Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Aktivasyon epostanız mı yok?

Gönderen Konu: Ebay Ve Benzeri Sitelerden Alışveriş Yapmak Hakkındaki Tüm Detaylar ..  (Okunma sayısı 22368 defa)

Çevrimdışı Tholl-ga

  • Sleeper MK4
EBAY NEDİR?

Ebay tek başına bir mağaza değildir, çoğunluğu Amerikadan dünyanın çeşitli yerlerinden katılan şahıslardan ve internet mağazalarından oluşan bir satış platformudur. Burada ürünleri satanlar hem kişiler hem de mağazalardır. Şimdi sırayla EBAY üyeliği nasıl gerçekleşir ve alışveriş nasıl yapılır bunu inceleyelim.

Öncelikle EBAY'e kayıt olup bir kullanıcı adı ve şifre belirlemeniz gerekiyor. Bunun için size bir kredi kartı ve 1 dolar kadar bir masraf gerekiyor. Sign up bölümünden gerekli yerleri doldurarak üye oluyorsunuz. Kredi Kartı güvenliği EBAY üzerinde 128 bit SSL ile korunmakta ve oldukça güvenilir bir sistem bulundurmaktadır. Her zaman SANAL KART kullanılmasını tavsiye ediyorum ancak normal kredi kartlarınızı da temiz (virüs / trojan) bulundurmayan bir makinedan rahatlıkla kullanabilirsiniz. EBAY kredi kartı numaralarınızı ve kişisel bilgilerinizi güvencede tutmayı garanti etmiştir.

Üyeliğinizi gerçekleştirdikten sonra SEARCH bölümünden aradığınız ürünle ilgili bir ipucu girip site içi arama yapabilirsiniz. Örneğin marka veya model girebilirsiniz. Tek bir satıcıya bağlı kalmadan karşınıza çıkan ürünleri inceleyin , hangi nokatalara dikkat edeceğinizi şu şekilde açıklayabiliriz.

1. FEEDBACK
; Yani satıcının yapmış olduğu işlemlerden, satışlardan aldığı puanlar. Bunları sağ üst köşede görebilirsiniz hem sayısal hem de yüzde olarak kazanılan pozitif veya negatif feedback oranı belirtilir. Yüksek feedback almış satıcılar her zaman güvenilir değildir aynı zamanda bu feedback'in pozitif yani yeşil %90 üzeri olmasında fayda var. Ayrıca Feedback'leri yani bırakılan görüşleri okumak için bu bölüme girin ve uluslarası sipariş verenlerin bıraktığı görüşleri okumaya çalışın.

2. SHIP TO; Yani satıcı nereye gönderi yapıyor. WORLDWIDE yazan durumlarda satıcı dünyanın heryerine gönderi yapmaktadır. Bazen sadece Europe veya USA only yazabilir , bu durumlarda satıcıya bir email yahut mesaj yollayıp Türkiyeye gönderi yapıp yapamayacağını sorun. Bazı durumlarda sitede yazmasa bile TR'ye gönderi yapılıyor.

3. PAYMENT METHODS; Yani kabul edilen ödeme biçimleri bunlar BidPay , PayPal , Western Union , Wire Transfer (havale) gibi sıralanabilir. Ancak biz TR'ye yapılacak gönderiler için mutlaka önce satıcıya email yollayıp TR için hangi ödeme biçimini kabul ettiğini soralım, aşağıda ayrıca güvenli ödeme yollarını açıklayacağım.

4. ITEM DESCRIPTION; Yani ürün özellikleri, burada iyi dikkat edin çünki yurtdışından gelen ürünlerde Türk standartları ve donanımıyla uyum problemleri çıkabilir, mesela teyplerde radyo frekans problemi gibi.

5. AÇIK ATTIRMA: Ürün açık artırma yani AUCTION mı yoksa DIRECT SALES doğrudan satış yani BUY NOW seçeneği ile mi satılıyor dikkat edin. Çünki yanlışlıkla açık artırma usulü satılan bir ürüne fiyat verebilirsiniz ve sizden yuksek fiyat veren biri ürünü kapabilir.. BUY NOW demek hemen satılan demek olup bu yere tıkladığınızda satış sözleşmesi gerçekleşmiş olup hukuken ödeme yükümü altına girersiniz. Malı satın almaktan vazgeçerseniz Tabi kimse size ABD'den niye malı almadın diye dava açmaz ama EBAY hesabınız bloke olabilir veya hakkınızda olumsuz puan Feedback bırakılabilir.

6. ÜRÜN BİLGİSİ: Ürün bilgisine dikkat edin, sıfır mı, ikinci el mi , tamir görmüşmü diye kontrol edin. BRAND NEW demek sıfır el değmemiş ürün demektir , FACTORY REFURBISHED demek kendi yetkili servis veya fabrikasına gönderilip tamir veya bakım görmüş ürün demektir. SECOND HAND ise bildiğimiz ikinci el ürünlerdir.

