzaklaşabilir de. fabrikalarda mühendislik departmanında tüm bunlara ek olarak viraj emniyetinin sağlanması için ağırlık merkezinin yerden yüksekliği de hesaba katılır. (Tofaş'ın kuş serisi için değil otomobiller için söylüyorum bu sözümü).

sonuç: aracın hızına etki eden en büyük faktör motorun ürettiği max hp ve sürtünme ile kaybedilen işgücü. sürtünme derken de alt-üst-yan hava sürtünmeleri ve lastik-yol mekanik sürtünmesi. aracın altından hava geçtiği sürece bu sürtünme olacaktır. farkı yaratan ise aracın altından geçen havanın aracın üstünden geçen havaya oranına etkisi sebebiyle yere basma kuvvetine olan etkisi.. yere basma kuvveti arttığı sürece hava sürtünmesi etkilenmese dahi lastik-yol arası mekanik sürtünme kuvveti artacaktır.

fizikçi değilim ama mantık yürüttüğümde yol tutuşu ve yakıt sarfiyatı artar son sürat ise azalır diyorum. mantığım tamamen yanlış da olabilir.

bu yazıda geçen kişi ve kuruluşların gerçek hayatla ilişkisi yoktur.  :p
Gönderen: ALPER. - 12 Mart 2011, 23:23:46
aynı hızda gider, son sürati şanzıman oranları ve lastik çapı etkiler.Hızlanmaya ise etkisi farkedilmeyecek kadar azdır.
Gönderen: onurc - 12 Mart 2011, 23:27:46
herşey tamamda aracın ıyı  vıraja gırmesının sebebı sert olmasıdır . esneme payı az olursa araç daha az yatıcaktır. dümdüz gıder gıbı gırersınız vıraja. havayla bı ılgı kuramadım ben . en azından bu ınce hesaplar bıze göre degıl bence . yarış arabası kullanmıyoruz sonuçta :)
Gönderen: erdem325 - 12 Mart 2011, 23:35:10
aslinda dogru dusunmussunuz, yuksek arabanin son surati daha fazla olur, basik arabanin ise daha az..
ha bu fark cok olmaz ama fark olur yinede..
yalniz burada bir durum daha var ki asil belirleyici unsur budur;
aracin daha iyi yol tutmasi icin araci yere basmak yeterli degildir, aracin altina giren havanin azligi coklugu kadar nasil bir yol izleyecegi daha onemlidir..
siz araci yere basiyorsaniz ve yuksek hizlarda daha iyi yola yapismasini bekliyorsaniz eger aracin altindan gecen havanin izleyecegi yolda iyilestirmeler yapmaniz gerekir..
oncelikle arac altini mumkun mertebe duzgun bir yuzey haline getirmek gerekir, ayrica aracin burnu tarafindan yarilip ikiye atilan havanin alta giren kismi onden girdigi mesafede arkadan cikmamali, aracin arkasinin onune gore daha yuksek kalip havanin aracin altindan gecerken arac altinda basinc azaltimi yapip araci yere dogru vakumlamasi gerekir..
aslinda arac alti ile ilgilenecekseniz eger aslolan budur..
bu durumda yuksek hizlarda iyi yol tutarsiniz..
ha bunun disinda daha zibilyon tane faktor var orasi da ayri mevzu :)
Gönderen: erdem325 - 12 Mart 2011, 23:37:56
herşey tamamda aracın ıyı  vıraja gırmesının sebebı sert olmasıdır . esneme payı az olursa araç daha az yatıcaktır. dümdüz gıder gıbı gırersınız vıraja. havayla bı ılgı kuramadım ben . en azından bu ınce hesaplar bıze göre degıl bence . yarış arabası kullanmıyoruz sonuçta :)

sadece sert olmasindan ziyade arac agirlik merkezinin yere yakinligi ve tekerleklerin kamber kaster ayarlarida etkili..
ama dediginiz dogru, yaris arabasi hazirlamiyoruz :D
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 00:24:40
lütfen bu deneyi evde yapın. iki elinize birer A4 kağıt alıp üst üste bir birinden 2-3 cm uzaklıkta yere doğru tutarak arasına üfleyin. arası açılacak mı yoksa kapanacak mı?

aracın altından geçen hava aracı yere mi yapıştırır yoksa yukarı doğru mu iter?

cevabını ben vereyim. fizik kuralları devreye girer. aracın şasi uzunluğu ile yerden yükseklik mesafesi ve hıza bağlı olarak araç yere yaklaşabilir de yerden uzaklaşabilir de. fabrikalarda mühendislik departmanında tüm bunlara ek olarak viraj emniyetinin sağlanması için ağırlık merkezinin yerden yüksekliği de hesaba katılır. (Tofaş'ın kuş serisi için değil otomobiller için söylüyorum bu sözümü).

sonuç: aracın hızına etki eden en büyük faktör motorun ürettiği max hp ve sürtünme ile kaybedilen işgücü. sürtünme derken de alt-üst-yan hava sürtünmeleri ve lastik-yol mekanik sürtünmesi. aracın altından hava geçtiği sürece bu sürtünme olacaktır. farkı yaratan ise aracın altından geçen havanın aracın üstünden geçen havaya oranına etkisi sebebiyle yere basma kuvvetine olan etkisi.. yere basma kuvveti arttığı sürece hava sürtünmesi etkilenmese dahi lastik-yol arası mekanik sürtünme kuvveti artacaktır.

fizikçi değilim ama mantık yürüttüğümde yol tutuşu ve yakıt sarfiyatı artar son sürat ise azalır diyorum. mantığım tamamen yanlış da olabilir.

bu yazıda geçen kişi ve kuruluşların gerçek hayatla ilişkisi yoktur.  :p
bende bu şekilde bir cevap bekliyodum çok iyi tatmin oldum :D :D ;D teşekkürler tolga.
erdemcim senin dediğin olayı biliyorum hava akımı araç yüzeyinden geçtiği sürede aracın altındanda geçecektir dolayısı ile aracın altında alınan hava yolu üst yüzeyinden alınan hava yolundan daha azdır. bu da demek oluyorki hava akımının hızlı gittiği yerde basınç daha fazladır bu da aracı yukardan aşağıya basan hava kuvveti anlamına gelir. araçlrın altı çoğunlukla rüzgar direncine karşı paralel olarak yapılır bu da direnci azaltır. :tamamdir
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 00:27:06
aynı hızda gider, son sürati şanzıman oranları ve lastik çapı etkiler.Hızlanmaya ise etkisi farkedilmeyecek kadar azdır.
arkadaşım sen aracında 5 kişi varken 200 yapıyosan aynı yolda yek başına gidersen sence sonuç ne olur? aracı life kaldırırsan dediğin doğru fakat ağırlık artışında artan sürtünme kuvveti senin son hıza çıkmanı engeller.
Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 00:38:30
aracımın fabrika olarak vermiş olduğu son sürati şanzımanla oynamadan ya da lastik çapını değiştirmemiz mümkün değil arkadaşım.Eğer aracımın max hızı 200 km ise, bir şekilde  200e ulaşmışsam şayet, tek kişiyken de 200 basarım, standart bir arabadan koltukları da atsan kaputu da söksen, 300 kiloda indirsen son sürat değişmez.

