Gönderen Konu: KAT İPTALİ NEDİR?  (Okunma sayısı 11132 defa)

Çevrimdışı Cahittt

  • İleti: 41
    • Profili Görüntüle
KAT İPTALİ NEDİR?
« : 15 Ekim 2008, 21:30:16 »
SELAM arkadaslar cahilliğimi maruz görün ama gecenlerde fromda kat iptali diye bişi okudum ama acıklaması yoktu arattımda ama bulamadım fromda nedir acaba bu kat iptali_? ve neden yapılır?

Logged

Çevrimdışı dangerfield

  • İleti: 457
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #1 : 16 Ekim 2008, 00:49:20 »
orta susturucudan önceki alet. 3-5 beygir birşey artırıyor diye biliyorum. detaylı bilgiyi verirler zaten arkadaslar. onu çıkarttığımız zaman gaz pedalına full bas çek yapıldığında *sanırım* egsoz ucundan alev atıyor araba.tabi bu bir efsanede olabilir. ama beygire onemli bir katkısı varmış iptal ettirmenin.

Çevrimdışı Cahittt

  • İleti: 41
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #2 : 16 Ekim 2008, 01:39:19 »
tam olarak nerede bu alet acaba? nasıl sökülür yerine bişi takmak gerekirmiki?

Çevrimdışı dangerfield

  • İleti: 457
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #3 : 16 Ekim 2008, 01:58:45 »
tam olarak vites kutusunun altında kalıyor. içeride değil ama dışarıda. alttan bakarsan görürsün zaten. bi susturucu düşün ama çevresinde delikli kasası var. yerine düz boru gerekiyor, ki arabada boğulma :D

Çevrimdışı KemalSume

  • İleti: 171
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #4 : 16 Ekim 2008, 09:31:09 »
Kısaca katalizör diyoruz kendilerine.. Otomotiv imalatçılarının doğayı koruma adına kullandıkları ve egsozdan çıkan gazı daha az zararlı halde bırakan sistem. Bunun dışında bilinen bir faydasının olmadığını söylüyor ustalar. Çıkarmak bikaç beygircik fayda sağlayabilir ama değeceğini sanmıyorum. Bozulduğu zaman birsürü para verip değiştirmek yerine iptal edilebilir. Yanlışım varsa düzeltiniz.
Her şey sende gizli...

Çevrimdışı ozmo

  • İleti: 1197
  • 96 Polo 1.6
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #5 : 16 Ekim 2008, 10:44:24 »
Katalitik Konverter Nedir? Nasıl Çalışır?

Dünyada ve ülkemizdeki milyonlarca araç hava kirliliğinin kaynaklarından birini oluşturuyor. Özellikle kalabalık şehirlerde, egsoz gazlarının yaşam kalitesini düşürdüğü aşikar. Bu problemi azaltmak için araçlarda 1975 yılından itibaren katalitik konverterler kullanılmaya başlanmıştır. Katalitik konverterotomobilin egsoz çıkış borusuna bağlanan ve zararlı gaz emisyonunu azaltan bir çelik kutu şeklindeki elemandır. Son derece basit bir yapısı olan cihaz, çok önemli bir görev üstlenmekte ve havaya salınan zararlı gazları büyük ölçüde engellemektedir.

Günümüz araçlarda yanma odasına giren hava-gaz karışım oranları mümkün olduğnca optimum seviyede tutularak, emisyonlar azaltılır. Bu aracın motor devri göz önüne alınarak yanma odasına alınan hava ve yanabilecek yakıt miktarı hesaplanarak, bilgisayar kontrollü olarak işletilir. Bu sayede zararlı olan yanmamış gaz miktarı azaltılmış olur.Daha sonra katalitik konterverde bu gazlar çeşitli reksiyonlara girerek neredeyse tamamen zararsız hale getirilerek atmosfere salınırlar.



Bir otomobilden çıkan gaz emisyonları şunlardır:

    * Nitrojen Gazı(N2) - Atmosferdeki havanın %78′ini oluşturan bu gaz, direkt olarak dışarı atılır. Zararsızdır.
    * Karbondioksit Gazı(CO2) - Yanma sonrası oluşan ürünlerden birisidir. Karbon atomları havadaki oksijenle birleşerek oluşur. Havada %21 oranında bulunur. Fazlası zararlıdır. Oksijeni tutucu özelliği olduğundan fazlası oksijenin yayılmasını ve havada hissedilmesini engeller.
    * Su Buharı(H2O) - Yine yanma sonrası oluşan ürünlerden birisidir.Hidrojenin oksijenle kimyasal bağ yaparak su buharı oluşturması şeklinde gerçekleşir. Zararsızdır.

