MErhabalar herkeze gunaydın proje nedenı ıle kısın arabamı kullnamamamıstım,bu sene kısmetse yenı yenı kullanıyorum fakat sogukken bızım mavı boncuk bellı bır sure yag lampası yakıyor bırazcık ısındıgında sonuyor.yagımda cok sukur eksık yok sızce nedendır?
yag bakımı 1200 km once yapıldı,Mobil1 20/50 var aracımda..
YaÄ müÅürünün kablosu yerinden oynamıŠolmasın?
Isındıgında sonuyor wolkan,müÅür yeni
Edit:duzelldim..
acab bir yerden elektiksel sorunmu var? Meselah arert göstergesi belli bir yere gelince sönüyorsa buda olabilir mi acaba ?
Benimde yanıyodu da, baktım müÅürün fiÅi yerinden çıkmıÅ. Takınca düzelmiÅti.
YaÄın çok kalın 1.
YaÄ kalın olunca motor soÄukken basınç düÅük oluyor 2.
YaÄ Ä±sınıp kıvama gelince yaÄ lamban sönüyor 3.
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 11 Aralık 2010, 14:47:57
YaÄın çok kalın 1.
YaÄ kalın olunca motor soÄukken basınç düÅük oluyor 2.
YaÄ Ä±sınıp kıvama gelince yaÄ lamban sönüyor 3.
abi benm araba yaklaÅık 30,5 yıldır 20/50 kullanıyo baÅıma bi dert açtıÄını görmedim.
eskiden passatan 15 40 kullanıyordum mk2 ye 20/50 kullanıyoruz anlamadım
Alıntı yapılan: VolBull - 11 Aralık 2010, 12:12:58
YaÄ müÅürünün kablosu yerinden oynamıŠolmasın?
Benim arıza ıÅıÄıymıŠyanan. :melek: Afedersin
arabayı aldıgımdan berı 20/50 kullanıyorum hıc bır sorun olmadı,
10/40w koyuncada araca cok gzl gıdyor ama ınce oldugu ıcın eksıltme yapıyor,
ne yapmamı onerırsın dokrotum?
Eksiltme yapıyorsa yapıcak biÅey yok sekman piston girmeden orj yaÄa dönemessin..
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 11 Aralık 2010, 19:31:54
Eksiltme yapıyorsa yapıcak biÅey yok sekman piston girmeden orj yaÄa dönemessin..
nasıl sekman pıston? benım dondugum devre gore 10/40 yagı yakması cok normal ınce bır yag.
bu aracın ztn orjınalı 20/50 degılmı?
AYNEN ÃYLE BU ARAÃLARIN PİYASAYA CIKTIÄI ZAMANDA YAÄ LAR BİR İKİ TANEYDİ BİRİSİDE 20/50 İDİ :)
Alıntı yapılan: cahitarsal - 11 Aralık 2010, 19:58:17
nasıl sekman pıston? benım dondugum devre gore 10/40 yagı yakması cok normal ınce bır yag.
bu aracın ztn orjınalı 20/50 degılmı?
Alıntı yapılan: arda_86xxx - 11 Aralık 2010, 20:13:38
AYNEN ÃYLE BU ARAÃLARIN PİYASAYA CIKTIÄI ZAMANDA YAÄ LAR BİR İKİ TANEYDİ BİRİSİDE 20/50 İDİ :)
Åaka yapmıŠErÅan abi ;)
Benimde belli bir süre yüksek devirde gittiÄimde yanıyor benimkisisn 3 sebebi olablir
1.YaÄım eskimiÅ olabliri.
2.KM saatimi söktüm bi yerde hata yapmıŠolablirim.
3.YaÄ müÅürümün ömrü bitmiÅ olabilir.
Bence benimkisi 1. seçenek sende ne çıkıcak bakalım bizi haberdar et ::)
BoÅverin bildiÄinizden ÅaÅmayın ben 10w/40 kullanıyorum ne yaÄ lambası yakıyor ne yaÄ eksiltiyorum.
Gökhan yüksek devirde yaÄ lamban yanıyorsa yakındır makinayı eline alman :D Åaka buna derim iÅte :D
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 11 Aralık 2010, 21:10:51
BoÅverin bildiÄinizden ÅaÅmayın ben 10w/40 kullanıyorum ne yaÄ lambası yakıyor ne yaÄ eksiltiyorum.