EBAY alışverişlerinde tavsiyem her zaman doğrudan satış yani açık artırma AUCTION olmayan ürünleri almanız. Yani BUY NOW seçeneği tek başına olan ve açık artırma içermeyen ve EBAY STORE yani onaylanmış EBAY mağazalarından ürün almanız. Hem güvenlik hem de hatalı durumlarda müdahale için daha avantajlı olursunuz.

EBAY için güvenli bir email adresi kullanın , Hotmail veya yahoo pek tavsiye edilmez , GMAIL veya TTnet gibi ulaşılması zor ve size güvenli gelen adresleri kullanın. Alışveriş yaparken yüksek fiyatlı ürünlerde daha özen gösterip mutlaka satıcı ile temasa geçin , irtibata geçmeden BUY NOW yapmayın sabırlı olun

Aynı üründen birden fazla istemek gümrükte size ithalatçı muamelesi yapılmasına yol açabilir , aynı koli içinde farklı ürünler ise ispat yani faturaya bağlı olup her zaman problem çıkarmaz. Ama aynı koliden 3 tane aynı marka model teyp çıkarsa size problem olması ihtimali yüksektir.

EBAY'de tek bir mağazaya veya satıcıya takılıp kalmayın iyice araştırın. Ve mümkünse şahıs satıcılardan değil EBAT STORE olan onaylanmış mağazalardan alışveriş yapmaya çalışın.

GÜMRÜK OLAYI

Kesin olarak hukuki mevzuatı ve değişikliği incelemedim ancak herhangi bir zamanda ve herhangi bir şekilde yurtdışında ticari amaç dışında getirtilen ürünler 100 EURO bedelini aşmaz ise bunlardan gümrük alınmaz ama elektronik eşyada bir miktar gümrük veya type vs player türü aletlker için bandrol ücreti gerekebilir.

Bayramlardan 1 ay önce ve 1 ay sonra hediye olarak (GIFT) gönderilip bedeli kargo + sigorta da dahil 300 EURO 'yu geçmeyen ürünlerden de gümrük vergisi alınmıyor. Yani en uygun zamanları bu şekilde hesaplamak gerek.

Sanırım sair zaman yollanan ve bedeli 100'den fazla ve 500 Euro'ya kadar olan ürünler için ise %10 vergi ödüyorsunuz , bu da fazla bir miktar tutmuyor ama en güzeli riske girmeyip bayram zamanı veya 100 Euro altı bedelli siparişler.

Satıcıyla irtibata geçmenin en önemli hususlarından biri de ürünü yollarken fiyatı faturada ve gümrük fişinde düşük gösterip gösteremeyeceği ve daha da iyisi hediye GIFT olarak işaretleyebilir mi diye sormaktır. Bunlar sizi gümrükte extra ödemelerden ve işlemlerden kurtarır.

Gönderileri USPS yani ABD Posta idaresi yoluyla yollamak daha avantajlıdır, hava postası air mail ile yollananlar 7 - 15 gün içinde elinize ulaşır veya en fazla 5 10 extra gün beklersiniz ama faydası nedir ? USPS ile yollanan ürünler size PTT yoluyla gelir , burada beyan esastır ve gümrük fişinin üstündeki bedel ve fatura esas alınır ve ona göre vergi tahakkuk eder veya muaf olur. Diyelim istanbuldasınız , ürün gümrükten geçerse kapınıza kadar gelir varsayalım geçmedi o zaman size bir fiş gelir ve Avrupa posta idare merkezi Topkapı'ya çağırırlar atlarsınız bi otobüse gidersiniz orda beraber açarsınız koliyi bakarlar ya vergiden muaftır (fiyat belirttiğim aralıktadır) veya %10 verginizi (yine ilgili fiyat aralığında ise) ödersiniz ürünü alıp paşa paşa gidersiniz. Ama burada elektronik bazı eşyalardaki bandrol olayını unutmayın.

Peki Özel kargo şirketleri ile yollanan hızlı gönderiler yani Fedex , UPS , DHL gibiş bunların avantajı nedir ? Bunlar daha hızlı ulaştırırlar ürünleri ama kargo bedeli artar ve satıcı bu firmalara gidip ürünü teslim ederken malın bedelini oradaki gümrük eksperleri inceler ve 500 dolarlık malı 50 dolar göstermesine izin vermeyebilirler. Ancak hediye GIFT , veya düşük bedelli ürünlerde bu kargolar risk olmakla birlikte ürünü kapınıza kadar getirip teslim ederler bunun için de fiyat aralıklarını ve hediye olayını satıcıyla iyice konuşup anlaşmanızda fayda vardır. Sakın olaki USPS yani posta idaresi yoluyla ve KARA POSTASI Ground Mail ile gönderi istemeyin yoksa 1-2 ayda zor gelir =) USPS ile zaten %90 Air Mail yani havayolu ile yollarlar.

