arkadaÅlar rally otomobillerindeki sistemi merak ettim, bilenler anlatabilir mi acaba? merak ettiÄim konu, rally araçlarında gazı bırakınca ortaya çıkan egzoz sesi, her neyse, teknik olarak nasıl ortaya çıkıyor? araçta ne gibi deÄiÅiklikler yapılıyor? bizim araçlara o tip sistemler uygulanabilir mi?
bilenler anlatırsa sevinirim..
Evet bende o sistemden istiyorum hani vites deÄiÅtirirken falan egzozun patlaması ve ateŠçıkartması gerçi ben gaza full basıyorum 7000 devirden birden bi bırakıyorum vınnnnn pıtır pıtır pıtır iÅte o sesine hastayım benim arabanın İlker abi sakın sen deneme denediÄimizde biliyorsun 4500 :saskin: İlker abi sen en yakın zamanda git Åarj dinamosunun yastıÄını sötür ve bir tornacıda rotor bakırını hallettir o zman bak bakalım devir kaça kadar çıkıcak ;) :tamamdir
[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/8686/rall449.jpg[/img] (http://img59.imageshack.us/i/rall449.jpg/)
ArkadaÅlar sakın sistemi söylemeyin yarın öbürgün İlker abiyi bu Åekilde görmeyelim sonra :D ;D :tamamdir
İlker'cim ralli otomobillerine yapılan iÅlemlere göre sesleri deÄiÅir. Bu iÅlemler de sınıflara göre deÄiÅir.
ÃrneÄin grup N otomobilde performans attırmaya yönelik iÅlem yok denecek kadar azdır. Güvenlik ekipmanlarıyla donatılıp farrikadan çıktıÄı performansla yarıÅır. (ÃR: Subaru İmpreza ve Mitsubishi EVO'lar ülkemizde genelde grN kullanılır)
Grup A otomobillerde ise güvenlik ekipmanlarının yanı sıra performans arttırıcı ekipmanlar da bulunur. Grup A kendi içinde de sınıflandırılır (Gr A5, N2 vs)
Grup N
Sınıf 1: 1400cc'ye kadar
Sınıf 2: 1400-1600cc arası
Sınıf 3: 1600-2000cc arası
Sınıf 4: 2000cc ve üzeri
Grup A
Sınıf 5: 1400cc'ye kadar
Sınıf 6: 1400-1600cc arası
Sınıf 7: 1600-2000cc arası
Sınıf 8: 2000cc ve üzeri
Birkaç örnek vermek gerekirse:
Fiat Palio: N2 veya A6
Opel Astra B: N3 veya A7
Subaru Impreza: N4 veya A8
Sen hangi aracı kastediyorsun? EÄer Golf mk1 ise ona benzer ses almak için önce emmenin saÄlam olması lazım sonra da headers ve performans sos susturucu (dandik abart egzozlar deÄil, ÃR: Borla'nın universal son susturucusu var görüntü standart ama performans ve ses muazzam fiyatı 400 euro gibi biÅeydi en son) ile almak mümkün.
sanırım gökhanın paylaÅtıÄı resim grup N sınıfına giriyor.
Kısacası senin arabaya roll bar yapıp, 5 nokta emniyet kemerli yarıŠkoltuÄu koyup süspansiyon ve kasa takviyesi yaparsan bir de bunları homologe edersen (yarıÅmak için onay diyebiliriz) N2'de yarıÅabilirsin sanırım :)
Alıntı yapılan: mecamir - 21 Eylül 2009, 12:49:36
Kısacası senin arabaya roll bar yapıp, 5 nokta emniyet kemerli yarıŠkoltuÄu koyup süspansiyon ve kasa takviyesi yaparsan bir de bunları homologe edersen (yarıÅmak için onay diyebiliriz) N2'de yarıÅabilirsin sanırım :)
can abi tamda adamını buldun :t ;D (ilker abi :D)
Alıntı yapılan: mecamir - 21 Eylül 2009, 12:49:36
Abi sen ne iÅ yapıyosun yaa bu kadar Åey biliyosun :) Peki sanabiÅey sorucam ben babama dedimki ehliyetimi alınca yarıÅlara katılmak istiyorum seni almazlar yarıŠarabasına sıÄamassın dedi bu doÄrumu yada yarıÅlara girmek için neler lazım ???
Alıntı yapılan: gokhanficici - 21 Eylül 2009, 13:56:43
Abi sen ne iÅ yapıyosun yaa bu kadar Åey biliyosun :) Peki sanabiÅey sorucam ben babama dedimki ehliyetimi alınca yarıÅlara katılmak istiyorum seni almazlar yarıŠarabasına sıÄamassın dedi bu doÄrumu yada yarıÅlara girmek için neler lazım ???
bi ara benimde hevesim vardı ralli yarıÅlarına katılmaya ama allh muhafaza kaza maza yaparız canımızdanda oluruz bi Åirin Åirin arabamızı kullanalım o bize yeter ;) :tamamdir
Baban doÄru demiÅ :) Formula 1 ve go-kart dıÅında bildiÄim kadarıyla boy sınırı yok. Bir ara 1.80 sınır vardı Åu an deÄiÅti mi bilmiyorum.