Şayet max 200den 200e ulaşabilmeyi tartışıyorsak aracın sürtünmesiyle ilgili bu tarz çalışmalar yapılabilir.
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 00:45:54
aracımın fabrika olarak vermiş olduğu son sürati şanzımanla oynamadan ya da lastik çapını değiştirmemiz mümkün değil arkadaşım.Eğer aracımın max hızı 200 km ise, bir şekilde  200e ulaşmışsam şayet, tek kişiyken de 200 basarım, standart bir arabadan koltukları da atsan kaputu da söksen, 300 kiloda indirsen son sürat değişmez.

Şayet max 200den 200e ulaşabilmeyi tartışıyorsak aracın sürtünmesiyle ilgili bu tarz çalışmalar yapılabilir.

yalniz soyle bir durum var..
siz son viteste iken aracin motoruna son devrini gosterebiliyorsaniz yada araciniz bu yapabiliyorsa dediginiz dogru..
aksi durumda dediginiz dogru olmaz ve aerodinamik faktoru bunu etkileyebilir..

Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 00:46:55
bu da tartışılabilir tek kişi ile limitleri zorlayıp 200 yapan bir araç 5 kişi ile 200 e çıkamaz. sürtünme kuvveti aracın max hızını kesinlikle değiştirir. sürtünme kuvvetini aracı başka bir kuvvetin çekmesi diye düşünebilirsin. senin dediğin sadece lif üstünde yada asfalt sürtünmesinin sıfır olduğu yerlerde geçerlidir. öyle bir asfalt da düntada yoktur. benim düşüncem bu yönde...
Gönderen: CoX_BoY - 13 Mart 2011, 00:52:27
bu da tartışılabilir tek kişi ile limitleri zorlayıp 200 yapan bir araç 5 kişi ile 200 e çıkamaz. sürtünme kuvveti aracın max hızını kesinlikle değiştirir. sürtünme kuvvetini aracı başka bir kuvvetin çekmesi diye düşünebilirsin. senin dediğin sadece lif üstünde yada asfalt sürtünmesinin sıfır olduğu yerlerde geçerlidir. öyle bir asfalt da düntada yoktur. benim düşüncem bu yönde...
dediğine katılıyorum ben yıllarca kürek sporu ile ugraştım bizde de teknelerin agrlıgı önemliydi 8+ katagörisinde fazladan bi kişi dümen tutardu bunun 55 kg agırlıguında olması gerekirdir eksik olursa fazladan agırlık alırdı yanına ki rakiplerinle aynı sartlarda yarışman için üstü bi agırlık cıktıgında bu sizin zararınıza olur rakiplerden fazla yük tasımız olurduk aynı maktık arabada fazldan bi kişi varsa bu agırlık yapıp sürütnmeyi arttıracaktır.
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 01:16:18
dediğine katılıyorum ben yıllarca kürek sporu ile ugraştım bizde de teknelerin agrlıgı önemliydi 8+ katagörisinde fazladan bi kişi dümen tutardu bunun 55 kg agırlıguında olması gerekirdir eksik olursa fazladan agırlık alırdı yanına ki rakiplerinle aynı sartlarda yarışman için üstü bi agırlık cıktıgında bu sizin zararınıza olur rakiplerden fazla yük tasımız olurduk aynı maktık arabada fazldan bi kişi varsa bu agırlık yapıp sürütnmeyi arttıracaktır.
:tamamdir :tamamdir :tamamdir aynen o mantık :tamamdir peki yarışın sonu ne oldu bari onuda söyle :)
Gönderen: CoX_BoY - 13 Mart 2011, 01:21:01
::D türkiye şampiyonu :D sene 2003 v.b. birincilikler  ;D milli takımlada balkan 3,lüğü
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 01:23:54
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU maşallah kardeşim yaaaaa ne cevherler varmış :sevgi: :sevgi: :sevgi: :tamamdir
Gönderen: CoX_BoY - 13 Mart 2011, 01:25:18
eyvallah kardeşim saolsın şımartama beni ama eski halimden eser kalmadı hazin bi kaza sonucu  :'(
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 01:37:40
kardeşim sen zaten şampiyon olup kendini kanıtlamışsın. sağlığın yerinde olsun huzurun sevdiklerin yanında olsun, kaza dediğin o da insanlar için yeterki sağlık olsun... deyim gibi oldu bea :)
Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 01:39:06
arkadaşlar sorunuzu açık sorarsanız açık bir yorum alırsınız.Yorumum çarpıtılıyor, o yüzden biraz daha açıyorum, fabrika tarafından yapacağı son sürat sınırlandırılmış bir aracı ele alalım, farzen son sürati 230 olsun, bunu rahatlıkla yapabilecek bir motoru olsun, bu araç 5 kişi de olsa tek kişi de olsa son sürate rahatlıkla ulaşabiliyorsa eğer, atıyorum 7000den fazla devir yapamıyorsa ve bu 7000 devire ulaşmışsa isterse yere 0 isterse yerden 40 yukarda olsun aracın azami yapacağı sürat değişmez; lastiklerle, devireceği son devir ve şanzıman değişmediği takdirde. Ben size bunu diyorum siz bundan sonra bana diyorsunuz ki o hıza çıkabilir mi çıkamaz mı, baştan beri tartıştıgınız buysa eğer o farklı bir konu; o konudaki yorumumu da daha önceden yapmıştım: "değişimi farkedemezsiniz bile"  arazi araçlarını yere basanlar bile var; çok kuvvetli araçlar olmasına ve önceden arada baya yükseklik farkı olmasına rağmen değil son sürat, hızlanmasında bile bi değişiklik yok.En azından gözle görülür şekilde
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 01:51:11
arkadaşlar sorunuzu açık sorarsanız açık bir yorum alırsınız.Yorumum çarpıtılıyor, o yüzden biraz daha açıyorum, fabrika tarafından yapacağı son sürat sınırlandırılmış bir aracı ele alalım, farzen son sürati 230 olsun, bunu rahatlıkla yapabilecek bir motoru olsun, bu araç 5 kişi de olsa tek kişi de olsa son sürate rahatlıkla ulaşabiliyorsa eğer, atıyorum 7000den fazla devir yapamıyorsa ve bu 7000 devire ulaşmışsa isterse yere 0 isterse yerden 40 yukarda olsun aracın azami yapacağı sürat değişmez; lastiklerle, devireceği son devir ve şanzıman değişmediği takdirde. Ben size bunu diyorum siz bundan sonra bana diyorsunuz ki o hıza çıkabilir mi çıkamaz mı, baştan beri tartıştıgınız buysa eğer o farklı bir konu; o konudaki yorumumu da daha önceden yapmıştım: "değişimi farkedemezsiniz bile"  arazi araçlarını yere basanlar bile var; çok kuvvetli araçlar olmasına ve önceden arada baya yükseklik farkı olmasına rağmen değil son sürat, hızlanmasında bile bi değişiklik yok.En azından gözle görülür şekilde

