Volkswagen Türkiye

Volkswagen => Golf => Golf IV => Konuyu başlatan: Yükselgfb - 10 Kasım 2009, 02:20:07

Başlık: Katalitik Konvertörü (Katalizör)Söküp Beygir Gücünü Artırma
Gönderen: Yükselgfb - 10 Kasım 2009, 02:20:07
Katalizörü sökünce araçların beygirinde artma oluyor diye duymuştum bir kaç araştırma yaptım ve böyle olduğunu öğrendim.
Bu konuyla ilgili detaylı bilgi verebilecek olan var mı?Bu işlemi yaptığımızda aracın beygiri ne kadar artıyor ve yaptıktan sonra araca herhangi bir zararı var mı ve yakıtı etkiliyor mu?Bu parçanın çevre kirliliğini azaltmaya yönelik olarak kullanıldığını biliyorum söktükten sonra zararlı gaz atımını artırmaktan başka bir yan etkisi oluyor mu?
Ayrıca Golf 4 ü olup da deneyen var mı yaptıysa nasıl bir sonuç elde etti? :(
Başlık: Ynt: Katalitik Konvertörü (Katalizör)Söküp Beygir Gücünü Artırma
Gönderen: Bab VerLoren - 10 Kasım 2009, 13:32:15
Ben sökmedimde kendisi dagildi, beygirinde bir artisa rastlamadim, yakit tüketiminde baya etkisi var birde ses olayi var arada patliyor :)

Kisaca benim bildigim sadece yakit artar, ses yapar polis kontrolunde ceza yazilir :)

Hatta arac az birsey cekisten düser.
Gönderen: bRANDO - 10 Kasım 2009, 13:47:00
direk negatif etkisi var demekki sokunce  ;D
Gönderen: Bab VerLoren - 10 Kasım 2009, 13:51:14
Hala icini bosaltmadigim icin isiklarda fazla dur kalk yapinca arada patliyor orasi eglenceli :)

Gönderen: Yükselgfb - 10 Kasım 2009, 14:51:00
Ama seninki kendi dağılmış sen sökmemişsin o yüzden öyle olmuştur bence :)

Söktükten sonra yerine o görevi yapacak başka boru gibi bir şey koyuluyomuş ama konvertör söküldüğü için beygir artıyormuş diye biliyorum ben ama deneyen var mı işte :(
Gönderen: g_vg - 10 Kasım 2009, 17:24:38
http://www.vwtr.net/forum/empty-t8835.0.html

ayrıca muayene zamanı kontrol edilen parçalardan biri
Gönderen: avok - 04 Aralık 2009, 23:55:37
Ben çekişi düşüreceğini düşünmüyorum. Aksine artacağı kanaatindeyim. Yanmış havanın egzostan çıkışını kısmen zorlaştıran bir mekanizma. Bundan kurtulup, yerine yanmış gazın çıkışını daha da kolaylaştıran bir aparatla hem daha seri gaz tepkisi hem de güç artışı olabileceğini düşünüyorum. Denemedim fakat civicinde çıkartan arkadaştan çok methini duydum. Ayrıca gaz çıkışı kolaylaşacağından motordaki ilk kasılmalaarda geçecektir bu da aracın daha az yakmasına neden olur. Sadece düşüncem fakat emin değilim. Ancak hangi ustaya sorduysam tam bi cevap alamadım. Herkes farklı söylüyor. Heralde en iyisi deneyip sonucu görmek. Bi de bizim araçlarda kat iptalinde lambda sensörünü neremize takıcaz onu merak ediyorum? ;D
Gönderen: g_vg - 05 Aralık 2009, 10:47:29
Ben çekişi düşüreceğini düşünmüyorum. Aksine artacağı kanaatindeyim. Yanmış havanın egzostan çıkışını kısmen zorlaştıran bir mekanizma. Bundan kurtulup, yerine yanmış gazın çıkışını daha da kolaylaştıran bir aparatla hem daha seri gaz tepkisi hem de güç artışı olabileceğini düşünüyorum. Denemedim fakat civicinde çıkartan arkadaştan çok methini duydum. Ayrıca gaz çıkışı kolaylaşacağından motordaki ilk kasılmalaarda geçecektir bu da aracın daha az yakmasına neden olur. Sadece düşüncem fakat emin değilim. Ancak hangi ustaya sorduysam tam bi cevap alamadım. Herkes farklı söylüyor. Heralde en iyisi deneyip sonucu görmek. Bi de bizim araçlarda kat iptalinde lambda sensörünü neremize takıcaz onu merak ediyorum? ;D
bende kat iptal
emin ol daha az yakmıyor
Gönderen: 06onur - 05 Aralık 2009, 12:47:11
"Dolu,tıkanık katalizör" çekişi düşürür yakıt artırır içini boşaltınca tekrar çekiş artar. Ama kötü bir ses çıkarır oda. Katalizör gittiği yere kadar götürmek. Dolunca veya dağılınca normal susturucu takmak iyi oluyor. Biz fokusta öyle yapmıştık.
Gönderen: nakres - 05 Aralık 2009, 13:17:10
dizel araçlarda ses farkı olmaz çekiş mutlaka artar.
benzinli araçlarda ses ve çekiş artar ....yakıt sarfiyatı açısından katalizatör söküldüğünde ortaya çıkan fazla egzoz sesi kullanıcıların genelinin hoşuna gittiğinden bu sesi devamlı duyabilmek için alışılmışın dışındaki devirlerde kullanımı sayesinde yakıt sarfiyatı artar ..

