vwtr.net

Volkswagen => Polo ve Lupo => Polo 6N => Konuyu başlatan: profesornokya - 19 Nisan 2015, 21:00:23

Başlık: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 19 Nisan 2015, 21:00:23
Selamün aleyküm arkadaşlar. Aranıza Tekirdağ Malkaradan katılıyorum. 1 ay önce Aea motor kodlu 95 model HB kasa bir 6n aldım. Araçtan geçen çarşamba bakım yaptırana kadar son derece memnundum. LPG de hiçbir problemim yoktu. Aracın yağını hava ve yağ filtrelerini değiştirdim ne olduysa bundan sonra oldu. Araç LPG de iken gaz yemiyor, aşırı derece silkeliyor ve aracı taşımıyor. Benzine alınca hiçbir problem yok ve canavar gibi ama LPG de iken rolantide stop edecek gibi çalışıyor ama etmiyor. Ustaya gittim eski hava filtresinin az hava geçridiğini yeni filtrenin ise temiz olması sebebiyle fazla hava geçridiğini söyledi. Gazcıya gittim o da aynı şeyi söyledi ve hava filtresinin takılı bulunduğu plastik kısmın sallandığını bu halde iken birşey yapamayacağını söyledi. Tekrar ustama gittim yalama olan bir vidayı sabitledi koli bantıyla girişini biraz daha kapattı v.s idare eder bir vaziyete getirdi. Ama yolda tekrar aynı şey oldu. Şuan benzinde kullanıyorum ve aracın böyle olması beni rahatsız ediyor. Bu civarlarda tanıdığını bildiğiniz polo ustası var mı? ve bana ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: 35EZ349 - 19 Nisan 2015, 21:30:45
Yahu bu ustalarin bu teshisleri nolucak bilemiyorum arkadas bir kerede bilmiyorum diyin ayni motor bendede var 3. senem arabamla 4 kere hava filtresi ddegistirmisimdir hicde boyle birseyle karsilasmadim :) tamamen atmasyon ben hava filtersini tamamen sokup oyle dolastim havaysa hava ustelik benimkisi havayi camurluktan degil direk karsidan gelen havadan cekiyor on tampon icinden , lpg ucuzmu ucuz ama bir sikinti cikardimi arabadan sogutur adami tahmin edebiliyorum ne hissettigini oncelikle benzinde yapmiyor demissin peki hararet 90 dayken lpgye aldiginda durum nasil yani motor sicakkende lpg deyken ayni sorunlar var mi ?
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 19 Nisan 2015, 22:11:30
Sıcak soğuk diye bir fark gözetmedim ama bir süre benzinde kullandıktan sonra LPG ye geçince yine aynı. Arabadan memnundum ama Malkara da usta da yok doğru düzgün. Keşke şöyle düzgün vw aşığı bir usta bulabilsem. Ama sanki ustalar kurcaladıktan sonra benzinde de rolatideykeçorlu vw özel servisin dalgalanma var gibi.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 19 Nisan 2015, 22:15:53
Bir de benim aracın hararet tam ortaya gelince daha ileri gitmiyor. Rüzagrı çok aldığında aşağılara bile iniyor. Evet çok uyuz etti beni bu sıkıntı. Adam hava girişini neredeyse tamamen kapattı bu sefer de platik kısmı aşağı çekiyor, yan tahminimce havasız kalıyor. Kimse doğru düzgün ilgilenmedi.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: azap5555 - 19 Nisan 2015, 23:25:27
Termostad açık kalmış, o yüzden rüzgarda hararet aşağı iniyor, antrfrizsiz kullanılınca kireçlenip böyle oluyor.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 20 Nisan 2015, 00:25:52
Aslında bakım esnasında şırınga gibi bir aletle kontrol edildi ve yazın idare edecek kadar antifiriz var denildi. Termostat nedir ne işe yarar tam olarak bilmiyorum ama benim hararet ortayı asla geçmiyor ama ortada sabit de durmuyor. Hızlandıkça aşağılara doğru iniyor çıkıyor. LPG tankı normal boyutta olmasına rağmen en fazla 19-20 litre alıyor. Ama şuanlık en büyük sıkıntım gazda çalışmaması. Benzinde kullanayım diyorum ama LPG de 20 kuruş yakarken benzinde 29-30 kuruş civarı yakıyor. Yok mu Keşan, Malkara yahut Tekirdağ civarı usta tanıdığı bildiği olan?
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: 35EZ349 - 20 Nisan 2015, 09:03:01
Abi senin baya bir derdin var :) oncelikle benzin olcumun eger dogruysa ki ihtimal vermiyorum lpgyi soktur gitsin 30 kurus bizim arabalarda hayal :) ha benzini 3 lirada almiyorsan eger , sorunlarina gelicek olursak senin aracinda termostad acik kalmis degismesi gerekiyor, hararet, hava eksi 20 derecede olsa  asla ve asla dusmez bunu bir yaptir termostad degismisken kirmizi antifirizde ekle bunun yazi kisi yok ustalari dikkate alma yaz kis antifiriz onemli arabada, lpg sorunun gelince termostad yuzunden olabilir cunku lpg reguletorunde yogusma olmasi icin sucak su lazim ama senin arabada termostad acik kaldigindan surekli devirdaim var ,  ve su sicakligi bulamiyor bunu acil yaptir tankin normal ve az lpg aliyorsa samandiran sizlere omur degistirmen lazim bunlari yaptirdiktan sonra bir ayar yaptir sorunlar duzelecektir dedigim gibi lpg istenen sekilde yogusmadigindan regulator icinde motora olmasi gerektigi kalitede gitmiyor ve tekleme yapiyor saygilar
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 20 Nisan 2015, 11:05:47
Malkaradan Çanakkaleye gittim geldim, giderken 100 liralık benzin aldım hem de 4,62 den aldım. Gidiş geliş 288 km yol katettik ve benzin bitmedi. Ben de en fazla 85-90 liralık yakmıştır diye hesap ettim ki, kalan benzin çok da az değil. O değil de benim anlamadığım bakım yapılıp söylediklerim değişene kadar araç benzinde gibi gibi gidiyordu ve çok memnundum. Halbuki hararet yine aynı şekilde aşağılara inip çıkıyordu. Şimdi ne değişti de araç böyle oldu? Ama sanki sadece gazda değil benzinde de eskisi gibi değil gibi geliyor.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: bunalan - 21 Nisan 2015, 10:15:19
Merhaba,
Benim aracımda bu motordan. Açıkçası bu motorlara lpg'ciler lpg takma taraftarı değil. çünkü tek nokta sıkıntılı biraz. o yüzden ya ustan iyi olacak ya da bulaşmayacaksın. Madem bulaştık(ki 4 senedir ben de lpg de kullanıyorum) çözümü elbet bulunacak.