maksimum son surat konusunda bu sayfanin basinda belirttigim uzere sizinle ayni fikirdeyim..
motor o devre ulasmaya yetiyorsa ondan daha fazla surate ulasamazsiniz bu dogrudur..
fazlasi bahsettiginiz gibi sanzuman, diferansiyel oranlari yada lastik capi ile yada motora fazla devir cevirtmek sansi ole olur..
bu konuda hemfikiriz..

hizlanmanin daha cabuk olmasi icin ise zaten araci yre basmanin bi esprisi yok, uygun olarak araci yere basmak hizlandikca yola tutunmayi artirmak icin aractan daha fazla guc calacaktir..

benim bahsettigim olay ise yuksek aracin altina giren fazla yada uygun olmayan havadan yada bu havanin uygun yol izlememesinden oturu aracin yere uyguladigi kuvvetin azalip surtunmeden bir miktar yirtacagi konusudur.. bu da hizlanmada fark ettirebilir..
ha bu anlasilir yada anlasilmaz o ayri mevzu ama fark ettirme ihtimali var..
Gönderen: GolfMk1Cabrio - 13 Mart 2011, 01:54:28
maksimum son surat konusunda bu sayfanin basinda belirttigim uzere sizinle ayni fikirdeyim..
motor o devre ulasmaya yetiyorsa ondan daha fazla surate ulasamazsiniz bu dogrudur..
fazlasi bahsettiginiz gibi sanzuman, diferansiyel oranlari yada lastik capi ile yada motora fazla devir cevirtmek sansi ole olur..
bu konuda hemfikiriz..

hizlanmanin daha cabuk olmasi icin ise zaten araci yre basmanin bi esprisi yok, uygun olarak araci yere basmak hizlandikca yola tutunmayi artirmak icin aractan daha fazla guc calacaktir..

benim bahsettigim olay ise yuksek aracin altina giren fazla yada uygun olmayan havadan yada bu havanin uygun yol izlememesinden oturu aracin yere uyguladigi kuvvetin azalip surtunmeden bir miktar yirtacagi konusudur.. bu da hizlanmada fark ettirebilir..
ha bu anlasilir yada anlasilmaz o ayri mevzu ama fark ettirme ihtimali var..
BEnce fark ettirir abi ama kontrolde ciddi anlamda kayıp yaşanır nasıl hızlanınca direksiyon hafifliyo yüksek araçta düşünemiyorum bile  :-X
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 02:01:16
BEnce fark ettirir abi ama kontrolde ciddi anlamda kayıp yaşanır nasıl hızlanınca direksiyon hafifliyo yüksek araçta düşünemiyorum bile  :-X

reno brodveymidir nedir o guzel bi ornek mesela :D
Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 02:02:52
detay ekliyorum:

Aracın son hızı çevirebildiği son devire bağlıdır, son devirinde yapacağı son hız değişmez. Çünkü sabit bir orandır.Sürtünme max hıza etki etmez, niye etmez, benim aracım mesela çevirebildiği max devir 7000 ise ve bu benim devirimdeki hızım benim azami hızımdır.Aracım da kuvvetli bir araç, mesela atıyorum 200 Nm tork üretebiliyorum, ama benim o hıza ulaşabilmem için 150 tork yetiyor ise eğer,sürtünme eklendikten sonra(yükseltme alçaltma, lastik, aerodinamik, ağırlık herşey dahil) bu tork intervalinde kaldığım sürece ben bu hıza çıkarım demektir. Sizinkisi aracın son süratinin değişmesi değil, aracın yapabileceği son süratine "ulaşabilmesi" ya da "daha rahat ulaşabilmesi" ile alakalı. Aracın yapabileceğison sürati aracın dışardan maruz kaldığu sürtünme ile değişmez
Gönderen: GolfMk1Cabrio - 13 Mart 2011, 02:05:58
reno brodveymidir nedir o guzel bi ornek mesela :D
Aman adını ağzına alma geçn bindim ufacık bişey sığamadım zaten  :)
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 02:06:08
arkadaşlar sorunuzu açık sorarsanız açık bir yorum alırsınız.Yorumum çarpıtılıyor, o yüzden biraz daha açıyorum, fabrika tarafından yapacağı son sürat sınırlandırılmış bir aracı ele alalım, farzen son sürati 230 olsun, bunu rahatlıkla yapabilecek bir motoru olsun, bu araç 5 kişi de olsa tek kişi de olsa son sürate rahatlıkla ulaşabiliyorsa eğer, atıyorum 7000den fazla devir yapamıyorsa ve bu 7000 devire ulaşmışsa isterse yere 0 isterse yerden 40 yukarda olsun aracın azami yapacağı sürat değişmez; lastiklerle, devireceği son devir ve şanzıman değişmediği takdirde. Ben size bunu diyorum siz bundan sonra bana diyorsunuz ki o hıza çıkabilir mi çıkamaz mı, baştan beri tartıştıgınız buysa eğer o farklı bir konu; o konudaki yorumumu da daha önceden yapmıştım: "değişimi farkedemezsiniz bile"  arazi araçlarını yere basanlar bile var; çok kuvvetli araçlar olmasına ve önceden arada baya yükseklik farkı olmasına rağmen değil son sürat, hızlanmasında bile bi değişiklik yok.En azından gözle görülür şekilde