SİPARİŞ NASIL VERİLİR VE NE YAPMAK GEREK

Diyelim ürünü buldunuz , satıcı da güzel Feedback sahibi delikanlı bi eleman =) EMAIL yolladınız düşük fiyat ve/veya Hediye GIFT olarak gönderi olayını , kargo tipini ve fiyatı belirlediniz şimdi gidip BUY NOW yapabilirsiniz. Bu durumda satış sözleşmesi kurulmuş olacak ona göre isabetli karar verin ve sonradan üründen vazgeçmeyin. Satın almaya tıkladıktan sonra bekliyorsunuz ki satıcı size bir email yollayıp teklifi aldığını ve kabul ettiğini ve sözleşme şartları bildirir gibi fiyatı , shipping şeklini ve diğer unsurları size mail ile bildirip şu kadar gün içinde ödeme yapmanızı ister.

Bu maili aldıktan sonra belirtilen gün içinde belirtilen şekilde ödemeyi yaparsınız. Bundan sonra satıcı parayı aldığı zaman veya ürünü kargoya teslim edip kargo'da verilen ürün takip kodunu size yollarken email atıp haber verir bundan sonra size beklemek kalır.

PAYPAL PAYPAL PAYPAL

(PayPal uluslararası siparişlerde satıcı tarafından pek kabul edilmiyor.)

PayPal EBAY'in kendi kuruluşu olan bir ödeme metodudur. Ancak sadece EBAY için kullanılmaz pek çok alışveriş sitesinde Paypal ile ödeme kabul edilir. Burada gene size bir kredi kartı , güvenli bir email ve temiz bir bilgisayar gerekiyor.

PayPal üyelik gerektirir , üye olurken Sig Up yazan yerden gerekli bilgileri verip üye olabilirsiniz , adresinizi ve kredi kartı bilgilerinizi eksiksiz ve doğru girin. PayPal güvenlidir. Kredi Kartı bilgilerinizi üçüncü şahıslar göremez hatta PayPal hesabınıza girdiğinizde siz dahi tam kredi kartı numarasını göremezsiniz. Sanal kart gene de daha iyidir. Paypal aynı banka hesabı gibidir , sizin bir hesabınız vardır ve buraya para yuklenebilir.

Paypal ile ödeme şu şekilde oluyor ; PayPal kredi kartından belirttiğiniz miktarı çekip sizin PayPal hesabınıza aktarır sonra bu payPal hesabından satıcıya sizin adınıza yollar. Yani aynı banka hesabından havale gibi çalışır. Bankadan gelen aylık extrede parayı çeken PayPal olarak görünür. Satıcı adı bunun sonuna eklenir. "PAYPAL Deniz Car Audio" gibi.

Ödeme sistemi şöyle çalışır , PayPal ile ödeme yapılırken ya satıcı size bir Link yani web adresi (pay üzerinden) verip sizi buraya yönlendirir , PayPal sitesi üzerinden verilen bu linke tıklarsınız Paypal ilgili şekilde açılır ve email + şifrenizi girdiğinizde karşınıza ürün tanımı + sözleşme + ödeme bilgileri çıkar siz ödemeyi onaylarsanız Paypal hesabınızdan para transfer edilir. VEYA siz kendiniz PayPal hesabına girersiniz ürün kodunu ve satıcının PayPal kullanıcı adını girip ilgili ürün için belirtilen mikjtar parayı transfer edersiniz. PayPal bu bilgileri saklar ve hem sizi hem satıcıyı korur. Sorun çıkarsa PayPal parayı geri iade dahi edebilir.

PAYPAL ulsulararası satışlarda satıcılardan tarafından ödeme metodu olarak pek kabul edilmez. Çünki PayPal ile ödeme yapıldığında ürün onaylanmış (kredi kartınızdan onaylanmış) PayPal adresine yani bir anlamda kredi kartında belirtilen adrese yollanır. Ürün elinize ulaşmazsa PayPal ödemenizi geri iade eder ve satıcı zarara girer , TR'de bazı maymun zihniyetler geçmişte malı almalarına rağmen ürünün teslim edilmediğini beyan edip ulsulararası gönderilerde de ispat zor olduğu için malı bedavaya getirmeye çalışmışlar ve EBAY satıcıları da international gönderilerde PayPal kabul etmemeye başmışlardır. Paypal yuksek bir güvenlik içerir ve hangi satıcıya hangi ürün için ne kadar ödeme yapıldığını kayıt altına alır ve siparişin iletilip iletilmediğini dahi kontrol altında tutar. Onun için satıcılar ABD için satışlarda bunu tercih edip yurtdışı gönderilerde güvensizlik nedeniyle kabul etmiyorlar. Onun yerine BIDPAY gibi metdoları tercih ediyorlar.