Yukarıdakiler temel gazlar olup doğrudan dışarı atılırlar. Katalitik konverterin devreye girdiği ve engellediği gazla ise şunlardır:


    * Karbonmonoksit(CO) - Renksiz ve kokusuz çok zararlı zehirli bir gazdır.
    * Hidrokarbonlar ve Uçucu Organik Bileşikler(VOCs) - Yanmamış yakıt ve dumanı oluşturan buharlaşmış gaz parçacıklarından oluşurlar. Zehirleyici etkileri vardır.
    * Nitrojenoksit(ler)(NO ve NO2 şeklinde iki tip olup NOx olarak gösterilirler) - Havadaki kirli sis bulutu ve asit yağmurlarının kaynağıdır. İnsanların sinir sistemi ve mukus zarları üzerinde etkili ve zararlıdır.




Katalitik konverter içerisinde iki tür katalik görev yapar; bunlar redüksiyon kataliti ve oksidasyon katalitidir. Konverter içerisinde alüminyumoksit, platinyum ve rodyum bulunur. Bu kimyasallar reaksiyona girerek artık gaz içerisindeki karbonmonoksit, hidrokarbon ve NOx’leri su buharı ve karbondioksite çevirirler.

Redüksiyon Kataliti: Platinyum ve rodyumu kullanarak NOx emisyonunu düşürmeye yardımcı olurlar. NO ve NO2 molekülleri katalite girdiğinde, katalit nitrojeni tutar ve oksiyen serbest kalır. Serbest kalan oksijen O2, nitrojen ise başka bir nitrojen atomuyla birleşip N2 oluştururlar.

Reaksiyon şöyledir:

Oksidasyon Kataliti: Katalitik konverterdeki ikinci basamaktır. Yanmamış karbon ve karbonmonoksiti platinyum ve alüminyuoksitlerle reaksiyona girerek birleştirirler.

Reaksiyon şöyledir:


Katalitik konverterin kesit görünüşü
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2008, 12:26:12 Gönderen: ozmo »

Çevrimdışı Cahittt

  • İleti: 41
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #6 : 16 Ekim 2008, 19:37:14 »
bilgiler için çok tesekkürler arkadaslar ozmo resimleri nedense göremiyorum ama yinede cok saal   olayı anladım benim tam vites kolunu altından taırtukur sesler geliyor bizim sanayide bi skodacı abimizvar o baktı ve dediki orta susturucunun içi dağılmıs bende tamam dedim ozman onu yaptırırkende söktürüm attırayım bu katalizörüde benzin israsında fazlalasma olurmu?

Çevrimdışı dangerfield

  • İleti: 457
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #7 : 17 Ekim 2008, 18:53:20 »
olur..hele birde hava filtresi varsa çok daha fazla olur. araç hem rahat hava alıp hemde rahat duman atar.

Çevrimdışı Cahittt

  • İleti: 41
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #8 : 17 Ekim 2008, 19:40:28 »
hadi ya ben kesin attırcam o katalizörüde aslında araba hakkında çok güzel tasrımlar var aklımda ama benim arabam otomatik vites arabaya bir türlü ısınamıyorum tam herseye kalkısıyorum yapıcam diye ama otomatik olması benim butun hevesimi bitiriyo arabayı düz vitese cevirmeyi bile dusundum onun içinde 3bin ytl kesin kafadan gidiyo oda gereksiz bu arada araba polo 1.6 6n tek kapı

Çevrimdışı dangerfield

  • İleti: 457
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #9 : 17 Ekim 2008, 20:04:43 »
abicim spor kullanacağın arabayı neden otomatik alıyorsunki :) "devirini kendin ayarlayamadıktan sonra araba kullanmanın ne anlamı var" diyenlerdenim ben :) şanzımanı hissediceksin :D

Çevrimdışı Cahittt

  • İleti: 41
    • Profili Görüntüle
Ynt: KAT İPTALİ NEDİR?
« Yanıtla #10 : 17 Ekim 2008, 21:48:28 »
aynen katılıyorum ben almadım arabayı babam anneme almıs süpriz babında ama annemde kullan mayınca şimdi bana kaldı araba satamıyorumda bende arabaya hükmetmek isterim araba sana hükmetmicek kararları o vermicek sen verecek sin  ;)