öyle bişey demedik ama canım kardeşim. sadece aynı özellikte 2 araç biri yüksek bir alçak. hangisi daha hızlı gider. tartışma konusu buydu. sınırlandırılmış diye bişey demedik ki canım arkadaşım. sana çok güzel bir örnek golf 5 i olan bir arkadaşın aracında 2 kişi oturuduğumuzda araç 220 ye çıktı fakat orda takılı kaldı daha yukarı çıkamadı. aynı araca 5 kişi oturduk 205 i geçemedi orda takıldı. işte burdaki 15 km lik farkı etkileyen araca 5 kişi olmamız sebebi ile sürtünme kuvvetinin fazla olması. 400 hp tüm videslerde son devire kadar gidebilen araçlardan bahsetmedik. öyle olsa dediğin doğru 5 değil 10 kişi binsende değişmez yada yere değse bile aracın hızı değişmez. niye kişi örneği verdiğimi de söyliyim aracın altına giren hava akımı aracı yukarı kaldırır. bu öyle küçümsenecek bir kuvvet değildir. yüksek hızlarda araçların durmamasının en büyük sebebi de budur. 100 km de 50 metrede durabilen bir araç 200 kmde en az 120 metrede durur. sebebi ise aracın yerle olan sürtünmesinin az olmasıdır. özelikle eski araçlar 150 km nin üzerinde yere uyguladıkları kuvvet araçların yarısı bile değil. o yüzden kuş serisi araçlar uzun mesafe yollarda kadranın sonuna kadar ulaşabiliyorlar. :D
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 02:08:06
detay ekliyorum:

Aracın son hızı çevirebildiği son devire bağlıdır, son devirinde yapacağı son hız değişmez. Çünkü sabit bir orandır.Sürtünme max hıza etki etmez, niye etmez, benim aracım mesela çevirebildiği max devir 7000 ise ve bu benim devirimdeki hızım benim azami hızımdır.Aracım da kuvvetli bir araç, mesela atıyorum 200 Nm tork üretebiliyorum, ama benim o hıza ulaşabilmem için 150 tork yetiyor ise eğer,sürtünme eklendikten sonra(yükseltme alçaltma, lastik, aerodinamik, ağırlık herşey dahil) bu tork intervalinde kaldığım sürece ben bu hıza çıkarım demektir. Sizinkisi aracın son süratinin değişmesi değil, aracın yapabileceği son süratine "ulaşabilmesi" ya da "daha rahat ulaşabilmesi" ile alakalı. Aracın yapabileceğison sürati aracın dışardan maruz kaldığu sürtünme ile değişmez
canım kardeşim sen standart bir araçta hiçbirzaman devir saatini en yüksek videste yatırabildin mi? ben şahsen hiç yatıramadım çünkü belli bir noktadan sonra araç hızlanmıyor.... sabit kalıyor....
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 02:10:24
tabiki fark ettirir kontrol sağlanmamasının sebebi o. aracın ağırlığının azalması bu da aracın altına giren havanın zeminle olan mesafesinden kaynaklanır. araç yüksekse daha yükselir alçaksa ordan geçen hava akımı aracı daha yere yapıştırır.
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 02:13:10
detay ekliyorum:

arac gucluyse evet..
peki bu faktorlere ragmen sizin tork gucunuz yeterli gelmiyorsa??
iste biz aslinda bu ihtimali konusuyoruz..
son hizi motor gucunun yetersizligi itibari ile 180 olan bir aracin surtunme ile son hizi degisebilir..
bu bahsettigim son viteste motorunun son devrini hava surtunmesinden yada diger surtunmeler toplamindan dolayi goremeyen araclar icin gecerli..

isin bu boyutuda var..
vel hasil-i kelam zibilyon tane faktor var arkadaslar..
Gönderen: TEYOLOGY - 13 Mart 2011, 02:14:37
detay ekliyorum:

bir yere kadar doğru ama bir açıdan da hatalı bir bilgi. tork aracın hızlanma hızlanabilme kabiliyetini etkiler. son sürat aslen max hp ile ilgili. verdiğin örnekteki tork yerine hp koyarsak örnekte zaten hepimiz hemfikiriz. ama asıl soru/sorun şu. aracımızın ürettiği max güç 120 hp ise ve aracımızın son hızına ulaşması için gerkeli güç 150 hp ise biz aracımızı alçaltarak gerekli on gücü 140a mı çekeriz yoksa alçalttığımızda 160a mı çıkar. ilk mesajdaki sorunun temeli buna dayalı zaten.
Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 02:17:44
arac gucluyse evet..
peki bu faktorlere ragmen sizin tork gucunuz yeterli gelmiyorsa??
iste biz aslinda bu ihtimali konusuyoruz..
son hizi motor gucunun yetersizligi itibari ile 180 olan bir aracin surtunme ile son hizi degisebilir..
bu bahsettigim son viteste motorunun son devrini hava surtunmesinden yada diger surtunmeler toplamindan dolayi goremeyen araclar icin gecerli..

katılıyorum ben de zaten buna erdem.

@erhan Evet devirdim, hem de bütün araçlarımda, şuanki ibizam mesela, çevirebileceği devir 4500, 4500e değiyor, ordan itibaren milim oynamıyor.Yere de bastım, kışlık lastik de var, 2 kişi artı yuk, kadranı değdirdim, çok şükür sağlıklı bir motorum var.Son dişli oranlarından da baktım. Merak konusu ise eğer yaysız yuksuzken de yapıyordu öyle de yaptı, demek ki eşik tork değerini geçmemişim, devirlenebiliyorum.Ki bence sorunun soruluş şekli de bu olmalıydı, "son hız" manasında yazmıssınız ilk mesajda, son hız değişmez dedim, çunku matematiksel olarak imkansız, devirlenmeye etki eder mi yere basmak, etse de farkedilmez. Yani ben cevabımı önceden vermiştim ama devirlenebilme olarak. İlk soruda hangisini sordugunuz açık olmadıgı için iki şekilde cevapladım.

isin bu boyutuda var..
vel hasil-i kelam zibilyon tane faktor var arkadaslar..

Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 02:19:00
bir yere kadar doğru ama bir açıdan da hatalı bir bilgi. tork aracın hızlanma hızlanabilme kabiliyetini etkiler. son sürat aslen max hp ile ilgili. verdiğin örnekteki tork yerine hp koyarsak örnekte zaten hepimiz hemfikiriz. ama asıl soru/sorun şu. aracımızın ürettiği max güç 120 hp ise ve aracımızın son hızına ulaşması için gerkeli güç 150 hp ise biz aracımızı alçaltarak gerekli on gücü 140a mı çekeriz yoksa alçalttığımızda 160a mı çıkar. ilk mesajdaki sorunun temeli buna dayalı zaten.
valla alkışlıyorummm çok mükemmel bir izah oldu:tamamdir :tamamdir :tamamdir :tamamdir :tamamdir bende aynen onu demek istedim benim şahsi görüşüm aracı alçaltırsak bu gücü 160 a çıkarmamız gerekirden yana.
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 02:19:07

160 a cikar..
160 sizinde verdiginiz gibi temsili gerci, yani daha fazla guc istenir..
olusan fark ise yuksek hizlarda yola tutunmaniz artar..

ama tekrar soyluyorum, bu sadece araci yukselterek yada alcaltarak degil havanin izleyecegi yolu modernize ederek elde edilir..

Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 02:24:09
@teyology ben de onu diyorum zaten, devirlenebilme kabiliyetini etkiler diyorum, aynı şeyi söylüyoruz, sadece soru açık değil bunu belirtiyorum.Yanlız;

tekere dönebilme kabiliyetini hp değil tork verir, şayet aracımın son surati 180 ise, 170 ile giden aracımın tekerleklerini daha da hızlı döndürebilmek için tork gerekir.Bir örnek, karda beygir gücü eşit olan 2 araçtan torku fazla olan patiye düşerken diğeri düşmeyebilir.
Gönderen: braveheart53 - 13 Mart 2011, 02:31:45
Alperim bende bir örnek verdim "golf 5 i olan bir arkadaşın aracında 2 kişi oturuduğumuzda araç 220 ye çıktı fakat orda takılı kaldı daha yukarı çıkamadı. aynı araca 5 kişi oturduk 205 i geçemedi orda takıldı" aynı gün aynı yol... ee o zaman bu aracın max hızı ne? senin aracın motoru demekki güçlü tam olarak yatırabiliyor. piyasadaki çoğu araç son videste değil bir düşük videste bile devir saatini yatıramıyor. bizim tartıştığımız sürtünme kuvveti aracın son hızını etkiler miii etkilemez mi? tamam senin araç güçlü o yüzden etkilemiyormuş :D max hıza etkilemiyorsa o zaman hızlanma süreni kısaltır. bu da demektir ki:
her ne şekilde olursa olsun
araç motoru çok güçlü ise son hıza erken sürede ulaşabilmek için= araç yükseltilir
araç motoru çok fazla güçlü değilse max hıza ulaşmak için=araç yükseltilebilir.
Gönderen: TEYOLOGY - 13 Mart 2011, 02:38:36

tekere dönebilme kabiliyetini hp değil tork verir, şayet aracımın son surati 180 ise, 170 ile giden aracımın tekerleklerini daha da hızlı döndürebilmek için tork gerekir.Bir örnek, karda beygir gücü eşit olan 2 araçtan torku fazla olan patiye düşerken diğeri düşmeyebilir.

peki birbirinin aynı ya da yaklaşık max hp değerleri üreten ama birinin diğerine göre ürettiği max tork değeri daha üstün olan iki motoru kıyaslayalım. en bilinen örneğiyle benzinli ve dizel olmak üzere iki motoru kıyaslayacak olursak:

örneği vw resmi sitesinden aldım. araçlarımız golf 1.6tdi (105 ps) vs 1.4 tsi (102 ps) tdi araç 250 nm tork üretiyor tsi araç ise 148 nm tork üretiyor. aradaki tork farkı korkunç.

max süratler: dizel 189 benzinli 188 km/h (aradaki 1 kmph lik farkı da 3 ps'lik maksimum güç farkına sayalım artık)
Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 02:44:46
Sayın teyology;

Motor tork üretir. Tork çevirme gücüdür ve devir ile çarpıldığında beygir gücü çıkar. Yani beygir gücü aslında tork ile devrin bir fonksiyonudur.

Kaynak:  Tork ve beygir gücü meselesinin açıklaması - Motosiklet.NeT Forum (http://www.motosiklet.net/forum/faydali-bilgiler/14066-tork-ve-beygir-gucu-meselesinin-aciklamasi.html#ixzz1GR0aec2m)

Bildiğiniz gibi dizeller fazla devir çeviremezler, şanzumanları da buna uygun yapılmıştır, o dizel araca benzinli aracın şanzuman prensibini yüklerseniz, yani 6bin küsür devirler çevirtebilirseniz tdi aracın son sürati benzinlinin baya bir üstünde olacaktır.
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 02:51:44

Motor tork üretir. Tork çevirme gücüdür ve devir ile çarpıldığında beygir gücü çıkar. Yani beygir gücü aslında tork ile devrin bir fonksiyonudur.

+115..  :tamamdir

ayrica yanilmiyorsam henry ford un bir lafi vardi,
"beygir arac sattirir tork yaris kazandirir" diye..
dikkat ederseniz apaci style yuklenilmeyen araclarda, yani profesyonel modifikasyona ugrayan araclarda en cok uzerinde durulan ve hesabi kitabi yapilan mevzuu tork mevzuusudur..
ayrica birsey daha soylemek istiyrum bu konuda, torkun max degerinin onemli oldugundan daha onemli olan bir mevzuu var ki o da torkun SUREKLILIGIDIR..
tork egrisinde torkun surekliligi cok onemli..
neyse bu olay surekli dagilmaya basladi :D

ama hos bir muhabbet oldu, herkese tesekkur ediyorum..
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 02:58:44
peki birbirinin aynı ya da yaklaşık max hp değerleri üreten ama birinin diğerine göre ürettiği max tork değeri daha üstün olan iki motoru kıyaslayalım. en bilinen örneğiyle benzinli ve dizel olmak üzere iki motoru kıyaslayacak olursak:

örneği vw resmi sitesinden aldım. araçlarımız golf 1.6tdi (105 ps) vs 1.4 tsi (102 ps) tdi araç 250 nm tork üretiyor tsi araç ise 148 nm tork üretiyor. aradaki tork farkı korkunç.

max süratler: dizel 189 benzinli 188 km/h (aradaki 1 kmph lik farkı da 3 ps'lik maksimum güç farkına sayalım artık)

burada soyle bir fark vardir muhtemelen,
benzinlinin max torku urettigi devir ile dizelin max torku urettigi devir bandi farklidir..
benzinli motorlar genelde daha ust devirlerde max tork verirler diesellere nazaran..
e sizin kiyasinizda max hiz kiyasi oldugu icin torkun buyuklugunden ziyade ust devirlerdeki tork degerlerine bakmak gerekir..
benzinlinin diesele son hizda bu kadar yaklasmasinin temelindeki olay bence budur..
Gönderen: TEYOLOGY - 13 Mart 2011, 02:59:43
Sayın teyology;