BIDPAY İLE ÖDEME NASIL YAPILIR ?

BidPay aynı PayPal gibi bir online alışverişlerde ödeme yapılması için kurulmuş bir sistemdir. Ama alıcılar için üyelik gerekmez , her ödeme tek başına yapılır. BIDPAY Western Union (şu ziraat bankaları ve PTT'lerderki olay) firmasının kurduğu bir sistemdir. Güvenlidir. Siz parayı transfer ettiğinizde ya satıcı BIDPAY üyesidir ve para doğrudan banka hesabına geçirilir veya satıcı adına Western Union BIDPAY bir çek yazıp bunu belirttiğiniz posta yöntemi ile ( aşağıda yazdım) satıcıya ulaştırır ve satıcı çeki alınca ödeme tamamlanmış olur.

Nasıl çalıştığına gelince ; Bidpay.com sitesine girersiniz karşınıza hemen bir form çıkar , orada göndereceğiniz miktar ITEM PRICE ve kargo masrafı SHIPPIN PRICE boşlukları çıkar bunları gerektiği şekilde dolrurusunuz , sonra altta posta şekli seçilir satıcıya yazılan çek bu şekilde yollanır. Bunlar First Class Mail yani birinci sınıf iadeli taahhütlü veya NEXT DAY AIR ertesi gün hava yolu ile ulaştırma , SECOND DAY AIR 2 gün içinde hava yolu ile postalama şeklindedir , posta metodları arasında bikaç dolar fark vardır , hıza bağlı olarak.

İlk bölümde fiyat yerlerini dolrurup ve posta seçeneğini seçtikten sonra ikinci sayfada satıcı bilgilerini girmeniz gerekiyor , bu bilgileri size satıcı evvelce bildirmiş oluyor zaten EBAY alışverişleri için opsiyonel olarak konmuş bir bölümde var buraya aldığınız ürünün kodunu giriyorsunuz ki ödeme yapıldıktan sonra ne için kime ödeme yaptığınız BIDPAY kayıtlarına geçiyor ve ispat vasıtası oluyor.

KREDİ KARTI GÜVENLİĞİ


Sanal kartlar her zaman daha iyidir , ancak müthiş limitleri olmayan kredi kartlarınızı PayPal ve EBAY'de BIDPAY'de kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken PayPal kullanıcı adınız olarak da kullanacağınız EMAIL adresinin güvenli olması ve kullandığınız makinenın virüs ve trojan içermemesidir. Ayrıca bazı payPal üyelerine sahte emailler gelip size paypal şifre ve kullanıcı adınızı girmenizi isteyebilir bunları doğrudan silin , PAYPAL veya diğerleri size hiçbirzaman şifrenizi sormaz ve istemez. Bu ayrıntıları yerine getirsiğinizde nette alışveriş yapmak lokantada kredi kartını garsona verip yollayıp slip çektirmekten daha güvenli olur. ASIL ÖNEMLİ NOKTA ise kredi kartı numaranızdan çok kredi kartının arkasında 6 haneli CW numarasının yani güvenlik kodunun güvencede olmasıdır. İnternet alışverişlerinde bu kodu yazmanız şart olduğu için bu kodu kimseye söylemeyin ve kartınızı güvenli sitelerde yani SSL 128 bit secure yazan sitelerde kullanın bu sietere girdiğinizde Internet Explorer alt çubuğunda sarı bir kilit işareti belirir. Sanal Kart her zaman daha iyidir.

    * BAY'de alışveriş yaparken ya İngilizce biliyor olun veya yanınızda İngilizce bilen birini bulundurun bu gerçekten önemli çünki satıcıyla iyice anlaşmanız ve ne istendiğini ve ne istediğinizi açıkca belirtmeniz gerekiyor.
    * Kargo şeklini seçerken gümrük bedeli düşük gösterilse bile esas alınan bedel ürün + kargo masrafı + sigorta bedeli olarak 3 fiyatın toplamı olacağından hesabınızı ona göre yapın
    *
      Türkiye'de bulabileceğiniz ve arada fazlaca fiyat farkı olmayan ürünleri TR'den alın, hem garanti hem de servis bakımından faydalı olur. Ancak yurtdışındaki fiyat ile TR arasında uçurumlar varsa yurtdışı alışverişi düşünün yoksa şahsen 100 hatta 200 dolar fark için yurtdışı alışverişe girmek size fazla kazanç sağlamaz çünkü kargo masrafı oldukça yüksek tutmaktadır.

EBAY ALTERNATİFİ VE DAHA GARANTİ ALIŞVERİŞ OPSİYONLARI

Arkadaşlar bu bölümde size DoUWantit.com sitesi ile ilgili bilgi vermeye çalışıcam. Çok fazla ürün çeşidi olmamasına rağmen çok yüksek güvenlik ve garantili alışveriş nedeni ile bu sistemi tercih edebilirsiniz.