Go-kart için yaÅın geçmek üzere, genelde 16'dan küçükleri eÄitim için tercih ediyorlar.
Go-kart yarıÅlarına katılman için Tosfed'e lisans için baÅvurman gerekiyor, yıllık 4000 euro civarı garaj ve teknik servis masrafı + 5000 euro go-kart + 2000 euro civarı da kask eldiven tulum vs.. ile yıllık 12 - 13 bin euro arasında bir bütçe ile lisansı aldıktan sonra sezona katılabilirsin, lisans masrafını Åuanda bilmiyorum..
EÄer çok paranız veya çok saÄlam bi sponsorunuz yoksa vazgeçin bu sevdadan arkadaÅlar.
Lisans ücretlerini ve yarıŠharçlarını bir yana bırakın; arabayı grup N için hazırlamak bile çok masraflı...
bir kaç kalemi yazayım mesela
Akü (izole edilmiÅ),
Yangın Söndürücüler (FIA standartlarına uygun),
Benzin Depoları (FT3 tipi),
Ãn Camlar (Lamine olmalı),
Koltuklar ( koltuk baÄlantıları 3mm çelik veya 5 mm. hafif alaÅımlı metalden olmalı),
Kaput Mandalları (Grup N için olmasa da olur),
Rollbar (FIA std uygun olmalı),
İç Mekan (sivri, kesici, delici malzeme olmamalı),
Elektrik Åalteri (FIA std uygun olmalı),
Ãekme Kancası (önde ve arkada bulunmalı ve gözükecek bir Åekilde sarı, kırmızı veya portakal renkte)
Ãamur Paçalıkları (4 tekerde esnek paçalık olmalı)
Bunların masrafı zaten kafadan 5000 euro falan :) en dandik arabaya bile yapsan...
bi iÅ yaptıÄı yok senelerdir içinde kaldı bu sevdlar ordan biliyor :)kuzen zengin olunca parayı basıp yarıÅtırıcam seni söz bak >:D
O zaman ben direkman boydan kaybediyorum :-[ Ve bukadar parayıda rüyamda bile zor görürüm >:(
Alıntı yapılan: escocem - 21 Eylül 2009, 14:39:48
bi iÅ yaptıÄı yok senelerdir içinde kaldı bu sevdlar ordan biliyor :)kuzen zengin olunca parayı basıp yarıÅtırıcam seni söz bak >:D
İÅte arkadaÅlara dediÄim gibi saÄlam para ya da sponsor olmadıÄı için yalnızca ilgileniyoruz, yarıÅamıyoruz :) elimize geçen 3-5 i de arabalara harcıyoruz :)
İlker benim yanıma gelince sana dinletirim benim komprosör sesini...
cancım, benim öÄrenmek istediÄm sadece ses. yani rollbarla filan iÅim yok. ya Åimdi ses olarak tarif edim de, yazıyla nası tarif edim :D hani gidiyo mesela adam tapa gaz, gazdan ayaÄını çekince burrlop duburr bur bur gibi ses yapıo ya :) (nası tarif bu ya) onu kastettim. yani yapılabilcek biÅeyse, ben de bu gibi biÅey yapmak istiyorum, normal gidince, gazdan ayaÄımı çekince o sesi ben de arabamda duymak istiyorum mümkün olan biÅeyse.
gökhancım Åarj dinamosu tamir olalı cok oluyor. Åu anda 5000 i çeviriyorum cok rahat :) problem yok ;)
Senin aradıÄın ses için headers, güzel bir de son susturucu lazım İlker. Belki bir de weber karbüratör (bu sayede hem daha gür bi ses çıkar hem de gaz pedalını tokatlayarak alev çıkarman da kolaylaÅır) :saygılar
sen yine de varsa istediÄin sesi çıkaran bi arabanın videosunu at daha kolay olur iÅimiz ;)
Alıntı yapılan: lostys - 21 Eylül 2009, 21:27:37
cancım, benim öÄrenmek istediÄm sadece ses. yani rollbarla filan iÅim yok. ya Åimdi ses olarak tarif edim de, yazıyla nası tarif edim :D hani gidiyo mesela adam tapa gaz, gazdan ayaÄını çekince burrlop duburr bur bur gibi ses yapıo ya :) (nası tarif bu ya) onu kastettim. yani yapılabilcek biÅeyse, ben de bu gibi biÅey yapmak istiyorum, normal gidince, gazdan ayaÄımı çekince o sesi ben de arabamda duymak istiyorum mümkün olan biÅeyse.