Kaynak:  Tork ve beygir gücü meselesinin açıklaması - Motosiklet.NeT Forum (http://www.motosiklet.net/forum/faydali-bilgiler/14066-tork-ve-beygir-gucu-meselesinin-aciklamasi.html#ixzz1GR0aec2m)

Bildiğiniz gibi dizeller fazla devir çeviremezler, şanzumanları da buna uygun yapılmıştır, o dizel araca benzinli aracın şanzuman prensibini yüklerseniz, yani 6bin küsür devirler çevirtebilirseniz tdi aracın son sürati benzinlinin baya bir üstünde olacaktır.

doğrudur formül doğru. ama aynı yazının devamını da okumanızı tavsiye ederim.

buraya alıntılıyorum:

İyi hızlanmayı sağlayan beygir/ağırlık oranıdır, son hızı sağlayan beygirdir. F=ma formülünden F (kuvvet) sabitken m (kütle, ağırlık) yüksek olunca a (akselerasyon, hızlanma) düşük olacaktır. Bu sebeple yüksek güç/ağırlık oranına sahip vasıtalar daha çabuk hızlanacaktır. Fakat son hızı etkileyen rüzgar direncidir ve ağırlığın son hıza etkisi çok azdır. Yüksek hızda gücün tamamına yakını rüzgar direncine karşı harcanır bu sebeple güç/ağırlık oranı ne olursa olsun son hızı güç belirler. Rüzgar direncini rüzgarı karşılayan ön alan (frontal area) ve bu alanın ne kadar aerodinamik olduğu belirler. Ağırlıkları ne olursa olsun benzer vasıtalardan yüksek beygir gücü olan en yüksek hıza sahip olur. (bu hıza hafif olandan daha yavaş çıkıyor olabilir ama neticede son hızı daha yüksektir)

Belirli bir hava direncine sahip bir vasıta ile belirli bir hızda gitmek için gerekli olan yola aktarılması gereken tork bellidir. Ve yere aktarılan tork’u ifade eden değer beygir gücüdür. Motorsikletler genel olarak yüksek güç/ağırlık oranına sahip oldukları için çabuk hızlanırlar fakat otomobillere göre ufak cc’lerinden çok yüksek beygirler çıkmadığı için genelde son hızları düşüktür. R1 180 beygirle 300 yapıyor diyebilirsiniz. Dünyanın en hızlı seri üretim motosikletleri 300 civarı hız yapabilirken bunları dünyanın en hızlı seri üretim otomobilleri ile karşılaştırmalısınız. Otomobillerden cc ve beygir için üst sınır bulunmadığından motosikletten daha yavaş hızlanıyor olsalarda son hızları daha yüksektir. R1 bir süper motosiklet ise süper otomobillerde 300km hızı geçebilmektedir. Örneğin 98 beygirlik 185kg bir yamaha fazer motosiklet 343 beygirlik 1600kg bir bmw m3’ten daha çabuk hızlanacaktır. Ama Fazer’ın son hızı 225km/s iken Bmw elektronik olarak limitlendirilmiş bir şekilde bile 250km/s yapmaktadır. Limitsiz hali ile 300km/s hıza yaklaşmaktadır. Yani yaklaşık 200km/s hıza kadar fazer daha çabuk hızlanacak ve geçecektir, 200km/s’tan sonra m3 fazerı ezecektir. Sürücüler dahil olmak üzere fazer yaklaşık 0,375hp/kg bmw m3 ise 0,200hp/kg oranlarına sahiptir. Diğer bir örnek, bir honda shadow 46 beygir 240kg ile 0,192hp/kg oranına sahiptir. Sıradan bir aile otomobili ise 100 beygir 1200kg gibi ile 0,083hp/kg oranına sahiptir. Shadow kalkışta 0-100km/s hızlanmayı 6-7 saniyede yaparken aile otomobili 10-11 saniyede gerçekleştirecektir. Fakat shadow’un son hızı 160km/s, aile otomobilininki 190km/s’tir. Bu sebeple 130km/s hızdan sonra otomobil shadowu geçecektir.

Yüksek hızlarda beygir ihtiyacı katlanarak artmaktadır. 100 beygir civarı ortalama bir motosiklet 210-240km/s civarı son hıza ulaşabilecektir. 100 beygir ortalama bir otomobil ise 180-190km/s civarı son hıza ulaşabilir. Başka örnekler vermek gerekirse, 50 beygir civarı bir motosiklet 170km/s civarı bir son hıza, 10 beygir bir motosiklet 100km/s civarı son hıza, 200 beygir bir motosiklet 300km/s civarı son hıza ulaşabilir. Grenaj cam vs olmadığı için rüzgara karşı yüksek direnç gösteren cruiser, naked tarzı motosikletler aynı beygir ile daha az son hız yapabilir, grenajlı ve aerodinamik touring ve racing tipi motosikletler ise aynı beygir ile daha yüksek son hız yapabilirler.

Aynı beygir/ağırlık oranına sahip iki motosiklet yada otomobili örnek alalım. Oranları aynı olabilir ama bir tanesinin hem beygiri hem ağırlığı daha yüksek olsun. Örnek 100 beygir/200kg ile 150 beygir/300kg olsun. Diğer koşullar eşit olsun. (Örnek motor tarzı, hava direnci vs) Bu iki motosiklet kalkıştan itibaren yaklaşık olarak aynı hızlanmayı sağlayacaklardır. Fakat 3. vitesten sonra düşük beygirli olan aracın aynı orana sahip olmasına rağmen torku diğerinden daha fazla azalacaktır ve yükselen hızlar ile rüzgar direncinin aşırı artmasıyla yine aynı orana sahip olmasına rağmen beygiri yüksek olan geçecektir. Hatta oranı daha düşük olsa bile yüksek hızlarda yine beygiri yüksek olan geçecektir.

Kaynak:  Tork ve beygir gücü meselesinin açıklaması - Motosiklet.NeT Forum (http://www.motosiklet.net/forum/faydali-bilgiler/14066-tork-ve-beygir-gucu-meselesinin-aciklamasi.html#ixzz1GR6k2KGZ)
Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 03:05:36
:) yazının devamını okudum zaten, kaldı ki bildiğim şeyler.

HP torkun fonksiyonu ise eğer;

dizel olan araçta tork mevcut lakin devir bandı  sınırlı, yani devir bandı artsa aracın otomatik olarak hp si de artacak.

Yani demem o ki, 80 hp lik bir araç toku yuksek ise benzinli kadar devir çevirmeden benzinli ile aynı son sürate sahip olabilir.