Gökhan yüksek devirde yaÄ lamban yanıyorsa yakındır makinayı eline alman :D Åaka buna derim iÅte :D
Afedersin ama TR'de buna e.Å.ek Åakası diyolar abi korktum valla ya kalbime inicekti :D Bende yaÄını deÄiÅtirirken 10\40 koyucam motoru yaptırdık babaya teslim ettik parası benden çıkmasına raÄmen bana masraf olmasın diye 20\50 koydurmuÅ düÅünceli babam benim yaktın baba beni :D Bu halde bile eksiltiyo bakalım 10\40 koyunca neler olucak :D
YaÄ yakıyosan yaÄını inceltme gökhan.. Ama Åaka maka yüksek devirde yaÄ lambası yakıyosan sorun var yaÄ basıncında. Ãst kapak çatlatabilir yada subab yakabilirsin dikkat et.. GT makina 20w/50 yaÄı hiç sevmez ama yakıyorsada mecbursun zorlama fazla.
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 11 Aralık 2010, 21:29:15
YaÄ yakıyosan yaÄını inceltme gökhan.. Ama Åaka maka yüksek devirde yaÄ lambası yakıyosan sorun var yaÄ basıncında. Ãst kapak çatlatabilir yada subab yakabilirsin dikkat et.. GT makina 20w/50 yaÄı hiç sevmez ama yakıyorsada mecbursun zorlama fazla.
Napayım abi 20\50 kalın geliyor hissediyorum :( O canavar motorun içinde 20\50 olduÄunu düÅündükçe içim ürperiyor nabalım artık yaÄ filtresi,buji vs hepsini deÄiÅtiricem çok dikkatli gidicem yaÄını sürekli kontrol edicem baÅka çarmem yok yaÄ deÄiÅimi yapan yakın bi abim senin arabana bi zararı olmaz deÄiÅtirme boÅuna 10\40 parası verirsin dedi :-[
cahit motor usunması derken bayaÄı bi süre snramı yoksa 1-2 dk danmı bahsediyon bu yaÄ pompası da olabilir yaÄlama olmadıÄındada yaÄ Ä±ÅıÄı yakar kendimden biliyom fazlada bu olayı halen yapıosa baktır bendede aynı yapıodu ben motor yaptım komple yaÄsızlıktan
sipop kırıp pistona sapladı ve üst kapaÄı bozdu komple kaçtı uyandırayım seni
Alıntı yapılan: vortex - 22 Aralık 2010, 00:24:53
cahit motor usunması derken bayaÄı bi süre snramı yoksa 1-2 dk danmı bahsediyon bu yaÄ pompası da olabilir yaÄlama olmadıÄındada yaÄ Ä±ÅıÄı yakar kendimden biliyom fazlada bu olayı halen yapıosa baktır bendede aynı yapıodu ben motor yaptım komple yaÄsızlıktan
sipop kırıp pistona sapladı ve üst kapaÄı bozdu komple kaçtı uyandırayım seni
yok abı ısındıktan snr kesıyor 1 dk 2 dakıka maksımım suan havalar sıcak dıye hıc yapmıyor aman allah korusun
aracin yagini incelt arkada$im. ful sentetik kullanmayada ozen goster. soguk havada i$ik yakiyor cunki yag dibe cokmu$ ve yaglama yapamiyor sübap vurr sesi gelir.
ince yag dene . birde aracin motoru yenimi yeni ise kalin yag hic kullanma. bunu diyorum aama denemeden once ustana dani$ soyle durum bu ve tavsiyeler bu $ekilde vs vs.. ama sen once yagini inceltip bi dene... kalin yag dola$imi saglikli yapmiyor ve aracina zarar vericek uzun vadede.
Alıntı yapılan: cahitarsal - 22 Aralık 2010, 13:56:36
yok abı ısındıktan snr kesıyor 1 dk 2 dakıka maksımım suan havalar sıcak dıye hıc yapmıyor aman allah korusun
kesinlikle yagini incelt. yukarida yazdigim gibi.
Ben suana kadar kıme sordum ısem 20/50 yag kullan dıyorlar bu aracın yagı bu dıyor..ama 15/40 cekıcem bklım o nasıl olucak..
karde$ cevabi kendin veriyorsun dikkat et.
yagin gorevi yaglamaktir. sogukta yapiyor 2dk sonra kesiyor vs dedin. yag dibe cöküyor ve kalin yag kullaniyorsun. yag isinip en uc noktalara eri$ene kadar ses yapiyor bu cok normal cunki yag ula$amiyor ve iyi bir$ey degil... 2dk sonra i$ik sonuyor diyorsun bukadar basit.
arac bugun alindi $u yag, ölene kadar bu yag diyen usta usta degildir. yagini incelt yine ayni ses yaparsa eski duruma gecersin . bunun zarari olmaz zaten.aksine faydasi olur ama yine eski istedigin kalinliga gecersin. ve yorgun a$inip yipranmi$ motora ince yag atmanida bizzat tavsiye edebilirim. ki muhtemelen senin aracin sorunu bu ama vakti gelmemi$tir daha vardir zamani,, ince ince belli ediyordur oda ayri bi konu.ama ki$in bu sesin sogukta gelmesi cok normal yagin kalin.