gökhancım Åarj dinamosu tamir olalı cok oluyor. Åu anda 5000 i çeviriyorum cok rahat :) problem yok ;)
yiyecen polisten ses cezası :bekleriz:
Konuyu hortlatayım :)
Bu sezonun son yarıÅı olan Otokros Türkiye Finali 20-21-22 Kasım'da Antalya'da yapılacak. Bugün ralli pilotlarıyla yaklaÅık 2.5 saat süren bir toplantımız vardı, gayet eÄlenceli geçti. Yarın sabah serbest antremanlarda Cem Acar abimin Türkiye'de tek Süper2000 aracı olan Grange Punto S2000'i ile parkurda antreman yapacaÄız. Ayrıca önümüzdeki sezon için bir yarıÅçı abim de tüm yarıÅlara servis görevlisi olarak beni de götüreceÄi konusunda söz verdi, tüm yarıÅları servis alanında yani en güzel yerinde takip edeceÄim :) Bu ralli geleceÄim için inanılmaz bir fırsat, çevremi geniÅletme fırsatı :D Ben yıllardır bu iÅin peÅinden merakla ve azimle koÅtum, inÅallah her Åey istediÄim gibi olur ve 2 yıla kadar (belki önümüzdeki sezon da olabilir, lisansımı 2010 baÅında alıcam) co-pilot olarak Türkiye Ralli Åampiyonası'nda yarıÅabilirim. :melek:
Motorsporları parayla orantılı ama bazen bir büyüÄünüz elinizden tutabiliyor, umarım bu iÅe gönül veren tüm arkadaÅlarım benim yakaladıÄım fırsatı yakalar :sevgi: çok mutluyum, sizlerle de paylaÅmak istedim :)
keÅke aynı fırsatları ben de yakalasam can.. cok sevindim, umarım herÅey istedigin gibi olur.
ralli türkiyede malesef dibe doÄru gidiyor.
en son ankarada ralli araçlarını baÄladılar.
muayene yok diye.zaten bir çoÄunda yok.yapılamıyor.konu hakkında bir düzzenleme yok
her Åeyi avrupa ile kıyaslıyoruz ,belki yanlıŠyapıyoruz ama italya fransada mahalli yarıÅlarda 100 + kayıt oluyor.
geçen hafta tr ulusal Åampiyona kocaelinde 30 kayıt vardı.
amatör ralliciler birliÄi kuruldu 1-2 giriÅim yapıldı ama tr de sonuç almak kolay deÄil.
haliyle pahalı bir spor.
can biyerden baÅlamak lazım.
rallikros rallinin temelidir.
cem acar genelde tırmanma yapar.
megane coupe ile de yarıÅmıÅtı bir zamanlar.
kimse kimseye direk aracı teslim etmez zaten.
sabırla yavaÅ yavaŠçıkarsın basamakları.her Åey dilediÄin gibi olur inÅ
son kocaeli rallisinden bir kare
(http://i297.photobucket.com/albums/mm240/corrado41/IMGP1726.jpg)
Åu an teknik kontrol baÅladı, antrenmanlara ara verildi. Burada da katılım az, 33 Mahalli, 31 Ulusal Åampiyona... Benim amacım zaten sol koltuÄa oturmak deÄil, çevre edinip 1-2 yıl içinde saÄ koltuÄa oturmak. Sol koltuk daha sonra :)
Alıntı yapılan: mecamir - 19 Kasım 2009, 22:25:34
Konuyu hortlatayım :)
Bu sezonun son yarıÅı olan Otokros Türkiye Finali 20-21-22 Kasım'da Antalya'da yapılacak. Bugün ralli pilotlarıyla yaklaÅık 2.5 saat süren bir toplantımız vardı, gayet eÄlenceli geçti. Yarın sabah serbest antremanlarda Cem Acar abimin Türkiye'de tek Süper2000 aracı olan Grange Punto S2000'i ile parkurda antreman yapacaÄız. Ayrıca önümüzdeki sezon için bir yarıÅçı abim de tüm yarıÅlara servis görevlisi olarak beni de götüreceÄi konusunda söz verdi, tüm yarıÅları servis alanında yani en güzel yerinde takip edeceÄim :) Bu ralli geleceÄim için inanılmaz bir fırsat, çevremi geniÅletme fırsatı :D Ben yıllardır bu iÅin peÅinden merakla ve azimle koÅtum, inÅallah her Åey istediÄim gibi olur ve 2 yıla kadar (belki önümüzdeki sezon da olabilir, lisansımı 2010 baÅında alıcam) co-pilot olarak Türkiye Ralli Åampiyonası'nda yarıÅabilirim. :melek:
Motorsporları parayla orantılı ama bazen bir büyüÄünüz elinizden tutabiliyor, umarım bu iÅe gönül veren tüm arkadaÅlarım benim yakaladıÄım fırsatı yakalar :sevgi: çok mutluyum, sizlerle de paylaÅmak istedim :)
geliyorum orada olucam yarın sabah bende seninle tamamen ayyyynı durumdayım su anda ;)
Alıntı yapılan: lostys - 20 Kasım 2009, 01:29:20
keÅke aynı fırsatları ben de yakalasam can.. cok sevindim, umarım herÅey istedigin gibi olur.