Yani aslolan torktur, tork sebeptir, hp sonuçtur.Düşük beygir yüksek torklu araç daha fazla devir çevirebilse yuksek beygirli araç gibi davranır.Aslında 80 hp olan bir araç, 80 hp değildir gibi bir şey.
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 03:12:53
:) yazının devamını okudum zaten, kaldı ki bildiğim şeyler.

HP torkun fonksiyonu ise eğer;

dizel olan araçta tork mevcut lakin devir bandı  sınırlı, yani devir bandı artsa aracın otomatik olarak hp si de artacak.

Yani demem o ki, 80 hp lik bir araç toku yuksek ise benzinli kadar devir çevirmeden benzinli ile aynı son sürate sahip olabilir.

Yani aslolan torktur, tork sebeptir, hp sonuçtur.Düşük beygir yüksek torklu araç daha fazla devir çevirebilse yuksek beygirli araç gibi davranır.Aslında 80 hp olan bir araç, 80 hp değildir gibi bir şey.

+115..
katiliyorum, aslolan torktur..
aynen belirtildigi uzere tork neden hp sonuctur..
Gönderen: TEYOLOGY - 13 Mart 2011, 03:18:39

yok yine tam olmadı. bunu bu haliyle sebep sonuç ilişkisine bağlamak hatalı olur.

benzer örneği bilgisayarda hız aşırtmadan da vereyim. fsb hızı X çarpan = işlemci hızı.

ya da daha basit bir örnek vereyim. biri 50 cc diğeri 100 cc kaşıklarla yanyana iki tabaktan yemek yiyor iki kişi. ama 50 cc lik kaşık kullanan diğerinden iki kat daha hızlı kaşık sallıyor. ve yemekleri de aynı anda bitiyor. aslolan kaşığın büyüklüğüdür demek, ya da aslolan fsb dir demek hatalı olur. dizel motorlar da benzinliler kadar yüksek devirse demek de aynıdır. dizel motorlar benzinliler kadar yüksek devir çeviremezler. şu an için çeviremiyorlar en azından. sonuçta aslolan çekirdek hızıdır. aslolan birim zamanda yenilen toplam yemektir.

aslında bir noktadan baktığımızda aynı şeyi söylüyoruz. bildiklerimiz aynı. aynı şeyi ikimiz de birbirimize kanıt olarak sunuyoruz. ama hoş bir tartışma oldu gerçekten. benim çok hoşuma gitti. fakat bu gecelik yatmam gerekiyor. devamı gelirse cevabı yarın yazarım.

edit:devamı gelmeden ekleme  yapmak istedim aslolan tork değildir. tork bir araçtır. hp sonuçtur. alsolan hp dir. "ama aynı devirde dizel araç benzinliye oranla daha güç üretiyor." demek hata olur. 50 cc lik kaşıkla yemek yiyen adama "diğeriyle aynı hızda kaşık salla" demeye benzer.

edit2: şüphesiz ki Erdem arkadaşımızın da dediği gibi torkun sürekliliği ya da ikimizin de alıntı yaptığı kaynakta belirtildiği üzere hızlanma üzerinde konuşacak olursak (ki ben de ilk yazımdan itibaren hızlanma noktasında torku yüksek aracın üstünlüğüne dğeindim zaten) aslolan max hp dir demem. max hp asıldır derken arkasında durduğum şey bu başlığın açılma sebebi olan konu olan max sürat noktası.
Gönderen: ALPER. - 13 Mart 2011, 03:28:14
elinize klavyenize sağlık arkadaşlar, güzel bir sohbet oldu, iyi geceler demeden önce son bir ekleme yapmak istiyorum, bu sefer daha açık olacak.Aslolan torktur, çünkü;

Önceki bmw 3.16 aracım, 116hp motor gücüne sahipti, çok yuksek suratlere ulaşabiliyordu ama tork fakiriydi, aktarması falan bir yana, bu kadar hp olmasının sebebi emsallerine göre yüksek devir çevirebilme yeteneği,lakin o düşük torkla yuksek hızlara ulaşmasının ama atik olayamamaşının başlıca sebebi bu.Keza 195 nm torkluk ibiza aracım 80 hp ama 4250 deviri fazla geçemiyor,bir noktada kalıyor, kalmak zorunda bırakıldığı için.7000 devirlere çıksa o zaman adı 80 hp olmaz, başka bir şey olur, zira bu yüzdendir ki dikkat ederseniz 0 araçların kataloglarında aracın max hp si aracın çevirebildiği son devirde olur, yanında yazar.

Başka bir örnek araç yaşlandıkça bildiğiniz gibi güçten düşer, tork üretemez olur, tork düştüğü için hp düşer.Testlerde motorun yuzde kaç kondisyonda olduğu torkundan bakılır.Hani demem o ki hp aracın sırt numarası gibi birşeydir, bir nevi gücünün markasıdır.

Herkese saygılar...
Gönderen: TEYOLOGY - 13 Mart 2011, 03:30:17
mesaj gelmeden edit 2 yi yazıyordum. ben de :)

edit2: şüphesiz ki Erdem arkadaşımızın da dediği gibi torkun sürekliliği ya da ikimizin de alıntı yaptığı kaynakta belirtildiği üzere hızlanma üzerinde konuşacak olursak (ki ben de ilk yazımdan itibaren hızlanma noktasında torku yüksek aracın üstünlüğüne dğeindim zaten) aslolan max hp dir demem. max hp asıldır derken arkasında durduğum şey bu başlığın açılma sebebi olan konu olan max sürat noktası.
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 03:48:56
arkadaslar(yaslarinizi bilmedigim icin boyle diyorum belkide benden cok daha buyuksunuz ama) hepinize tesekkuru borc bilirim..
gercekten keyif aldigim bir sohbet oldu..
arayipta bulamadigim cinsten hani :)
hepinize iyi geceler diliyorum..
Gönderen: erdem325 - 13 Mart 2011, 03:58:26
haha bu arada bende bizim makinenin torkunu ogrenmis oldum, bayada varmis yau :)
1973 240d w115 mercedes benz..
137nM tork @ 2400rpm
64.9ps (64bhp) (47.7kW) @4200rpm..
0-100 24.6sn
max hiz 138km\h
Gönderen: omertek - 13 Mart 2011, 21:20:54
Bu sohbete sadece elinize sağlık denir. :tamamdir Güzel bilgiler :sevgi:
Gönderen: braveheart53 - 14 Mart 2011, 02:14:38
vay be ne konu açmışım lanet olsun bu içimdeki motor sevgsine  :D :D
Gönderen: TEYOLOGY - 14 Mart 2011, 14:55:19
vay be ne konu açmışım lanet olsun bu içimdeki motor sevgsine  :D :D