yani
  ses ile motor devri doğru orantılı olarak artar =yakıt sarfiyatı artar

dizel araçlar için ise katalizatörün sökülmesiyle aracının daha seri olduğunu gören ve devamlı görmek isteyen kişi aracını performanslı modta kullanarak sürüş stilini değiştirebilir buda yakıt sarfiyatının artması demektir..

benzinli araçlarda katalizatörün dağılmadıkça  boşaltılmasını tavsiye etmediğimi belirtmek isterim...dağılma sebebeiyle boşaltacak olanlar var ise aracın altından bakıldığıdında belli olmayacak şekilde boşalttırsınlar. ;)

Gönderen: mecamir - 05 Aralık 2009, 13:42:09
Serkan ustanın dediği çok doğru. Aynı açık hava filtresi ve/veya egsoz takıp da çıkan sesle gaza gelen, arabasının daha hızlı gittiğini sanan ve daha çok basan insan tipi :)
Gönderen: Bab VerLoren - 08 Aralık 2009, 12:34:59
Arkadaslar ben kendim bosaltabilirmiyim icini, bir sorun olmaz degil mi ? 1 ay önce falan dagildi, daha öncede belirtmistim zaman bulamadim. Bi ara yapayim eger kendim yapabilirsem.
Gönderen: nakres - 08 Aralık 2009, 13:25:25
egzozu sökersen yaparsın.
Gönderen: tunç - 09 Aralık 2009, 12:10:47
Herkese merhabalar.
Katalitik konvertörün dağıldığını nerden anlarız.
Ya da şöyle sorayım. benim arcımda motor bölümünden gelen bir ses var. sanki bir demir parçası egzosun içinde çalkalanıyor. araç yük altındayken ve motor soğukken oluyor. sebebi konvertörden olabilir mi?
Gönderen: nakres - 09 Aralık 2009, 12:47:51
gaz verip çektiğinde veya ilk gaaz verdiğin anda tıngırtı şeklinde ses gelir.
Gönderen: tunç - 09 Aralık 2009, 13:06:40
örneğin 1. viteste veya 2. viteste yokuş çıkarken araca gaz bastığımda tıngırtı sesi geliyor. normal düz yolda veya araç dururken gaz bastığımda ses falan yok.
bir de aracım lpg li. ses genelde benzindeyken oluyor.
Gönderen: cemal arslan - 09 Aralık 2009, 14:55:51
bazen kat kırıldığı için tıkanır ve dışarı gaz çıkması zorlaşır bu durumda araç çekişten düşer yakıt artar

kat iptali dedikleri 2 şekilde oluyor
1. katın için levye çekiç ile boşaltılır
2. kat yerine düz boru takılır

yeni kat çok pahalı alanı görmedim :)

zararı nedir ?
- dışarı atılan gaz oranı biraz artıyor

kat iptal edilirse muayeneden geçmez mi sorun olur mu ?
- hayır sorun olmaz muayeneden geçer

avantajı nedir ?
- aracın çekişi biraz rahatlar

Gönderen: OffLineR - 09 Aralık 2009, 20:43:09
Sadece kat iptaliyle yapılmaz o iş.
Komple girişirsin kat iptali + hava filtresi üstüne bir de chip tuning yaparsın.
İşte o zaman yaptırdığına değer 3-5 beygir alırsın. (Bence  :D)
Yoksa tek başına kat iptaliyle bir şey beklemek yanlış diye düşünüyorum.
Gönderen: 06onur - 09 Aralık 2009, 22:13:21
5beygire 2000tl mi. Ancak o kadar mı alınıyor. Komşumuzda octavia 102 var sadece Chiple 110 yaptım diyor. Eski octaviasınada yapmıştı.
Gönderen: OffLineR - 09 Aralık 2009, 23:22:40
Araca göre çok değişen bir durum bu.
Dediğim gibi ben attım 3-5 diye.
Ama mucize de beklememek lazım diye düşünüyorum.
Yanılıyorum belki de.
Gönderen: 06onur - 09 Aralık 2009, 23:33:58
2000 lira verip FERRARİ alamayız demi. 8chip açık hava egsozda 5-6 olsa maks. 14filan olur. Daha sonrası şanzuman turbo o kadarını forumlara gire çıka öğrendik. Oda 200yapan arabaya 210 yaptırır ama ara hızlanmalara kalkışa etkisi olur.
Gönderen: OffLineR - 09 Aralık 2009, 23:37:04
Zaten 200 yapan 210 yapsa noluri yapmasa nolur.
14 beygir olursa ama hızlanmaya etkisi büyük olur.
1.4 A3'lere kafa tutarsın.