    * Şayet EBAY gibi auction sitelerinde satıcıyla konuşmak anlaşmak sıkıntınız varsa.
    * Satıcıyla anlaşıp fiyat ve hediye olarak gönderi yapılması işleriyle uğraşmak istemiyorsanız.
    * Hiçbir risk ve eksta ücret çıkmadan uluslararası sipariş vermek istiyorsanız (gümrük olayı dahil)
    * Kredi Kartınızı yüksek güvenlikte kullanmak istiyorsanız
    * Çok fazla ürün çeşidi aramıyorsanız... Bu site size çok uygun bir alternatif olacaktır.

INTERNATIONALORDERS.COM NASIL ÇALIŞIYOR?

1. Öncelikle bu site tek bir mağazaya ait bir olay değil, içinde pek çok çeşitli ama çok tanınmış ve büyük mağazaları birleştirip uluslararası güvenli ticaret ve satış uygulaması hizmeti vetiyorlar.

2. http://www.douwantit.com/ siteye girdiğinizde karşınıza kategoriler (categories) ve bazı ürün reklamları çıkar. Eğer aradığınız şey bir kategoriye dahilse orayı tıklatın size o kategoride satış yapan mağazaları çıkarır.

Şimdi gelelim oto müzik ile ilgili olaya , douwantit.com sitesinde açıkçası çok geniş bir ürün yelpazesi ve inanılmaz düşük fiyatlar yok ama avantajı makul fiyatlarda ve ÜRÜN + SHIPPING + SİGORTA + GÜMRÜK herşey dahil size tek ve kesin bir fiyat çıkarır ve bu fiyatı ödeyerek malı kapınıza teslim getirtirsiniz.

3. Siteye girince Sağ Üst köşeye bakın aşağıya doğru çekilerek inen bir menü var FEATURED STORES. Oradan bir mağaza seçeceğiz ve mağazaya girip o mağazanın SEARCH (arama) bölümüne bir marka , ürün adı vs (pioneer , alpine vs ) yazıp arama yapıcaz.

4. Bir ürün bulduk diyelim , şimdi ürünün TR'ye kapımıza gelene kadar ki maliyetini hesaplamak için ne yapıcaz ? Şöyle başlıyoruz ; Ürünün yanında ADD TO CHART (sepete ekle) yazan yere tıklayıp onu sepete atıyoruz önce. Tıkladıktan sonra %90 Sepeti yani SHOPPING CHART'ınızı görürsünüz ekranda seçtiğiniz ürün ve özellikleri vardır. Şimdi alt tarafa bakarsanız PROCEED TO CHECKOUT (Fiyat hesaplama bölümü) yazan yere tıklayın. Burdan hesaplama bölümüne geçiyoruz.

PROCEED TO CHECKOUT yaptıktan sonra karşınıza bir ekran gelir SOL tarafta EXISTING CUSTOMER (Kayıtlı Kullanıcı) yazar eğer önceden kayıdnız varsa bu bölümden kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın.

Kaydınız yoksa SAĞ tarafa bakın orda NEW CUSTOMER yazar , buradan LANGUAGE -> English seçin (Türkçe dil seçeneği yok) ,, COUNTRY -> Turkey seçin ve CONTINUE yazan yere tıklayın. Bu şekilde kayıtlı kullanıcı olmadan fiyat hesaplama ve satın alma bölümüne geçebiliyoruz.

Şimdi karşınıza hazır ve kesin olarak hesaplanmış bir fiyat açıklaması geldi. Bu bölümde ne ne demektir yazıyorum:

US Shipping & Handling: Amerika içinde verilen kargo ücreti.
International Shipping & Handling: Türkiye gönderi için olan ücret kısmı
Customs, Duties, Taxes, and Insurance: Gümrük vergileri ve Sigoarta
Order Total: Toplam Ücret (Herşey dahil.)

    * Eğer ürün belli standartlarda ise mesela 100 dolar alto gümrük vergisi alınmayacaktır , bu otomatik hesaplanır merak etmeyin. Eğer belli fiyat aralığında bi ürünse mesela %10 vergi alınır bunu da ekranda görürsünüz. Size sonradan way şu extra parayı da öde diyemez kimse.
    * Bu sayfada sağ tarafa bakın SHIP TO: Turkey , bu şekilde yazması gerek yani ülke Turey mi kontrol edin.
    * Shipping methods available for the item(s) on left (Please select one): Bu yazıyı gördüğünüz sağ kısımda ürünün hangi çeşit kargo/gönderi biçimiyle yollanmasını seçiyorsunuz.