öyle deme. içindeki motor sevgisine sağlık. hep gelsin bu tür konular.
Gönderen: braveheart53 - 14 Mart 2011, 19:43:19
valla ben ne yapsam da bizim arkadaşlar inanmak istemiyor. fizik kurallarını hiçe sayıyorlar bende bıraktım tamam siz haklısınız deyip  :)
Gönderen: TEYOLOGY - 14 Mart 2011, 22:52:18
araç sahibi olmak zor zanaat. direksiyonda oturunca sanki aracı değil tüm trafiği ve hatta dünyayı yönlendiriyoruz gibi hissediyoruz çoğumuz. ama fizik kuralları her yerde. 130-140 ile ve hatta daha yüksek hızlarla makaslara girenler, araçlarının sırf görünümü daha spor olsun diye onaylı kısa tip yay taktırmak yerine mevcut helezonları kestirenler bunları düşünmüyorlar. bundan çok çok daha ince şeyler dahi aracımızın tüm aerodinamik özelliğini ya da yol tutuşunu etkiliyor.

en basidinden aracımızın yol ile temasını sağlayan parçalar olan lastiklerin yol ile temas yüzeyini toplasak her bir lastiğin yüzeyi 1 avuç içi kadar bir alan.

yola çıkarken lastiklerin hava basıncını kontrol etmekle neler kazanırız mesela.

bildiğimiz üzere lastiklerin içinde çelik kuşaklar var. lastiğin hava basıncını yüksüz iken ayarlayıp sonra aracımızı yüklediğimizde ne olur?

metal bir tel alalım elimize. iki ucundan tutup bükmeye başlayalım aşağı yukarı büktükçe bir süre sonra metalin o bükülen noktasındaki sağlamlığı azalacak ve kopacaktır. bu esnada da o noktada şaşırabilecğeiniz kadar çok sıcaklık yükselmesi olacaktır.

hava basıncı araç yüklenmeden ypaılan araca fazladan binen 3 kişi, bagaja doldurduğumuz 150 kg yükü düşündüğümüzde aracın ayarlı sandığımız basıncı yetersiz kalacaktır. dönerken yanak her yere bastığında içindeki teller bükülecek yukarı doğru ilerlerken de tekrar serbest kalacaktır.

şimdi şehirler arası hızda ilerlerken az önceki tel örneğini düşünecek olursak bükme olayı saniyede 10-15 defa olacaktır. bir süre sonra aşırı yükselen sıcaklık, lastik içindeki tellere binen mekanik yıpratıcı etki ile birleştiğinde özellikle yanak bölgesinden yarılarak lastik içindeki tüm havanın bir anda boşalmasına neden olacaktır. yüksek hızda ölümcül olabilecek bir kazaya davetiye.

120 km ile giderken başıma geldi. hayatta olmamı o esnada iki elimin de direksiyon üstünde olmasına borçluyum. (lütfen tek el değil iki el ile tutalım direksiyonu. airbag bulunan araçlarda da iki el ile tutuyorsak dahi el pozisyonumuza dikkat edelim. yolcu hava yastığı üzerine bozuk para dahi koymayalım. aracımız üzerinde güvenliğini tehlikeye düşürecek değişiklikleri kafamıza göre uygulamayalım. sadece kendi sağlığımız ve güvenliğimiz için değil trafikteki herkesin güvenliği için.
Gönderen: erdem325 - 15 Mart 2011, 07:42:48
araç sahibi olmak zor zanaat. direksiyonda oturunca sanki aracı değil tüm trafiği ve hatta dünyayı yönlendiriyoruz gibi hissediyoruz çoğumuz. ama fizik kuralları her yerde. 130-140 ile ve hatta daha yüksek hızlarla makaslara girenler, araçlarının sırf görünümü daha spor olsun diye onaylı kısa tip yay taktırmak yerine mevcut helezonları kestirenler bunları düşünmüyorlar. bundan çok çok daha ince şeyler dahi aracımızın tüm aerodinamik özelliğini ya da yol tutuşunu etkiliyor.

en basidinden aracımızın yol ile temasını sağlayan parçalar olan lastiklerin yol ile temas yüzeyini toplasak her bir lastiğin yüzeyi 1 avuç içi kadar bir alan.

yola çıkarken lastiklerin hava basıncını kontrol etmekle neler kazanırız mesela.

bildiğimiz üzere lastiklerin içinde çelik kuşaklar var. lastiğin hava basıncını yüksüz iken ayarlayıp sonra aracımızı yüklediğimizde ne olur?

metal bir tel alalım elimize. iki ucundan tutup bükmeye başlayalım aşağı yukarı büktükçe bir süre sonra metalin o bükülen noktasındaki sağlamlığı azalacak ve kopacaktır. bu esnada da o noktada şaşırabilecğeiniz kadar çok sıcaklık yükselmesi olacaktır.

hava basıncı araç yüklenmeden ypaılan araca fazladan binen 3 kişi, bagaja doldurduğumuz 150 kg yükü düşündüğümüzde aracın ayarlı sandığımız basıncı yetersiz kalacaktır. dönerken yanak her yere bastığında içindeki teller bükülecek yukarı doğru ilerlerken de tekrar serbest kalacaktır.

şimdi şehirler arası hızda ilerlerken az önceki tel örneğini düşünecek olursak bükme olayı saniyede 10-15 defa olacaktır. bir süre sonra aşırı yükselen sıcaklık, lastik içindeki tellere binen mekanik yıpratıcı etki ile birleştiğinde özellikle yanak bölgesinden yarılarak lastik içindeki tüm havanın bir anda boşalmasına neden olacaktır. yüksek hızda ölümcül olabilecek bir kazaya davetiye.

120 km ile giderken başıma geldi. hayatta olmamı o esnada iki elimin de direksiyon üstünde olmasına borçluyum. (lütfen tek el değil iki el ile tutalım direksiyonu. airbag bulunan araçlarda da iki el ile tutuyorsak dahi el pozisyonumuza dikkat edelim. yolcu hava yastığı üzerine bozuk para dahi koymayalım. aracımız üzerinde güvenliğini tehlikeye düşürecek değişiklikleri kafamıza göre uygulamayalım. sadece kendi sağlığımız ve güvenliğimiz için değil trafikteki herkesin güvenliği için.

ciddi anlamda degerli bilgi..
ben arac yuklenince lastik basincina hic bakmiyordum mesela, hic de aklima gelmemisti..
uyari cok guzel oldu, tesekur ediyorum..