Valla bizde diyoz ama dinleyen yok. En iyisi artık alıntı yapayım..
Alıntı Kimyaturk Kimya Forumu (http://www.kimyaturk.net) Yazan shapiro
Madeni baz yaÄlar (mineral yaÄlar): petrol türevi;
1. Alifatikler:
a) Parafinik
b) Naftanik
2. Aromatikler
3. Alifatik ve Aromatik
Sentetik baz yaÄlar: yeni teknoloji yaÄlardır, kullanımları gün geçtikçe artmaktadır;
1. Polialfaolefin (PAO)
2. Alkali Aromatik
3. Polybutenes
4. Alifatik Diester
5. Polyester
6. Polyalkeneglycol
7. Phosphate Ester
Bu motor yaÄları çeÅitli uluslararası kuruluÅlar tarafından standartlaÅtırılıp sınıflanmıÅlardır. Bu kuruluÅlar ve sınıflama kriterleri Åöyledir;
SAE (Society of Automotive Engineers) sınıflandırması;
10W-40; 10=DüÅük ısı viskozitesini (yaÄın baz viskositesi, katkısız halde), W=winter: kıÅ, 40=Yüksek ısı viskositesini gösterir. İkinci rakam ne kadar yüksekse, yaÄ sıcakken o kadar viskoziteli, yani kalın demektir. Ancak kıÅın ince yaÄ gerekir.
Burada verilen 10W-40 ve 20W-50 arasında karÅılaÅtırma yapılınca Åu ortaya çıkar; birincisi ikinciye göre daha ince ve viskositesi düÅük (daha fazla akıÅkan), ikincisi daha kalın, viskositesi yüksek (daha az akıÅkan) motor yaÄı anlamında. Yazında viskosite geliÅtirici polimer katkılar dolayısıyla aynı yaÄ kullanılır. Bu tip yaÄlara multiviskosite yaÄlar denir. KıÅın ince, yazın kalın yaÄ kullanılır. Multiviskosite yaÄlar kıŠsoÄuÄunda yeterince ince yaz sıcaÄında yeterince kalındır. 10W-40 ve 20W-50 multiviskosite yaÄlardır.
API (American Petroleum Institute) Sınıflandırması;
S-Benzinli, (minimum performans) SA, SB, SC, SD, SE, SF, SH, SJ (maksimum performans)
C-Dizel, (minimum performans) CA, CB, CC, CD, CE, CF (maksimum performans)
API SJ/CF Åeklinde bir ibare görürseniz bu, yaÄın hem benzinli, hem de dizel tüm motorlarda kullanılabileceÄi anlamına gelir
ACEA (Association of European Car Manufacturers) Sınıflandırması;
A-Benzinli
B-Dizel
C-Dizel Kamyon
1-Ekonomik, genel maksat, 2-Orta seviye, 3-Yüksek performans
A1=Ekonomik benzinli araçlar için motor yaÄı anlamında
B2=Orta seviye dizel araçlar için motor yaÄı
C3=Dizel kamyonlar için yüksek performans motor yaÄı gibi.
Motor yaÄının üstüne baktıÄınızda üç farklı tanımlamayı da görürsünüz; Shell Helix Ultra SAE 5W-40, API SJ/CF, ACEA A3/B3 (hem benzinli hem dizel motorlar için yüksek performans)
KıŠsıcaklıÄı -18 derecenin altına düÅmüyorsa ve yazın aÅırı sıcak olmuyorsa 10W-40 hem yaz hem de kıŠiçin uygun bir seçimdir. Ancak viskozite konusunda yapacaÄınız seçim sıcaklık, otomobilin üzerindeki kilometre (yaptıÄı hız), piston aralıkları ve kullanım Åartları gibi birçok deÄiÅkene baÄlı olmakla birlikte, genel kural olarak viskozite aralıÄını çok açmadan mümkün olan en ince yaÄı kullanmak en iyisidir. Ãok kalın yaÄların da sürtünmeyi arttırdıÄı bir gerçektir.
doktoruda deli ettiniz sonunda ;D ;D. receteden vazgecti sunum hazırladı adam size ;D ;D. bence fazlasıyla acıklayıcı abi :tamamdir
Bence çok açıklayıcı bir anlatım olmuÅ ErÅan abi eline saÄlık :tamamdir
Yazan kiÅinin eline saÄlık diyelim alıntı yaptım. :tamamdir
Ulannn tamamm gıdıp yagımı dagıstırıcem 10/40w koyucam ersan abımımden degerlımı ;D ;D
mutlaka koymak zorundasin. $ikaytine gore, kalin yag soguk havada kullanilmaz ve bu arabalara bu yag olmak zorundadir diye bir$eyde yoktur veyyahutta istisnadir ,araca ya$ina veya motor durumuna gore degi$ir, arkada$ daha detayli yazmi$ iyide yapmi$ yazaninda ekleyeninde ellerine saglik...