Öncelikle yukarıdaki arkadaşımızın  soğukken lpg sıvı dan gaz haline tam geçemiyordur demesine bir derece katılıyorum ama sorunun bu değildir. Çünkü bizim araçlar sıralı değil tek nokta ve seninkide öyle ise zaten araç ilk çalışıp gaza dokunduğun anda lpg'ye geçmektedir. Ve bu kışın eksi derecelerde de bu şekilde lpg de çok sefer çalıştırıp hemen lpy'ye geçip sorunsuz kullanıyoruz.

Eski araştırmalarıma istinaden birçok sebebi olabilir(hava gaz karışımı, lpg filtre, lpg ayarı, bir yerde tıkanma, sensörlerden birinin görevini yapamaması vs) ve hatta avans ayarı bile olabilir gibi geliyor.  Bende çünkü düşük avasda benzin çalışıyor ama gaz tekleyerek çalışıyor. O yüzden ben avansı biraz yüksekte kullanıyorum. Avans ayarını kendin bile kontrol edebilirsin. (Eski halini çizerek işaretle ki geri getirmen zor olmasın)

Ama bence ne yapıp edip bu araca lpg'yi takmış adamı bulup ona gitmek(ilk mesajda belirttiğin usta ise inatla sorunu bulmasını iste. Benzinde sorun yok lpg yi hallet diye. Yoksa boru sallanıyormuş filan hikaye anlatmış. Biz üst kapağı açıyoruz sorun olmuyor da sallanınca mı olacakmış. Komik adammış).

Sorunun çözümünü bilen daha teknik bilgi verirse iyi olur ayrıca sen de sorununu giderdiğinde neden kaynaklıymış burada paylaşırsan süper olur.  Takipte olacağım aynı motor olduğu için bizimde karşılaşma ihtimalimiz yüksek. (Ama yine de içimden avans geçiyor bunu öğrenip bir denemesini yap istersen)

Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 21 Nisan 2015, 13:15:02
Ben aracı alalı 1 ay oldu. Yani gaz sisteminin takıldığı yeri bilmiyorum. Gerçi Simit tankın üzerinde yazıyor ama orayı da bilmediğimden kendi ilçemdeki ustalara gittim. LPG ustası dedikleri adam ya tırtın teki ya da benle uğraşmak istemedi. Bir dakika bile ayırmadı şurası sallanıyor hava alıyor yapacak birşey yok dedi. Yağ değiştirdiğim ustaya gittiğimde düzelmişti ama akşama yine olmuştu. Dün yine gittim ve durumu izah ettim. Plastik kısmı komple söktü oraya gazı veren plastik boruyu söktü. Fişlerle uğraştı falan epey zaman harcadı. Giriş kısmındaki koli bantlı yerle uğraştı derken araç güzel oldu. Sen yapınca oluyor ama yolda bozuluyor dedim ustaya öyle deyince 3-5 km deneme sürüşüne çıktık aracın çekişini falan çok beğendi canavar gibi dedi. Şimdilik fena değil. Ama bunlar çok fazla elektronik değil ve bu iyi birşey dedi usta.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: 35EZ349 - 21 Nisan 2015, 18:32:27
Yanliz bizim araclar tek nokta degil cok nokta enjeksiyonludur. Buna bagli olarakta lpg sistemimiz siralidir.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 21 Nisan 2015, 18:40:29
Nasil yani? AEA Motorlar tek nokta değil mi? Benim arac ayni karbüratör gibi tek boğaz var. Zaten usta temizlerken de arkadan gaz girişini söktü temizledi. Usta da tek nokta dedi bir yanlışlık olmasın.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: 35EZ349 - 21 Nisan 2015, 23:31:59
:) aea motoru ben hep aee olarak okudum :) aea diye motor kodu mu var ki :) bilmiyordum
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: 35EZ349 - 21 Nisan 2015, 23:38:42
Valla harbiden varmis :) 96 alti aea tek noktaymis kusura kalmayin
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: ugurtelefon - 01 Mayıs 2015, 14:43:43
AEE motorlar çok nokta
AeA motorlar ise tek nokta enjeksiyonludur. Piyasada az var bunlardan, genelde AEE oluyor.

Öncelikle LPG markanız nedir, yazmamışsınız.
LPG kitinin ne gibi özellikleri var bilmek gerekiyor.AEE ve sıralı enjeksiyon olsaydı, iş daha basitti.

1-Araç benzinde güzel LPGde kötüyse, ilk bakılacak yer bence aracın buji ve buji kablolarıdır.

2-Eğerki filtre değişimi esnasında, işi çıraklar yaptıysa, bağlantılara hasar vermiş olma ihtimali de var.

3- birde, araç havayı fazla alırsa, yakıt karışımı bozulur, performans düşer, tek nokta enjeksiyonlarda hemen sıkıntı anlaşılır.
Sıralı sistemlerde hem aracın hemde LPG kitinin ECU'su bu hatayı bir miktar kapatır.
Ama tek noktalarda düzgünce tekrar hava ve gaz ayarı yapılmalıdır.

Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: profesornokya - 06 Mayıs 2015, 16:25:32
Simit tankın markası atiker, ama diğer malzemelerin markası falan yazmıyor üzerinde yani tankın ortasından motora gdien parçanın markası ya da modeli yazmıyor üzerinde. Usta gazla çalışma sorununu halletti ama şimdi de benzinde çalışmıyor ve yakıt sarfiyatı da artmış durumda. İlk zamanlar 20-21 kuruş yakarken şimdi 26-27 kuruş yakıyor. Bunda elbette lpg fiyatlarındaki kısmi artışın da etkisi var ama yine de sarfiyat arttı. Eskiden bir depo lpg ile 210-220 km gdierken şimdi 160 km civarı gidiyor. İlk çalıştırmada aracım benzinle çalışıp belirli bir devrin üzerinde lpg ye geçerken şimdi ilk çalıştırmada benzinle çalışmıyor ve aracın çalışması için belirli devri geçmesi için agz veriyorum ve otomatikmen lpg ye geçtiği için çalışıyor. Ama şunu da söylemem gerekir, sanki araç eskisinden daha güçlü gibi. Ve yokuşlarda vs daha kuvvetli çıkıyor gibi. Acaba gazı falan mı açtılar diye düşünüyorum. Diğer can sıkıcı durum ise devam ediyor yani simit tank maksimum 18lt civarı yakıt alıyor ve mesafe olarak az km katetmemi sağlıyor. Uzun yola çıkmış olsam sürekli olarak durup yakıt almam gerekecek. Bir ustaya sordum üstün körü baktı ve şamandıra arızalı olabilir gazı tamamen bitir bir bakalım dedi. Bunlar dışında bir sorunum yok, yani arabadan memnunum ama yinede bir depo lpg ile daha fazla yol gdiip daha az mola ile yoluma devam etmek  isterim.
Başlık: Ynt: AEA Motor LPG Sorunu
Gönderen: bunalan - 07 Mayıs 2015, 10:14:42
Diğerlerini bilemem ama ne yap et Benzinde çalışsın sonra gaza geçsin(Aynı AEA motorda aynı sorunu tecrube ettiğim için söylüyorum.). Ben gidip özellikle ilk LPG de çalışsın diye anahtar alıp taktırdım. İlk başlarda sıkıntı yoktu ama daha sonra sapıttı. Devir saçmalamaya başlamıştı. Sarsıntı filan üst düzeydeydi. Ama benzine geçip benzinde çalıştıktan sonra gaza geçtiğimde herşey tıkır tıkır sorunsuz çalışıyordu. LPG de çalıştırıyordum yine sarsıntı ve devir saçmalıyordu. Ben de dedimki sanırım ilk benzinde değil de lpg de çalıştığında bazı sinyaller, sensörlerden bilgiler demekki yetersiz geliyor araç sapıyor diye düşünüp ilk benzinde çalışıp gaza geçmeye geri döndüm.