Sen önce beni geç ondan sonra yarıÅırsın 8)
Can abi bu arada hayırlı olsun artık kameralara çıkınca bize el sallarısın ordan :tamamdir
Alıntı yapılan: gokhanficici - 20 Kasım 2009, 13:49:54
Can abi bu arada hayırlı olsun artık kameralara çıkınca bize el sallarısın ordan :tamamdir
Yok kardeÅim bizim kameralık iÅimiz yok. Zaten TRT bile para istiyor artık canı yayınlamak için... Bu durumda yani motorsporları... Hiç fabrika takımı kalmadı... Bugün muhteÅemdi, PınarbaÅı Motorsports olarak yeni kurulan bir takım olmamıza raÄmen iddialıyız :) Ben bütün gün servisteydim, Grande Punto'ya sempati duymaya baÅladım, içine gelen ses dıÅındakinden çok daha fazlaymıŠonu keÅfettim :) Ayrıca Türkiye'nin ilk ve tek dizel ralli otomobilini deneme fırsatı buldum :)
Alıntı yapılan: nefret35 - 20 Kasım 2009, 13:44:16
geliyorum orada olucam yarın sabah bende seninle tamamen ayyyynı durumdayım su anda ;)
Gel kardeÅim bekleriz, ben Fiat servisindeyim. Abarth kamyonunu ya da Grande Punto S2000'i takip et bulursun ;) Yalnız sabah 8'de baÅlıyor sıralamalar, ben saat 12 gibi servisten ayrılacaÄım, 4 gibi tekrar geleceÄim. Pazar günü de full oradayım ;)
çok güzel bi haftasonuydu nete daha yeni girebildim bende sizin karÅınızda proservicedeydim cumartesi sabah 7.30dan son damalı bayrak sallanana kadar ordaydım ;)
Alıntı yapılan: lostys - 20 Eylül 2009, 22:17:30
arkadaÅlar rally otomobillerindeki sistemi merak ettim, bilenler anlatabilir mi acaba? merak ettiÄim konu, rally araçlarında gazı bırakınca ortaya çıkan egzoz sesi, her neyse, teknik olarak nasıl ortaya çıkıyor? araçta ne gibi deÄiÅiklikler yapılıyor? bizim araçlara o tip sistemler uygulanabilir mi?
bilenler anlatırsa sevinirim..
ALS yani anti lag.
Tubro otomobillerde kullanılan Standalone Management System lerde ALS vardır..
Turbonun basıncının düÅmemesi için ALS turbonun pervanesinin sürekli dönmesini saglıyor.. Otomobili benzıne boguyor.. ve pilot gazı bıraktıgında sıkısan benzın hava egsosdan o sekilde cıkıyo..
Standalone Management System bir beyin ünitesidir.. aracta ki mevcut olan ECU sökülüp Standalone sisteme dönüÅtürülür.. ve dısarıdan bilgisayarınızla Standalone sisteminizi Map yapıp aracınızın daha saglıklı kullanabilmenizi bu sekılde saglarsınız
Ãok nokta enjektorlü her otomobile baglanabilir her otomobilden ALS den cıkan ses bu sekılde cıkarılabilir..
ALS deÄil arkadaÅın anlattıÄı ses :) ALS de çatır patır ses çıkar, ralli otomobillerinde genelde startta veya antrenman turunda ALS açılır ;) Onun istediÄi tok bir ses ve kompresöre bırakıldıÄında egzoz patlaması sanırım. Onun için gerekenleri yazdım zaten, ama önce ciÄerli bir motor lazım ;)
Alıntı yapılan: mecamir - 24 Kasım 2009, 13:22:00
ALS deÄil arkadaÅın anlattıÄı ses :) ALS de çatır patır ses çıkar, ralli otomobillerinde genelde startta veya antrenman turunda ALS açılır ;) Onun istediÄi tok bir ses ve kompresöre bırakıldıÄında egzoz patlaması sanırım. Onun için gerekenleri yazdım zaten, ama önce ciÄerli bir motor lazım ;)
ALS basıncın düÅmemesini saÄlar.. ve ALS sürekli kullanılır.. startta acılan Launch Control dür. ArkadaÅın sordugu bu sistem sanırım. Bu sistem içinde saÄlam internal li bir makina olması gerekiyor zira ALS makınaya fazla yük bindiriyor.