STANDART (otomatik seçili olandır): 10-14 iş günü içinde elinize ulaşır.
EXPEDITED: 7 - 9 gün içinde elinize ulaşır

ÖNEMLİ; Check Out yapılırken STANDART gönderi biçimi seçili haldedir, ürünü daha erken almak için hızlı gönderi yani EXPEDITED seçebilirsiniz. Bu durumda işaretleyip altındaki UPDATE yazan yere tıklayın , böylece EXPEDITED gönderi fiyatı eklenip STANDART gönderi düşülür. Yani toplam maliyeti tekrar güncel olarak hesaplıyorsunuz. EXPEDITED gönderi için STANDART'tan daha fazla bir ücret ödüyorsunuz. Ama çok aşırı bir fark yok 5 - 20 dolar arası değişiyor. UPDATE yapar ekranda görürsünüz.

Eğer satın alacaksanızherşeyi fiyatları ülkeyi vs kontrol edip CONTINUE CHECKOUT yazan yere tıklayın , bu durumda üye değilseniz gerekli yerleri doldurup üye olmanız gerekiyor , gereken yerleri dikkatle doldurun , çok kolay bir işlemdir.

Bundan sonra en altta Payment Options seçeneği var; PAYPAL ve CREDIT CARD size uygun olanı seçin , ve CONTINUE CHECKOUT tıklayıp devam edin , artık üyelik tamamlanmıştır. Şimdi Kredi Kartı bilgilerinizi yazıp ödeme yaparsınız veya PAYPAL seçmiş iseniz karşınıza çıkan direktiflere göre PAYPAL hesabınızdan ödemenizi gerçekleştirirsiniz.

FEATURED STORES menüsünden seçebileceğiniz ve OTO MÜZİK ekipmanları satan mağaza örnekleri:

   1. Wallmart.com
   2. Ritzelectronics
   3. Buy.com
   4. Cretive
   5. Overstock.com

Bunları seçip mağaza ekranı açılınca SEARCH kısmına istediğiniz ürünle ilgili birşey yazıp aratın. Pioneer , alpine , amplifier , capasitor , component, car audio gibi

GÜMRÜK MEVZUATINA DAİR BİLİNMESİ GEREKENLER

POSTA VE KARGO İLE GÖNDERİLEN 100 EURO'YA KADAR EŞYALARDAN GÜMRÜK ALINMAZ

Yurt dışından Türkiye'deki bir kişiye mektupla, posta paketiyle ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve gerçek kıymeti gönderim başına toplam 100 EURO'yu geçmeyen ve ticari miktar ve mahiyette olmayan her türlü eşyadan gümrük alınmaz.

POSTA VE KARGO İLE GÜNDERİLEN 300 EURO'YA KADAR HEDİYELİK EŞYALARDAN GÜMRÜK ALINMAZ

Yurt dışındaki gerçek kişiler tarafından Türkiye'deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen eşyadan aşağıdaki koşullarla gümrük alınmaz.

    * Ramazan (Şeker) ve Kurban bayramları ile yılbaşı ve Noel münasebetiyle Türkiye'deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,
    * Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,
    * Şahsi, ailevi ve hediyelik eşya niteliğinde olan,
    * Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmayan, eşyalardan gümrük alınmaz.

Gümrük muafiyeti, gerçek kıymeti 300 EURO'yu geçmeyen eşyalar için uygulanır. Eşyanın birden fazla kalemden oluşması halinde toplam değerinin 300 EURO'yu geçmemesi gerekir.

İki ya da daha fazla kalemden oluşan bir sevkıyatın toplam kıymetinin 300 EURO'yu aşması halinde, toplam değerin 300 EURO tutarındaki kısmı için muafiyet uygulanır.

Bu muafiyet, (a) bendinde belirtilen olaylardan bir ay önceki veya bir ay sonraki süreler içinde gönderilmiş veya Türkiye gümrük bölgesine girmiş eşya için uygulanır.

YOLCU BERABERİNDE GETİRİLEN HANGİ HEDİYELERDEN GÜMRÜK ALINMAZ?

Yolcuların (transit yolcular hariç) beraberinde getirdiği, ticari nitelikte olmayan hediyelik eşya gümrük vergilerinden muaftır. Bu muafiyet; a) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, b) Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus, c) Hediye edilmek üzere getirilen, eşya için uygulanır.

Müsteşarlık, hediyelik olarak ithal edilecek eşyanın nitelik ve özellikleriyle miktar ve kıymetlerini belirlemeye, özel ve zaruri durumları inceleme ve sonuçlandırmaya, bu hakkın suistimal edilmesini önlemek üzere hediyelik eşya muafiyetini kısıtlamaya yetkilidir.

Bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde yer alan muafiyet 18 yaşın altındaki yolcular için uygulanmaz.

Muafiyet, yukarıda belirtilen a,b,c,d,e maddelerinde belirtilenler hariç olmak üzere, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 300 EURO'yu geçmeyen eşya için uygulanır.

Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 145 EURO olarak uygulanır.

İki ya da daha fazla kalemden oluşan eşyanın yolcu başına toplam kıymeti 300 Euro'yu aşarsa, aşan miktardan gümrük alınır.

GÜMRÜĞÜ ÖDENMEK SURETİYLE POSTAYLA VEYA YOLCU BERABERİNDE TÜRKİYE'YE SOKULABİLECEKE EŞYALAR


18 yaşından büyük yolcuya, Türkiye'ye gelişinden 2 ay önce ve 6 ay sonra posta veya hızlı kargo yoluyla gönderilen ve değeri 1500 Euro'yu geçmeyen ve ticaret amaçlı olmayan eşyadan yüzde 10 sabit gümrük alınır. (300 Euro'luk muafiyet düşülür)

Ya da 18 yaşındaki yolcunun beraberinde getireceği ve değeri 1500 Euro'yu geçmeyen ve ticaret amaçlı olmayan eşyadan yüzde 10 sabit gümrük alınır. (300 Euro'luk muafiyet düşülür).

Bu haktan yararlanabilmek için şu koşullar gereklidir:

    * Türkiye'deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,
    * Yolcular beraberlerinde getirdikleri,
    * Hediye edilmek üzere getirilen ya da gönderilen,
    * Kişinin şahsına veya ailesinin kullanımına mahsus,
    * Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olan,
    * Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,

Bu çerçevede getirilen eşyanın toplam kıymetinin 1500 EURO'yu aşması halinde, söz konusu eşyanın ithalinde ödenmesi gereken vergiler, yürürlükte bulunan esaslara göre tahakkuk ve tahsil edilir.

İthal konusu eşyanın kıymetinin tek başına 1500 EURO'yu geçmesi halinde, bu eşyanın gümrük vergileri İthalat Rejimi Kararı ile belirlenen oranlara göre tahakkuk ve tahsil edilir.

Eşyaya sabit oranlı vergi uygulamadan önce, beyan sahibi bunun yerine ithalat vergilerinin uygulanmasını talep edebilir. Bu durumda eşya için ithalat vergileri tahsil edilmek suretiyle eşyanın ithaline izin verilir.

Bu çerçevede getirilen eşyanın vergi matrahının tespitinde esas alınacak kıymeti, ibraz edilen faturaya veya satış fişine göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti idarece tespit edilir.
Alıntıdır.



ne zamandan beri aklimda alis veris yapmak :tavazn:
aradigim bi cok sorunun cevabi burda mevcut :melek:
gusel calisma olmus  :tamamdir

Çevrimdışı SPoRTeXHauST

    Otomobil
    Golf IV
    Şehir
    İstanbul
  • Kuzen
Tholl-ga açıklama mükemmel. Gerçekten alışveriş yapmayı düşünenler ve eBay hakkında hiç bilgisi olmayan insanlar buraya bakarak sorunsuzca alışverişlerini yapabilirler.

yukarda posta yada kargo ile gönderilen ürünlerin fiyat limitlerinden bahsedilmiş. Yazdığım şey legal olmayabilir fakat, tutar limitlerin biraz yukarısında olursa ve evinize paket yerine ptt den bir kağıt gelirse, ptt ye gittiğinizde ürünün hediye geldiğine görevlileri ikna ederseniz gümrük vergisi ödemezsiniz.

Yine yukarda yazdığı gibi ürünlerin tamamı Türkiyeye gönderilmeyebiliyor. Aramanızı üye olmadan Ebay Alışveriş | Yurtdışı alış veriş  | Yurtdışı Alışveriş Siteleri | Alış Veriş Siteleri | Ebay Açık Artırma | Ebay Türkiye | Ebay Alış veriş adresinden yaparsanız yalnızca Türkiye ye gönderilen ürünler listelenir. Genel aramalarda Türkiye ye ürün göndermeyen satıcılara Türkiye ye göndermelerini rica ederseniz geri çevirmeyeceklerinden eminim.
Vermek istemeseydi, istemeyi de vermezdi.

güzel bilgiler  :tamamdir

Çevrimdışı SkY

teşekkürler tolga,eline sağlık...)
Life is easy;eat & sleep and FLY!!!

Bilgiler için saol.