Åimdi bide Åu var aslında. Ustaların yanlıÅlarında biriside motor yarım yada bitmeye baÅladıÄında. kalın yaÄ ile iÅleri kotardıklarını zannederler ama hata yaparlar. kalın yaÄda motor ısındıÄında incelecektir ve aracın yaÄ yakmasına engel olmayacaktır. Aksine soÄuk havalarda motora daha çok zorluk çıkararak arızanın daha çabuk büyümesine sebeb olacaktır.. Bence motor artık aÄır bakım yoluna gitmiÅse katkı kullanmak daha mantıklı. En azından aÅınmıŠbölgeleri doldurarak motorun hasar görmemiÅ yerlerine zararı önlüyor ama tabi bu piyasadaki 3-5TL lik malzemeler deÄil gerçekten marka olmuÅ ve yıllarını vermiŠüreticilerin malları olmalı..
Birde marka deÄiÅtirmemekte önemli, üretici firma marka ve model konusunda aÄır tesler uyguluyorlar ve kendi ürettikleri motorlarda önerdikleri markaları tavsiye ediyorlar o yüzden bu markaya sadık kalmak Åart..
Acaba benim Mk1'ime en uygun yaÄ hangisi ve katkı maddesinde ne önerirsin ErÅan abi ?
Gökhan 10w/40 ta çok fazla eksiltme oluÅuyorsa en fazla 15w/40 at ve bor kullanmaya bak.
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 24 Aralık 2010, 20:09:08
Gökhan 10w/40 ta çok fazla eksiltme oluÅuyorsa en fazla 15w/40 at ve bor kullanmaya bak.
:tamamdir
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 24 Aralık 2010, 20:09:08
gökhan arkadaÅım bor olarak sana tavsiyem "motor bor sılk" bor power piyasada çok ama ben "motor bor sılk" kullandım ÅaÅırtıcı derecede faydasını gördüm.
Alıntı yapılan: kuzeyank - 26 Aralık 2010, 00:43:16
gökhan arkadaÅım bor olarak sana tavsiyem "motor bor sılk" bor power piyasada çok ama ben "motor bor sılk" kullandım ÅaÅırtıcı derecede faydasını gördüm.
İlk yaÄ deÄiÅiminde koyuyorum :tamamdir
Bu arada yaÄcı arkadaÅımla konuÅtum benim motorun ömrü pekte iyi olmadıÄı için 15\40 ta karar kıldık düzgün müdür ?
Marka ?
"motor bor sılk" i koymadan önce yaÄ ve yaÄ filitresini deÄiÅtiriyorsun. motoru çalıÅtırıyorsun fan açana kadar çalıÅsın. sonra motoru durdur ve bor sılk ı yaÄ ilave yerinden motora koy sonra çalıÅtır minimum 30 dk. çalıÅsın ilk baÅlarda farkını belli etmeye baÅlar ama tam anlamıyla motora uyum saÄlaması yani etkisini 1000 km sonra gösterecektir. sonra bu "motor bor sılk" ı icad eden türk bilim adamına dua edeceksin :tamamdir
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 26 Aralık 2010, 11:51:21
Marka ?
YaÄın mı ? Castrol tabikide ama Castrolünde çeÅitleri var onlarda ne alıcaz :(
magnatec :tamamdir
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 26 Aralık 2010, 12:00:43
magnatec :tamamdir
Saol ErÅan abim yaÄımız belli oldu Orjinal yaÄ filtresini alıyorum 15\40 Castrol Magnatec koyuyorum sonrada bor silk ekliyorum peki bu yaÄın + borun fiyatı ne kadar ortalama ?
4 litresi en fazla 60TL. Bor silk te satana yere göre deÄiÅiyor. Toptancıdan geliÅ fiyatı 12 TL ama yamyam paraçacılar 50-60TL ye bie satıyolar.
Alıntı yapılan: Mk1GTI - 26 Aralık 2010, 13:26:55
4 litresi en fazla 60TL. Bor silk te satana yere göre deÄiÅiyor. Toptancıdan geliÅ fiyatı 12 TL ama yamyam paraçacılar 50-60TL ye bie satıyolar.
O zaman toptancısınıu bulmak alzım yada nette çok daha uygun fiyata vardır :tamamdir
motor bor sılk ben 12 tl ye bulabileceÄini sanmıyorum nette 79tl http://www.motorsilk.gen.tr/