Çevrimdışı Suti

  • VW Tech
şşt tolga sen bunu ne ara kaptın da yazdın bakiyim :)

senin feedback in kac?

 amerika' da eBAY' den yapmis oldugum bir alisveris nedeniyle problem yasiyorum. Ve ne yapabilecegimi de bilmiyorum cunku hangi hukuki yola ve ne sekilde  basvurabilecegimiarastirmalarima ragmen bulamadim. Bana bir sekilde yol gosterebilirseniz sevinirim.,

Ebay' dan yapmis oldugum bir alisveris sonrasinda satici calismayan bir urun gonderdi . Urunu iade ederek paramin da iadesi icin Ebay'de bir case actim. ancak satici telefon ile iletisime gecti ve case acmama gerek olmadigini yeni ve calisan bir telefonu gonderecegini soylemesi uzerine case' i kapattim. Ancak 620 dolarlik paypal ile yaptigim odeme saticitarafindan alinmis olmasina ragmen urunu satici gondermedi. Ve artik kendisine telefon ile de ulasamiyorum. Konuyu ebay e defalarca mail ile iletmeme ragmen bunu satici ile halletmemi soyleyip aradan cekiliverdiler.
Amerika' daki tuketici haklarini veya bu konuda uygulanabilecek hukuki proseduru bilemedigim icin caresiz kaldim. bir yandan da zaman kaybetmek istemiyorum sureden dolayı bir hak cokkaybina maruz kalmamak icin.,
Elimde sadece odeme yaptigimin belgesi, Ebay ile ve satici ile yapilan yazismalar var., Zaten urun sayfasinda satici tarafindan gonderildigine dair herhangi bir posta numarasi veya iletim kaydi bulunmuyor.,
Ilginiz icin simdiden tesekkur ederim.

Çok açıklayıcı olmuş gerçekten. Emeğinize sağlık :)

Çevrimdışı nizam

  • VW BORA 1.9 TDI 66 kv
amerika' da eBAY' den yapmis oldugum bir alisveris nedeniyle problem yasiyorum. Ve ne yapabilecegimi de bilmiyorum cunku hangi hukuki yola ve ne sekilde  basvurabilecegimiarastirmalarima ragmen bulamadim. Bana bir sekilde yol gosterebilirseniz sevinirim.,

Ebay' dan yapmis oldugum bir alisveris sonrasinda satici calismayan bir urun gonderdi . Urunu iade ederek paramin da iadesi icin Ebay'de bir case actim. ancak satici telefon ile iletisime gecti ve case acmama gerek olmadigini yeni ve calisan bir telefonu gonderecegini soylemesi uzerine case' i kapattim. Ancak 620 dolarlik paypal ile yaptigim odeme saticitarafindan alinmis olmasina ragmen urunu satici gondermedi. Ve artik kendisine telefon ile de ulasamiyorum. Konuyu ebay e defalarca mail ile iletmeme ragmen bunu satici ile halletmemi soyleyip aradan cekiliverdiler.
Amerika' daki tuketici haklarini veya bu konuda uygulanabilecek hukuki proseduru bilemedigim icin caresiz kaldim. bir yandan da zaman kaybetmek istemiyorum sureden dolayı bir hak cokkaybina maruz kalmamak icin.,
Elimde sadece odeme yaptigimin belgesi, Ebay ile ve satici ile yapilan yazismalar var., Zaten urun sayfasinda satici tarafindan gonderildigine dair herhangi bir posta numarasi veya iletim kaydi bulunmuyor.,
Ilginiz icin simdiden tesekkur ederim.
amerika konsoloslugauna veya tüketici haklarına bir git bence
Paylaştığın senindir, biriktirdiğin değil

Yunus EMRE


ARABA ARIYOM BİLADER SORUN MU VAR :)

amazondan alışveriş yapan oldumu içinizde acaba?
satılan üründe türkiye ye yollandığı belirtilmiş ama kargo masrafı ne kadar tuttuğundan bahsedilmemiş, ebayde ürünü seçip kargo kısmında ülke seçerek kargo masrafı öğrenilebiliyor ama amazondan nasıl olur çözemedim :S bide ebay kadar güvenli bi site gibi gelmedi bana konu hakkında bilgisi olanlar bildiklerini  paylaşırsa sevinirim
« Son Düzenleme: 28 Haziran 2010, 15:22:11 Gönderen: freeman »

amazondan alışveriş yapan oldumu içinizde acaba?
satılan üründe türkiye ye yollandığı belirtilmiş ama kargo masrafı ne kadar tuttuğundan bahsedilmemiş, ebayde ürünü seçin kargo kısmında ülke seçerek kargo masrafı öğrenilebiliyor ama amazondan nasıl olur çözemedim :S bide ebay kadar güvenli bi seti gibi gelmedi bana konu hakkında bilgisi olanlar bildiklerini  paylaşırsa sevinirim

aynı ürünü farklı ebay sitelerinde ara, mesela ebay.de ebay.fr gibi? bir de eğer özel olmayacaksa ne alacaksın? belki ebay'de bulman konusunda yardımım dokunur?

ebayde var fakat fiyat yüksek :) pioneer cd-ub100 alacam

amazondaki fiyatı 28usd gibi bişey+ kargosu var
ebayde kargo ile birlikte 100usd civarında.

amazondan da alsan yine bi 30$ civarı kargo ödersin, bence ebay'deki satıcıyla temasa geç indirim iste, kafan rahat olsun  :tamamdir